Den här rosenkvitten (Chaenomeles) får vita blommor i april/maj. När den har blommat kommer det små äppelliknande och ätbara frukter som man kan göra marmelad av.
Den lilla ölandstoken har gråaktiga blad och blommar med crèmefärgade blommor från juni ända fram till oktober. Det finns också plats för en syrenbuddleja. Den här sorten är småbladig och blir inte lika hög som den vanliga.
Den har grå blad och ger därmed lite variation till de övriga växterna. Och framför allt behöver man inte klippa ner den här sorten helt varje år. Jane har dessutom valt en olvonbuske (Viburnum plicatum ’Watanabe’) – också kallad Japansk snöbollsbuske. Den blommar i juni-juli och sedan en gång till i september-oktober.
Dessutom får den vackra höstfärger senare på säsongen. En ros kommer också med. Den här ’Jaqueline du Pré’ har enkla crèmevita blommor så den sticker inte ut från resten av rabatten.
Den blommar från tredje veckan i juni och mer eller mindre oavbrutet under resten av säsongen, så det är viktigt att den passar in bland de övriga växterna.
Senare på säsongen kommer den här purpurhortensian (Hydrangea serrata) att stjäla föreställningen med sina lätta, skärmlika blomställningar som vackert matchar buddlejans blommor.
Sist på säsongen – sent på hösten eller kanske inte förrän i början på året – kommer den vintergröna doftbusken (Osmanthus heterophyllus) slå ut med små, vita och doftande blommor.
LÄS ÄVEN: PlantNet: Ett växtlexikon i mobilen
Till sist tar trollhasseln (Hamamelis) över och sätter igång den nya säsongen under tidig vår och fram till april med gula, honungsdoftande blommor. Trollhasseln får dessutom vackra höstfärger.
En mängd olika sorters perenner har valts som blommande marktäckare bland buskarna. Några kommer att stå vackert med vinterståndere, medan andra är vintergröna. Vissa kommer senare och är därför bra att kombinera med vårlökar, andra har vackra höstfärger eller annorlunda bladverk.
Blanknävan (Geranium nodosum) har blanka blad medan den nyare nävan ’Jolly Bee’ har matta. Båda utmärker sig genom en lång blomningsperiod från juni och fram till frosten. Humleblomstern (Geum rivale) blommar tidigt och är dessutom vintergrön.
Taggig sockblomma (Epimedium ’Frohnleiten’) har först på säsongen rödaktiga blad som senare blir mörkgröna. Det är en av de vintergröna sockblommorna. Funkian (Hosta) är en vacker marktäckare och en fin efterföljare till vårlökarna.
Detsamma gäller blodormroten (Bistorta amplexicaulis ’Alba’) som får långa vita blomspiror som lyser upp från sensommaren till dess att frosten kommer. Den blå tremastarblomman (Tradescantia) blommar också gärna och länge. Och likaså dagliljorna (Hemerocallis), även om blommorna bara håller en dag.
Senare tar de här astrarna över, också de i blått. Den här sorten (Aster amellus) är lite lägre än de vanliga höstastrarna. Och så tål de torka bättre vilket innebär att de inte drabbas lika lätt av mjöldagg.
Julrosorna (Helleborus x orientalis), är vintergröna och blommar vackert när de mesta andra är i dvala. Slutligen finns det plats för ett par mindre gräsarter.
Det här är miskanthus (Miscanthus sinensis) som senare under säsongen kommer att ha stiliga blomsterax och dekorativa, torra blad under hela vintern.