Vi bygger en enkel trädgårdsfontän

Om du drömmer om rinnande vatten i trädgården, läs då här om hur vi bygger en väldigt enkel och billig trädgårdsfontän av pålar, plåt och en akvariepump.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En dag
Pris
1.500 kronor
Vi bygger en enkel trädgårdsfontän

Du kan också få porlade vatten i trädgården med en hemmabyggd fontän.

Intro

I den här artikeln får du en steg-för-steg-beskrivning av hur du bygger en trädgårdsfontän av två pålar som du bearbetar till stolpar med dropprännor av plåt samt en murarbalja och en akvariepump.

Du får instruktioner till hur du avbarkar pålarna så att de blir till rena stolpar. Du får beskrivet hur dropprännorna klipps ut och böjs i vinkel och vi visar hur du monterar rännor och stolpar. Därefter visar vi hur du installerar balja och vattenpump.

Instruktion

01
Bygg fontänen 10 Steg

Fontänen består av två stolpar (A) med vattenrännor samt en nedgrävd balja/ vattenmagasin.

Det första steget som du ska göra är att bygga den delen av fontänen som sticker upp ur marken. Först ska du avbarka två trädstammar som ska borras ut så att det finns plats för ett vattenrör. Därefter ska du forma några dekorativa vattenrännor (B) som ska fästas på trästolparna innan de grävs ner.

1

Avbarka stolparna (A). Först ska du rensa stolparna från bark. Det gör du med ett stämjärn. Om träet är lite fuktigt flyger barken nästan av av sig själv.

2

Såga till dropprännorna (B) med en sticksåg. Du klarar arbetet enkelt med en sticksåg och ett fintandat metallblad.

3

Bocka rännorna (B) på mitten. Ta de tillsågade stålskivorna och rita ett blyertsstreck längs mitten. Spänn fast plåten i en arbetsbänk eller mellan två träbitar och bocka plåten i 90-graders vinkel.

4

Banka rännorna i rät vinkel. Om du inte kan bocka plåten i rät vinkel för hand så kan du ta hjälp den sista biten av en hammare och små slag.

5

Gör plats för rännor i stolparna. Mät upp var spetsen på rännorna (B) ska placeras. Håll rännorna på plats och markera var de ska fästas i stammarna.

6

Såga ut för rännorna (B). Använd ett multiverktyg eller en liten såg med ett blad som är drygt 1 mm tjockt att såga med, så att du kan sätta rännorna på plats.

7

Borra hål för slangen. Under det översta V-formade sågspåret borrar du hål för slangen som leder in vattnet. Använd ett centrumborr i slangens diameter. Borra till mitten.

8

Urholka stolpen (A) uppifrån. Du behöver plats överst i stolpen. Urholka den därför med centrumborr och stämjärn. Urholka 3 cm djupare än hålet i det översta V-et.

9

Gör en ingång till slangen. Borra ett ingångshål till vattenslangen som börjar på stolpens baksida och möter den urholkade delen i 45-graders vinkel.

10

Dra igenom slangen och fäst den. Skruva fast slangen med kabelklämmor och 4,0 x 35 mm skruv. Banka nu fast rännorna (B) i sina sågspår.

02
Montera fontänen 10 Steg

Det är dags att resa fontänen. När du har bestämt var den ska stå, måste du gräva ut för den balja som utgör fontänens vattenmagasin. Därefter måste du gräva ut för stolparna och de ska gjutas fast. Slutligen ska pumpen anslutas, och så ska det göras och sättas lock på fontänen.

1

Gräv ner baljan. Vattenmagasinet är en murarbalja med en diameter på 50 cm. När du har bestämt var fontänen ska stå gräver du ut för baljan och sätter den på plats så att den står i våg innan du fortsätter jobba.

2

Gräv hål för stolparna (A). Hålen grävs med ett jordborr och ska grävas precis bredvid baljan. Lägg något tungt i baljan, t ex sten eller plattor, så att den inte flyttar sig.

3

Sätt de två stolparna (A) i sina hål. Fyll därefter en halv säck torr plintbetong i hålen utan att packa det. Fyll därefter på med jord.

4

Ställ stolparna lodrätt (A). Använd ditt vattenpass för att de två stolparna ska stå helt lodrätt.

5

Packa jorden runt stolparna. Stolparna ska kunna stå av sig själva. Häll därefter vatten i hålen så att betongen blir fuktig och börjar reagera.

6

Skruva fast en bräda mellan stolparnas ovansidor. Brädan ska hålla stolparna på plats medan betongen härdar. Använd ditt vattenpass så att brädan inte får stolparna att hamna snett.

7

Rännorna (B) ska ligga precis under varandra. Du kan kolla om rännorna sitter där de ska genom att hålla en pinne mot dem utan att trycka. Pinnen ska vidröra alla rännor, annars måste placeringen justeras.

8

Lägg pumpen (E) på botten av baljan (D). Koppla ihop pumpen med vattenslangen (F). Fyll vatten i balja och koppla el till pumpen. Kolla så att allt funkar.

9

Såga ut två lock (C) till stolparna. Locken sågas ut ur samma 1 mm stålskiva som rännorna (B). Locken ska ha samma diameter som stolparna (A).

10

Limma fast locken (C). Sätt montagelim överst på stolparna och limma fast locken.

Material

Trädstammar Ø 10-12 cm

  • 2 stolpar (A) à 185 cm

Stålskiva 1 mm

  • 5 dropprännor (B) à 12 x 35 cm
  • 2 lock (C), Ø 10-12 cm

Diverse

  • 1 murarbalja (D), Ø 50 cm
  • 1 fontänpump (E)
  • 2 meter vattenslang (F)
  • 10 kabelklämmor
  • 1 säck plintbetong

Specialverktyg

  • Centrumborr 25 mm

Tidsförbrukning

En lång arbetsdag.

Pris

Ca 1.500 kr.

Svårighetsgrad

Projektet är okomplicerat.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården