Lär dig ta sticklingar

Vill du ha fler av dina älsklingsperenner kan du plocka sticklingar från dem. Det kan man göra på många sätt. Den här blodnävan har Birgit haft länge. Nu vill hon gärna ha flera mindre plantor. Hon gräver upp den med en grep och skakar av jorden.

Den här perennen är med sina trädartade rötter väl avpassad för att ta rotsticklingar.Börja med att klippa av de rotbitar du vill ta sticklingar ifrån. När du tar rotsticklingar är det viktigt att växtriktningen förblir densamma som tidigare.

Medan Birgit klipper till sticklingarna markerar hon riktningen. Rotbitarna får ett rakt snitt i överkant och ett vinklat därnere. Nu ser man tydligt vilken del det är som ska ner i marken.

Krukan ska fyllas med planteringsjord. Är det för mycket näring i jorden riskerar man att roten bränns. Du kan med fördel blanda i lite sand i jorden. Varje rotdel ska stickas ner i krukan och trycks till ordentligt.

Bara ett par centimeter sticker upp över jorden. Sen fyller man upp med sand, så att sticklingarna täcks helt. Nu ska krukorna stå i skuggan. Och kom ihåg att vattna dem. Sedan ska de lämnas ifred tills vädret blir varmare.

Se efter dina sticklingar regelbundet. De får inte sakna vatten, men inte heller vara för fuktiga. Efter några månader kommer de att ha utvecklat egna rötter. Med lite hjälp kan även floxen fås att ge sticklingar ifrån sig.

Använd till exempel det du trimmar bort, när du ändå är igång med sekatören under senvåren för att skapa förgreningar och öka antalet blommot. Klipp nu till bitar som passar för krukans storlek.

Avlägsna alla de nedre bladparen. Minst halva den klippta biten ska sättas ner i jorden. Klipp också av hälften av de översta bladen. Sitter där en knopp ska du plocka bort den också.

Sticklingen ska lägga all kraft på att utveckla rötter, inte blommor. Fyll krukan med en väl avvägd blandning av sand och planteringsjord. Lägg ett lager ren sand överst för att få bra dränering.

Placera sedan sticklingarna i krukan, en efter en. När cirka halva sticklingen är i jorden finns det gott om plats att utveckla nya rötter.

Slutligen genomvattnar du krukan ordentligt. Nu ska sticklingarna täckas med ogenomskinlig plast för att garantera en hög luftfuktighet. Använd ett par bambupinnar för att hålla undan plasten, den får inte röra vid plantorna.

Placera sticklingarna i skuggan. Håll ett vakande öga på dem och se till att de aldrig torkar ut helt. När plantorna börjat utveckla rötter sänker du långsamt fuktigheten genom att klippa hål i plasten.

På så vis härdar du långsamt de små sticklingarna, så att de klarar att överleva i naturen. Kärleksört är mycket lätt att driva upp med sticklingar. Klipp bara av ett bladpar, så får du snabbt en mängd sticklingar som är klara att plantera i krukor med planteringsjord.

Tryck ner sticklingen ordentligt så att jorden omsluter bladen. Nu kommer plantan snabbt att skjuta nya rötter. Lägg på ett lager sand för att dränera. Vattna ganska försiktigt. Kärleksört behöver inte mycket vatten.

Täck med plast och gläd dig. Redan om ett par veckor kommer sticklingarna att utveckla rötter och du har en rad nya plantor. Det går även att ta sticklingar från de här perennerna: Lavendel, Jätteverbena, Lammöra

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter