Litet utekök med gott om plats

Du kan väldigt enkelt själv bygga det här lilla uteköket. När det fälls ihop är det bara 61 x 61 cm stort. Ändå finns det gott om plats när du fäller ut bänkskivorna. Här har du köksvask, rinnande vatten och utrymme på hyllorna för dina köksredskap.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
3.000 kronor
Litet utekök med gott om plats

Det lilla uteköket innehåller både vask, rinnande vatten, bänkskiva och hyllor för förvaring.

Intro

Ett litet utekök med bänkskivor och en vask är ett bra komplement till grillen på terrassen. Då kan all mat lagas utomhus och du sparar många rundor in och ut i köket.

Det här uteköket är inte bara praktiskt – det är också lätt och billigt att bygga.

När köket inte används kan sidorna enkelt häktas av och fungera som täckande front.

Instruktion

01
Bygg stativet 6 Steg

Kökets stativ består av två sidoramar som byggs ihop med en frontskiva (C) och en baksida som består av brädor (H).

Ovanpå den enkla konstruktionen kan du sedan bygga bänkskivor. Kom ihåg att avsätta tid för målning efterhand.

1

Så här byggs sidoramarna: Två ben (F) och tre kortlingar (G) sätts ihop som på bilden. Varje kortling skruvas fast genom benen med två 5 x 80 mm skruvar på varje sida.

2

Så här förborrar du till skruvarna: Spänn ihop de fyra benen (F) och markera på dem. Borra två hål vid varje fog med ett 5 mm borr. Markera baksidesbrädornas och kortlingarnas placering.

3

Spika fast bädorna (H) på ramarna. Stryk på lim och spika med 1,8 x 40 mm dyckert. Skruva först en hjälpbräda på sidan av ramen och låt den sticka upp lite över kanten, så att brädorna (H) kan tryckas mot den.

4

Då är båda sidoramarna färdiga. Det är ett bra tillfälle att måla ramarna och alla de brädor (H) som ska användas på baksidan och till hyllor.

5

Skruva fast fronten (C). Håll den på plats med en tving och skruva fast den med 5 x 60 mm-skruvar genom benen (F).

6

Sätt brädorna på baksidan (H). Sätt en sträng med lim på varje sida och spika fast dem med 1,8 x 40 mm dyckert.

02
Bänkskivor och hyllor 11 Steg

Nu kan du komplettera med kökets detaljer. Här måste du vara särskilt uppmärksam på de två sidorna (B) som förlänger bänkskivan. De ska kunna häktas av och på. När de sitter på som förlängning av bänkskivan har de hängts på ett hängbleck med hjälp av en skruv. En liten stödkloss (E) ser till att de sitter i våg trots skruvarna.

När köket fälls ihop fungerer de två sidorna (B) som fronter som täcker hyllan. Sidorna hänger helt enkelt på halvt iskruvade franska skruv.

1

Spika fast brädorna (H) till de två hyllorna med 1,8 x 40 mm dyckert ner i kortlingarna (G).

2

Förborra för skruvar i de översta kortlingarna (G). Borra med ett 5 mm borr och skruva sedan 5 x 60 mm skruvar genom ramarna nerifrån och upp i bänkskivan (A)

3

Lägg upp de två sidorna (B) på kökets framsida (köket har lagts ner). Borra ett 16 mm hål mitt på varje sida av skivorna, så som visas. Markera för franska skruv genom hålen och ner i benen (F).

4

Skruva i en 8 mm fransk skruv där du har markerat hålen. Skruvarna ska sticka upp 3,5-4 cm så att sidorna kan hängas över skruvarna när köket fälls ihop.

5

Skruva stöden (D) på sidorna. Stöden ska sitta på sidornas (B) undersida, en på varje sida. Det ska vara 9 cm mellan stödet och sidan på skivan, medan stödet ska sitta jämnt med skivans bakkant.

6

Skruva fast hängblecken i bänkskivan, två på varje sida på möbeln. Deras centrum ska vara 12,3 cm in från bänkskivans kanter.

7

Limma fast stödklossen (E) på stödet (D) så som visas. Håll fast dem med maskeringstejp tills limmet har torkat. Skruva en 4 x 50 mm skruv nästan ända in i stödet, se bild, så att den kan hänga på hängblecket.

8

Rita upp vaskens omkrets på bänkskivan. Kom ihåg att du INTE ska såga i det här strecket – då försvinner vasken genom hålet.

9

Gör ett nytt streck. Vaskkantens bredd är hos oss 2,5 cm. Vi mäter utanför det första strecket. Vi skruvar fast en läkt i cirkelns centrum, borrar ett hål vid det nya måttet, ritar en cirkel med “passaren” och sågar ut.

10

Borra hål för blandaren. Borrets diameter ska vara lite större än diametern på det rör som ska dras genom bänkskivan.

11

Montera blandaren. Den här modellen skruvas fast underifrån med en mutter. Kranen kopplas till en trädgårdsslang med de nödvändiga kopplingarna, så att det går lätt att koppla in och ur vattnet.

Material

26 mm stavlimmad träskiva
• 1 bänkskiva (A) 61 x 61 cm
• 2 sidor (B) à 30 x 61 cm
• 1 front (C) 19 x 61 cm
• 4 stöd (D) à 1,5 x 9,5 x 20 cm
• 4 små stödklossar (E)

45 x 45 mm reglar
• 4 ben (F) à 90 cm
• 6 kortlingar (G) à 46 cm

20 x 95 mm brädor
• 34 sidobrädor och hyllbrädor (H) à 57 cm

Dessutom:
• 4 x 50 mm, 5 x 60 mm och

5 x 80 mm skruvar
• 1,8 x 40 mm galv. dyckert
• 4 M8 x 70 mm franska skruv
• 4 hängbleck
• Rund köksvask
• Kallvattenblandare
• Avloppsrör
• Trädgårdsslang med kopplingar
• Heltäckande träskydd

Tidsförbrukning

En dag plus torktid

Pris

3.000 kr.

Svårighetsgrad

Ett typiskt nybörjarprojekt. Följ stegen noga så är det inte svårt.

Ritning

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Rätt längd på spik och skruvar

Montering av köksvask

Noggrann mätning är receptet för succé

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök