Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dold upphängning

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Konsoler, väggskenor och stora beslag är enkla och praktiska när man ska hänga upp hyllor och skåp. Men ska det bli riktigt snyggt, är ett bra sätt att dölja det som får sakerna att hänga på väggen. Görs den dolda upphängningen på rätt sätt, blir den både stadig, billig och klarar att bära riktigt mycket.

Även relativt stora hyllor och skåp som väger en del, kan sättas upp stabilt med dold upphängning.

Även relativt stora hyllor och skåp som väger en del, kan sättas upp stabilt med dold upphängning.

Upphängning med bärlister

1

Bärlister för överskåp, hyllor och liknande sågas ut ur en plywoodskiva. I praktiken görs det genom att såga av en bred list i 45°-vinkel.

2

De två bärlisterna ser då ut så här. Listen (A) skruvas fast i väggen med den korta sidan inåt. Listen (B) fästs i det som ska hängas upp, så att den långa sidan vänds in mot väggen.

3

Beroende på hur stora saker man vill hänga upp och hur mycket de ska klara att bära, kan man använda en eller två bärlister. Ett fyllt köksskåp väger väldigt mycket; det gör även en bokhylla.

4

När man håller den nedersta listen (A) på plats bakom skåpet och mäter från kantens ovankant till underkanten på bärlisten (B), är det lätt att rita upp på väggen exakt var listen (A) ska sitta.

5

Skåpets ovankant markeras på väggen och så mäter man därifrån ner till var den nedersta bärlistens underkant ska sitta. Återstår gör bara att skruva fast listen och hänga upp skåpet.

Upphängning med karmskruvar

1

Innan du markerar på väggen, är det en bra idé att palla upp hyllan eller skåpet, så att det står stadigt utan att vippa. Därefter ritar du upp hela vägen runt innerkanten med en snickarpenna.

2

Här handlar det om en hylla av 40 mm tjocka skivor. Därför mäts 20 mm ut från strecket och markeras där skruvarna ska sitta. Därefter är det bara att borra hål och skruva i karmskruvarna.

3

De huvudlösa skruvarnas placering förs noggrant över till träet och det borras hål som är lite djupare än så långt som skruvarna sticker ut från väggen. Då vet du att hyllan kommer ända in.

4

Hyllan lyfts tillbaka på sitt stöd och lirkas försiktigt in på karmskruvarna. Skruvarna har nästan inget huvud, men eftersom hålen ska passa exakt runt dem, kan det krångla lite att få det på plats.

5

När alla skruvarnas sitter i hålen, kan hyllan bankas in mot väggen. Du behöver inget lim - hyllan sitter ändå. Lägg en bit regel mellan hylla och hammare, så att träet inte skadas.

6

Hyllan sitter där den ska. Eftersom det sitter skruvar både uppe och på sidorna, så tål den stor belastning. Som bonus kan hyllan plockas ner (om än med visst besvär) om väggen ska målas.

Häng upp med järnstänger och lim

Till en svävande hylla, som inte har några stående sidor, kan man använda vanliga vattenrör av metall som limmas fast i hål i väggen. De ska borras långt in på hyllans baksida, så att de klarar belastningen uppifrån från hyllan.

Kom ihåg att det inte går att få ut rören igen. De ska kapas med vinkelslip och väggen måste därefter spacklas.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Dold upphängning
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka