10 tips för säker upphängning

Har väggkroken fått slagsida? Är du nervös för att bokhyllan inte ska klara tyngden? Eller hänger lampan inte mitt över matbordet? Läs då mer här.

Vi visar hur du hänger upp saker så att de hänger rätt och hänger kvar.

1. Hitta rör och kablar

Vågar du inte borra i din vägg av rädsla för att träffa rör eller kablar, blir väggscannern din bästa vän. Med den kan du se var reglar, rör och kablar gömmer sig inne i väggen.

De bästa modellerna visar exakt var trä, metall eller el gömmer sig bakom två lager gips eller motsvarande väggbeklädnad.

2. Allsidig plugg på tub

Är skruvhålen för stora kan du fixa det med en tvåkomponents injektionsmassa som torkar blixtsnabbt, t ex Fill & Fix från Fischer. En av fördelarna med denna lösning är att du kan skruva direkt i massan när den är torr.

3. Använd plastbrickor på sneda väggar

Hänger du upp ett skåp på en sned vägg, kan det lätt komma att luta framåt så att tyngdkraften får luckorna att öppna sig själva.

Med små plastbrickor på skåpets baksida (där nere) kan du dock lätt kompensera för en sned vägg.

4. Häng franskt

Så kallad fransk upphängning är både stark och elegant. Men den är också smart, eftersom den gör det enklare för dig att hänga upp t ex skåp helt vågrätt. Upphängningen består av två lister som har sågats i vinkel, så att de passar ihop. Den ena listen skruvas upp på väggen och den andra listen skruvas fast på baksidan av det som du ska hänga upp.

1

Mät bredden på den möbel som du vill hänga upp. Vi väljer en träram av pedagogiska skäl. Men det kunde lika gärna ha varit ett tungt bokskåp.

2

Såga till en 18 mm MDF-skiva så den passar på baksidan av möbeln och såga sedan i 45 grader, så att du får två lister som passar ihop.

3

Skruva fast den ena av de snedsågade listerna (B) i möbeln och se till att vända den rätt, så att den kan hängas utanpå den andra listen (A) som skruvas fast i väggen. Genom att skruva fast en lika tjock list (C) nederst på möbeln får vi samma avstånd till väggen.

4

Skruva fast den andra listen (A) i väggen och se till att den är helt i våg. Har du som vi en gipsvägg, ska du komma ihåg att använda gipsplugg.

5

Häng upp möbeln på väggen så att den ena listen (A) hakar i den andra listen (B). Den tredje listen (C) ser till att möbelns nederdel inte hänger snett in mot väggen.

6

Nu hakar listerna (B) och (A) perfekt i varandra och möbeln hänger stadigt och ända in till väggen.

5. Raka linjer

Ska du t ex hänga upp krokar så krävs det inte många millimeters avvikelse på höjden för att det ska se snett ut. Använder du en krysslaser kan du skruva upp krokarna direkt “i” laserlinjen, som du vet är i våg.

1

Markera den höjd som du vill att krokarna ska sitta på.

2

Hitta ett lämpligt ställe att placera din krysslaser. Du kan hänga den på en skruvtving, men en hög med böcker, en stol, en pall eller liknande går också bra.

3

Markera med en spetsig blyertspenna hur stort mellanrum du vill ha mellan krokarna.

4

Skruva i krokarna med handkraft och se till att hålla dem vinkelrätt på väggen. Pekar krokarna åt olika håll är det nämligen ingen som lägger märke till att de sitter på samma höjd.

5

Så där! Med hjälp av en krysslaser kan du snabbt sätta upp krokar, hängare och liknande, så att de sitter på exakt samma höjd.

6. Avlasta skruven med lim

Det finns monteringslim som är så starkt att det helt kan ersätta skruvar när lampan eller hängarna ska sättas upp. Men det måste inte vara antingen-eller.

En skena till gardinerna hängs t ex upp med väldigt små skruvar, och om putsen är porös kan det vara svårt att få dem att sitta fast. En sträng monteringslim på skenan minskar belastningen på skruvarna.

7. Centrumavståndet mellan två hål

När du ska borra hål till upphängningsbeslag ska avståndet mellan hålen vara 100 % exakt. Så i stället för att höfta dig fram till mitten är det enklare att mäta avståndet från kanten på det ena hålet till samma kant på det andra hålet.

Avståndet från A till B på bilden är samma som avståndet mellan hålens centrum.

8. Gjut fast pluggen med en reparationsfleece

Har hålet blivit så stort att pluggen inte längre har något att fästa i, kan du doppa en så kallad reparationsfleece i vatten, vira den runt pluggen och sätta den i hålet.

Efter tre minuter är mattan av gips torr och pluggen redo för skruven. Reparationsfleecen från Fischer går att beställa på nätet.

9. Centrera lampan

1

Mät upp halva bordets längd och sätt en bit maskeringstejp tvärs över bordet. Mät igen och markera halva bordets längd med ett blyertsstreck på maskeringstejpen.

2

Upprepa processen, den här gången med bordets bredd. Sätt ett blyertsstreck så att du får ett kryss. Nu vet du var bordets centrum är och var centrum på lampan bör hänga.

3

Häng upp ett spetsigt lod i ett snöre och håll upp snöret mot taket tills spetsen på lodet pekar exakt på krysset på maskeringstejpen. Har du inte ett spetsigt lod kan du istället använda en mutter eller något annat litet föremål med lite tyngd i.

10. Flera hål

Ska du t ex hänga upp en kroklist, som kräver mer än en skruv, är tricket att sätta den ena skruven, hålla listen i våg och markera var det andra hålet ska sitta. Därefter är det bara att borra ett hål, sätta en plugg och skruva fast kroklisten.

1

Håll upp kroklisten mot väggen i den önskade höjden och markera med en spetsig blyertspenna var du ska borra.

2

Borra hål i väggen med exempelvis ett 8 mm stenborr.

3

Sätt en 8 mm plugg i hålet och banka den försiktigt på plats med en hammare. Eftersom vår vägg består av två lager gips, väljer vi gipsplugg för ändamålet.

4

Skruva i skruven. Du ska inte spänna den helt. Det ska du göra först när kroklisten är i våg och den andra skruven är fastskruvad.

5

Lägg vattenpasset till rätta på kroklisten och markera med en spetsig blyertspenna var den andra skruven ska sitta, när listen är i våg.

6

Borra hål i väggen, tryck in en plugg i hålet och skruva fast kroklisten. Nu kan du efterspänna den första skruven, och när det är gjort kan du tryggt hänga de tunga vinterjackorna i en vågrät rad.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vägg