Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Val av plantor

Skriv ut Spara artikel

Jane har ställt samman några plantor till en ny blomsterrabatt som bjuder på upplevelser under i stort sett hela året. Hon har valt några buskar som blommar från tidig vår till sen höst och gör att rabatten får massor av blommor på ett relativt litet utrymme.

Den här rosenkvitten (Chaenomeles) får vita blommor i april/maj. När den har blommat kommer det små äppelliknande och ätbara frukter som man kan göra marmelad av.

Den lilla ölandstoken har gråaktiga blad och blommar med crèmefärgade blommor från juni ända fram till oktober. Det finns också plats för en syrenbuddleja. Den här sorten är småbladig och blir inte lika hög som den vanliga.

Den har grå blad och ger därmed lite variation till de övriga växterna. Och framför allt behöver man inte klippa ner den här sorten helt varje år. Jane har dessutom valt en olvonbuske (Viburnum plicatum ’Watanabe’) – också kallad Japansk snöbollsbuske. Den blommar i juni-juli och sedan en gång till i september-oktober.

Dessutom får den vackra höstfärger senare på säsongen. En ros kommer också med. Den här ’Jaqueline du Pré’ har enkla crèmevita blommor så den sticker inte ut från resten av rabatten.

Den blommar från tredje veckan i juni och mer eller mindre oavbrutet under resten av säsongen, så det är viktigt att den passar in bland de övriga växterna.

Senare på säsongen kommer den här purpurhortensian (Hydrangea serrata) att stjäla föreställningen med sina lätta, skärmlika blomställningar som vackert matchar buddlejans blommor.

Sist på säsongen – sent på hösten eller kanske inte förrän i början på året – kommer den vintergröna doftbusken (Osmanthus heterophyllus) slå ut med små, vita och doftande blommor.

Till sist tar trollhasseln (Hamamelis) över och sätter igång den nya säsongen under tidig vår och fram till april med gula, honungsdoftande blommor. Trollhasseln får dessutom vackra höstfärger.

En mängd olika sorters perenner har valts som blommande marktäckare bland buskarna. Några kommer att stå vackert med vinterståndere, medan andra är vintergröna. Vissa kommer senare och är därför bra att kombinera med vårlökar, andra har vackra höstfärger eller annorlunda bladverk.

Blanknävan (Geranium nodosum) har blanka blad medan den nyare nävan ’Jolly Bee’ har matta. Båda utmärker sig genom en lång blomningsperiod från juni och fram till frosten. Humleblomstern (Geum rivale) blommar tidigt och är dessutom vintergrön.

Taggig sockblomma (Epimedium ’Frohnleiten’) har först på säsongen rödaktiga blad som senare blir mörkgröna. Det är en av de vintergröna sockblommorna. Funkian (Hosta) är en vacker marktäckare och en fin efterföljare till vårlökarna.

Detsamma gäller blodormroten (Bistorta amplexicaulis ’Alba’) som får långa vita blomspiror som lyser upp från sensommaren till dess att frosten kommer. Den blå tremastarblomman (Tradescantia) blommar också gärna och länge. Och likaså dagliljorna (Hemerocallis), även om blommorna bara håller en dag.

Senare tar de här astrarna över, också de i blått. Den här sorten (Aster amellus) är lite lägre än de vanliga höstastrarna. Och så tål de torka bättre vilket innebär att de inte drabbas lika lätt av mjöldagg.

Julrosorna (Helleborus x orientalis), är vintergröna och blommar vackert när de mesta andra är i dvala. Slutligen finns det plats för ett par mindre gräsarter.

Det här är miskanthus (Miscanthus sinensis) som senare under säsongen kommer att ha stiliga blomsterax och dekorativa, torra blad under hela vintern.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Val av plantor
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka