Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg med lättbetong

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

På fackspråk kallas materialet ibland gasbetong. Men i dagligt tal används oftast uttrycken lättbetong eller multiplatta. Materialet är lätt att kapa, anpassa och foga samman. Och det angrips varken av röta eller svamp. Det gör det till murarens favorit i badrum. Men lättbetong är också riktigt smart när du bygger bokhyllor, vägghyllor, skiljeväggar och mycket annat.

Lättbetong

SOM GJORT FÖR GÖR DET SJÄLV-ARBETE: Lättbetong är lätt att bearbeta, lätt att bygga med, och så kan det användas till en massa olika saker – från små hyllor till stora skiljeväggar.

DELA SKIVOR

Porebeton

UTAN ARMERING
Oarmerade skivor delas snabbt och lätt med en grovtandad såg (lättbetongsåg) speciellt utformad för ändamålet.

Porebeton: Deling af plader

MED ARMERING
Plattor med armering sågar du ned till armeringen med den grovtandade sågen. Armeringen sågas av med en bågfil. Byt sedan till den grovtandade sågen igen.

TIPS: Avslutningar
På ställen med lite plats, t.ex. de sista blocken i en sockel eller en vägg, kan man dela blocken diagonalt och sätta dem i två omgångar.

MONTERING AV PLATTOR

Porebeton: Samling af plader

1. Limmet (ett så kallat tunnfogslim) blandas med vatten efter anvisningarna på förpackningen. Använd en visp i en kraftig borrmaskin.

Porebeton: Samling af plader

2. Med en murarkvast mättas limytan med vatten. Lättbetong är ett väldigt sugande material och kan därför suga ur vattnet ur limmet om du inte förvattnar.

Porebeton: Samling af plader

3. Limmet fördelas med en tandspackel eller – ännu hellre – en limskopa med samma bredd som plattorna. Håll skopan i ungefär 45 graders vinkel.

FÖRANKRING I VÄGGAR, TAK OCH GOLV

1. På stabila underlag, t.ex. betong, kan plattorna limmas ovanpå. Ett tjockt lager lim jämnar ut mindre ojämnheter. Vid trägolv måste du göra hål i golvet, så att plattorna får ett fast underlag.

2. Förankring i väggar och tak löser du med vinkeljärn. Har du en trävägg kan du dock med fördel använda fjädrande vinkeljärn. De ser till att plattorna inte knäcks om väggen rör sig.

3. De professionella använder ofta kramlor, som förankras i den vägg som skiljeväggen av lättbetong ska byggas ut från. Först borras ett hål och sedan skruvas kramlan in i hålet.

4. Kramlorna placeras i den angränsande väggen, så att de sticker ut mellan plattorna. Fräser man små spår för kramlorna så döljs de när plattorna limmas ihop.

Starka kanter

Lättbetongplattor är robusta – fast det gäller tyvärr inte kanterna. Utan kantskydd kommer utsatta kanter snabbt se hemska ut.

Det finns flera sätt att få starka kanter, och gemensamt för dem är att lättbetongplattorna ska spacklas, putsas och/eller målas efteråt.

Här visar vi fyra olika alternativ: de två översta – multiflextejp och hörnskydd – är lämpliga vid reparation av kanter som redan är förstörda. De två nedersta, hörnjärnet och putshörnprofilen, är lämpliga vid nybyggnation, innan du spacklar och målar.

Två steg: Redo för efterbehandling

Ytskiktet ska primeas eller vattnas för att förhindra att betongen suger ut vätskan ur lim eller spackelmassa. Primern bildar en hinna, medan vattningen bara mättar ytan. Priming är idealiskt innan spackling. Till plattor och puts kan du nöja dig med förvattning. Är det större ojämnheter i ytskiktet ska det slipas slätt innan du primear/vattnar.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka