TV-vägg med fururibbor

Bygg en hypermodern vägg till dumburken med sågade fururibbor, en stor och snygg plywoodskiva och effektfull LED-belysning på baksidan. Vi visar de grundläggande principerna och berättar vilka material du ska använda.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
500 kr/m2
TV-vägg med fururibbor

Här lär du dig bygga en snygg ribbvägg till tv-rummet.

Intro

Naturen flyttar in i hemmet och de snygga ribbväggarna kan snart vara lika populära som släta vita väggar var för bara några år sedan. Och den riktigt goda nyheten är att alla kan själva bygga sin egen ribbvägg.

Det krävs bara att du monterar en enkel stomme av liggande reglar på väggen, klär stommen med svart filt eller tyg, och sedan kan du bara skjuta på stående ribbor med en spikpistol. Just spikpistolen är en av hemligheterna bakom ett snyggt resultat. För genom att skjuta på ribborna med väldigt smala dyckert (med små huvuden) kan man praktiskt taget inte se hur ribborna har fästs.

Dämpar eko

Förutom ribbväggens estetiska värde har den även en praktisk funktion. Den bidrar nämligen till att dämpa störande eko, så att ljudkvaliteten i rummet blir bättre. Och just i TV-rummet är det en fördel att tydligt kunna höra det som kommer ut från TV:ns högtalare.

Olika utseende

När du bygger din egen ribbvägg bestämmer du själv hur den ska se ut. Du kan naturligtvis välja mellan alla de olika träslag som finns. Och om du sågar till ribborna själv, exempelvis av brädor eller skivor, kan du hålla priset nere ordentligt jämfört med att köpa så kallade akustikpaneler. Dessutom kan du själv bestämma hur breda ribborna ska vara och fritt justera avståndet mellan dem, så att du antingen ser mer eller mindre av den djupa, svarta bakgrunden.

Instruktion

01
Så här bygger du tv-väggen 5 Steg

Bygg en underliggande stomme av 3-4 liggande reglar som du kan fästa tyget på och spika fast de stående ribborna i. Du kan också bygga en TV-bänk mot väggen, som här, där lösningen är en blandning av ribbor och två Ikea-skåp.

1

Sätt upp de liggande reglarna. Här måste du ta hänsyn till vilket underlag de skruvas in i, så att du använder rätt skruv och plugg. Här byggs det mot en gammal trävägg. Sätt en regel uppe, en nere och en på mitten (bygger du utan bänk skulle vi satt två mitt på väggen). Det är också nu som du ska göra ramen till plywoodskivan.

2

Häfta fast det svarta tyget på reglarna med häftklamrar. Se till att spänna tyget så att det blir sträckt. Tänk på att inte sätta tyg inne i utrymmet i själva ramen.

3

Mät och börja sätta upp ribborna. Här är ribborna 45 mm breda, men eftersom vi väljer att ha 5 mm luft mellan dem blir det så kallade modulmåttet 50 mm. Ribborna skjuts fast i reglarna med 40 mm dyckert. Se till att mäta ofta med vattenpass. Ett bra tips är att göra några 5 mm breda distansklossar som du använder överst, nederst och mitt på.

4

Sätt upp plywoodskivan. Se till att skruva fast den ordentligt i ramen.

5

Limma fast LED-ljusslingorna längs kanten på skivans baksida och sätt upp din TV (med ett passande beslag).

02
Såga ribbor med en bordscirkelsåg 5 Steg

Du behöver inte köpa många måttbeställda ribbor innan det lönar sig att köpa eller hyra en bordscirkelsåg och själv såga till dem.

En hyvlad bräda, en läkt eller en regel sågas snabbt till på längden, så att du får den ribba som passar till just ditt projekt.

Här visar vi hur du sågar till en regel så att du får en helt kvadratisk ribba som du kan använda till din TV-vägg.

1

Mät regelns dimensioner och markera så att du vet hur mycket du måste såga av på varje sida för att få den dimension som du vill ha.

2

Ställ in parallellanslaget. Använd millimeterskalan, om maskinen har en sådan, och ställ in önskat mått, vilket motsvarar avståndet från anslag till sågklinga.

3

Kolla måttet. Kolla också att avståndet från klinga till anslag är detsamma både framför och bakom klingan, så att ribban inte kommer i kläm.

4

Ställ in höjden på klingan. Sågklingan ska bara precis komma upp genom regeln och sticka upp några få millimeter.

5

Såga igenom regeln. Starta sågen och håll regeln mot parallellanslaget. För regeln lugnt och stilla framåt utan att trycka och använd en bit av en annan regel för att trycka igenom den de sista 30-40 cm.

Material

  • 45 x 45 mm reglar (furu) till ribbor
  • 45 x 70 mm reglar till stomme
  • Molton (flamskyddat material)
  • 19 mm plywoodskiva med ek
  • LED-ljusslinga
  • 40 mm dyckert, häftklamrar, skruvar och plugg

Specialverktyg

  • Bordscirkelsåg
  • Spikpistol

Tidsförbrukning

2 dagar om du kapar ribborna själv.

Pris

Ca 500 kr per kvadratmeter.

Svårighetsgrad

Den största utmaningen är att få alla ribbor att sitta lika rakt. Själva stommen och TV-ramen är inte några större svårigheter.

Video

Så här använder du spikpistolen

I den här videon lär du dig om spikpistolens funktioner och inställningsmöjligheter. Pistolen är till stor hjälp vid en lång rak olika arbetsuppgifter där du helst vill spika snabbt och med ena handen fri för att hålla i materialet, t ex vid montering av golvlister, dörrfoder, taklister, klädselbrädor och takfotsbrädor.

Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.