Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avlägsna smittsamt mögel

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Bladmögel kan bli ett varaktigt problem i trädgården. Vissa perenner är väldigt mottagliga för mögelsjukdomar. Bladmögel övervintrar inte på själva plantan, men den visar sig ofta efter en torrperiod.

Exempelvis flox drabbas ofta av bladmögel en bit in på sommaren. Särskilt en mer fuktkrävande planta som står för torrt drabbas lätt av mögel. Här är det en humleblomst som blivit angripet.

Man kan se att plantans blad fått en nästan vit beläggning, som om det fallit mjöl på bladen. Det är svampsporerna. Behandlingen är ganska enkel. Ta bort de angripna bladen, i det här fallet klipper vi ner hela plantan, och smittan är borta.

Släng inte de mögliga bladen på komposten, utan i soptunnan, eller bränn dem. Det är svårt att helt slippa mögel på alla perenner. Det enda du kan göra för att förebygga angrepp är att vattna. Och gå loss med saxen så fort du ser den vita färgen på bladen.

Ett par månader senare ser humleblomstret åter ut som vanligt. Ju tidigare på säsongen du plockar bort möglet från en planta, desto större är chansen att du får valuta för arbetet genom tillväxt av nya gröna blad under samma säsong.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka