Allt du behöver veta om lupiner

Många har kommit att uppskatta de vackra lupinerna som pryder vägkanterna på landsvägar runt om i världen. Den invasiva blomsterlupinen har fått dåligt rykte men dess släktingar har många fördelar och kan vara ett vackert och praktiskt tillskott i trädgårdens rabatter.

Lupiner hör egentligen inte hemma i den svenska naturen, och till exempel blomsterlupin anses vara invasiv och Naturvårdsverket avråder från att plantera den i trädgården eftersom den kan sprida sig till naturen, där den kan ha en negativ inverkan på den biologiska mångfalden.

Lyckligtvis finns det många lupinarter som inte är invasiva och som man därför kan plantera med gott samvete och sinnesfrid. Vissa sorter är dock giftiga för djur och människor, så det är värt att vara medveten om detta, särskilt om du har husdjur och barn i din trädgård.

Tidigare trodde man att de giftiga lupinerna absorberade näringsämnen från jorden, men i själva verket är det tvärtom. Blomman absorberar kväve från luften, vilket kan bidra till att göra jorden mer näringsrik. Det tillförda kvävet gynnar också andra växter i trädgården, vilket är anledningen till att lupiner ofta används som en jordförbättrande växt.

Sådd av lupiner

Det är lämpligt att så lupiner på våren, men fröna kan i princip sås året runt, så länge marken inte är frusen.

Lupiner trivs bäst i lä, full sol och lätt, mager jord. Om din trädgårdsjord är mycket kompakt kan du luckra upp den med lite sand.

Lupinen är en tålig växt som klarar torka, men medan den växer bör den vattnas lätt. Det är dock viktigt att den inte övervattnas. Det kan också vara en fördel att använda sandjord, som inte håller kvar vatten till skillnad från till exempel mycket lerhaltig jord.

Lupiner kan också hållas i krukor. Växten anpassar sig till krukans storlek, men det är viktigt att det finns plats för det stora rotsystemet, så krukan bör ha en lämplig bredd och ett lämpligt djup.

Om du planterar lupiner i en kruka med en diameter på minst 45 cm är du på den säkra sidan. Ju större kruka, desto större chans till vackra blommor på lupinen.

Lupiner som planterats i krukor

Lupiner kan planteras i krukor. Se till att plantera i en stor kruka så att det finns plats för lupinens rotsystem.

Lupiner blommar två gånger

Du kan köpa lupinfrön i trädgårdscentra och från specialiserade online-återförsäljare.

Det finns många olika sorter att välja mellan, både ettåriga och fleråriga lupiner.

Lupiner kan blomma två gånger på en sommar, första gången i juni. Om du klipper ner lupinen efter den första blomningen får den en andra blomning på sensommaren (september).

Det rekommenderas vanligtvis att du klipper ner dina lupiner efter blomningen om du inte vill att de ska spridas.

Lupiner är vinterhärdiga tack vare sitt rotsystem, som sträcker sig så långt ner att rötterna har tillgång till vatten även om det översta jordlagret är fruset. Vissa arter är mer känsliga för frost och behöver därför täckas över under vintern. Det kan vara ett lager av tallbarr, gräsklipp eller halm.

4 fördelar med lupiner

  1. Använd ettåriga gula lupiner som jordförbättringsmedel i din köksträdgård. Växten tillför näringsämnen och kväve till jorden, vilket ger dina egenodlade grönsaker de allra bästa förutsättningarna.
    1. Lupiner är lätta att sköta och mycket tåliga, så även otränade trädgårdsmästare kan hänga på.
  2. När lupinerna blommar finns det inte mycket som kan mäta sig med deras skönhet, och de passar utmärkt i "vilda" buketter.
  3. De flesta lupinarter kan utan problem övervintra i svenska trädgårdar, även vid frost. De känsligaste arterna kan behöva ett lager täckmaterial, t.ex. tallbarr, gräsklipp eller halm, varefter de blommar vackert igen när värmen kommer tillbaka.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växter