Lättbetong

SOM GJORT FÖR GÖR DET SJÄLV-ARBETE: Lättbetong är lätt att bearbeta, lätt att bygga med, och så kan det användas till en massa olika saker – från små hyllor till stora skiljeväggar.

TIPS: Avslutningar På ställen med lite plats, t.ex. de sista blocken i en sockel eller en vägg, kan man dela blocken diagonalt och sätta dem i två omgångar.

Starka kanter

Lättbetongplattor är robusta – fast det gäller tyvärr inte kanterna. Utan kantskydd kommer utsatta kanter snabbt se hemska ut.

Det finns flera sätt att få starka kanter, och gemensamt för dem är att lättbetongplattorna ska spacklas, putsas och/eller målas efteråt.

Här visar vi fyra olika alternativ: de två översta – multiflextejp och hörnskydd – är lämpliga vid reparation av kanter som redan är förstörda. De två nedersta, hörnjärnet och putshörnprofilen, är lämpliga vid nybyggnation, innan du spacklar och målar.

Två steg: Redo för efterbehandling

Ytskiktet ska primeas eller vattnas för att förhindra att betongen suger ut vätskan ur lim eller spackelmassa. Primern bildar en hinna, medan vattningen bara mättar ytan. Priming är idealiskt innan spackling. Till plattor och puts kan du nöja dig med förvattning. Är det större ojämnheter i ytskiktet ska det slipas slätt innan du primear/vattnar.