Rå vägg med tegelskal

Med tegelskal kan du ge dina projekt ett snitsigt och helt personligt uttryck. Vill du ha en enda tegelvägg i vardagsrummet? Täcka en pelare på altanen? Det klarar du med de snygga skalen som är lätta att sätta upp och foga.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme per m²
Pris
900 kr per m²

Intro

Tegel i vardagsrummet? Vi har ju vant oss vid rena, vita och sterila väggar, men teglets rustika och råa, men ändå eleganta uttryck doftar helt enkelt stil och klass! Men denna typ av bygge är dyrt – mycket dyrt. Det är dessutom för svårt att göra själv. Så går många i varje fall runt och tror och tänker. Men det är faktiskt en både lätt, rolig och billig gör-det-själv-utmaning, om du använder tegelskal.

Tegelskal - tunna skivor av sten

Tegelskal kallas den typ av sten och skiffer som tillverkas i tunna skivor. Ofta är stenarna bara ca 15 mm tjocka. De är därför lätta att arbeta med och monteringen med kakelfix är en enkel match. Skalen kan antingen köpas färdiga och klara för användning, eller så kan du själv skära till dem av gamla tegelstenar eller andra stenar.

I instruktionen visar vi steg för steg hur du monterar tegelskal. Utöver det har vi samlat idéer och inspiration till hur du kan använda skal till dina projekt - både ute och inne.

Instruktion

01
Så sätter du upp tegelskal 8 Steg

Oavsett om du arbetar inom- eller utomhus är monteringen av tegelskal densamma. Stenarna sätts fast på ett underlag som rengjorts och grundats.

När stenarna har satts fast ska de fogas. Precis som med allt murverk är det viktigt att avståndet är detsamma mellan raderna så att fogarna blir lika stora.

Vi visar här hela processen på ett litet stycke gipsvägg. Samma princip gäller oavsett storlek på projekt och underlag.

1

Stryk primer på väggen. Innan du fäster plattorna på väggen ska väggen grundas med en fästprimer. Plattorna monteras med kakelfix.

2

Stryk på kakelfixet. Dra ut kakelfixet i ett lager på ett par millimeter med en tandspackel. Påför endast kakelfix till ett par rader sten åt gången.

3

Tryck fast skalen i fixet. Tryck in tegelskalen i fixet tills de sitter fast. Ta en rad i taget.

4

Håll avståndet mellan fogarna. Det är viktigt att avståndet blir detsamma mellan raderna av tegelskal. Då blir fogen lika bred. Använd fogband, klossar eller snören.

5

Väggen är klar att fogas. Det liknar ett stycke klassiskt murverk och tegelskalen är nu klara att fogas mellan stenarna. Vi använder murbruk till fogarna.

6

Fyll ut fogarna. Pressa in bruket i fogarna mellan tegelskalen med en tunn fogsked. Lägg bruk på en putsbräda och håll den tätt intill väggen så att du spiller så lite som möjligt.

7

Tvätta av muren. När fogarna har fyllts håller väggen av tegelskal på att bli klar. Tvätta stenarna med vatten så att resterna av bruket sköljs bort.

8

Så enkelt är det! Att skapa ett projekt med tegelskal är verkligen en enkel match och med det stora urvalet av olika stenar finns oändliga möjligheter.

02
Så tar du dig runt hörnen 2 Steg

Hörnen är inte svåra, men särskilt de invändiga kräver att du planerar var stenarna ska placeras så att det blir harmoni. Det lättaste är att fästa dem i en förskjuten position genom att låta varannan rad sluta med en halv sten in mot hörnet. Det ger ett snyggt och behagligt intryck.

För de utvändiga hörnen finns det speciella hörnstenar.

1

Skär till hörnstenen. Tegelskalen kan lätt skäras till med en vanlig vinkelslip. Vill du själv skära skalen till hela teglet krävs dock en stensåg.

2

Påför fixet och följ mönstret. Stenen mot hörnet har på varannan rad skurits med vinkelslipen. Det ger väggen ett snyggt och harmoniskt mönster.

Tegelskal som dem som använts på den här väggen kostar omkring 600 kr per m².

Material

  • Tegelskal
  • Kakelfix
  • Murbruk
  • Fogband, kakelsnöre eller kakelkryss
  • Fästprimer

Specialverktyg

  • Fogsked
  • Tandspackel

Tidsförbrukning

Ca en timme per m².

Pris

Från 200 till 900 kr per m².

Svårighetsgrad

Med tillskuren sten som är klar att sättas upp är det inte svårt att arbeta med tegelskal.

Video

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tips & Tricks

Massor av möjligheter - även inomhus

1

Natursten i köket. Det är kanske inte det mest praktiska när det gäller rengöring, men det ser vansinnigt flott ut med tegelskal i köket. Det ger rummet en känsla av Medelhavet och sydligare breddgrader.

2

Gör en liten vägg. Tegelskalen är perfekta för att ge en vägg en spännande effekt. Här rör det sig om en liten vägg i ett vinkelrum där väggen är klädd med sten.

3

Blanda sten och trä. Tegelskal och trä ser bra ut sida vid sida om varandra, och här fungerar den mörka stenen som en snygg kontrast till träet på en stor fondvägg.

En uppsjö av sten

Vilken färg, stil och form du väljer till din stenvägg eller ett annat projekt är självklart upp till dig. Det finns många återförsäljare runt om i landet och på nätet som säljer tegelskal och naturskiffer. Om du inte kan hitta rätt stenar, kan du självklart prova att själv skära till dem. Det kräver dock en stenkap som tillför vatten medan du skär.

Skalen behöver inte vara av tegel. Här har stenar i olika storlekar använts. Det är ett pussel att få det att passa, men effekten blir bra.

Här har fogen slopats, och istället sitter stenarna helt tätt tillsammans. En rustik stenvägg som denna kostar omkring 600 kr per kvm.

Tunna, oregelbundna stenar är också ett möjligt alternativ. Det är tidskrävande att få stenarna att passa samman, men resultatet blir unikt.

En vägg med klassisk New York-känsla som skapats med röda tegelskal och fogats med murbruk. Stenarna finns i många storlekar och färgnyanser.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vägg