Tvätt och mysstund under tak

När tvättlinorna har spänts upp under en markis kan tvätten hängas upp utan risk att den skvätts ner av regn eller fåglar. När tvätten har tagits ner kan du sätta ett par stolar och ett bord under markisen för en mysstund.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor

Intro

En torkställning är sällan någon prydnad på vare sig terrass eller tomt. Men det är ändå praktiskt att kunna hänga ut tvätten på tork. Och skulle man slippa ta undan torkställningen varje gång och i stället trolla bort den på annat sätt, så vore det också praktiskt.

Denna torkställning uppfyller dina önskemål. Här får du plats för tvätten, och den hänger till på köpet skyddad under en markis. Och markisen kan användas som tak för ett par stolar och ett bord när tvätten har tagits ner. Efteråt sist kan hela ställningen fällas ihop mot väggen.

Instruktion

01
Ramen består av lister och brädor 6 Steg

Torkställningen är enkel och består av en ram med tvättlina. För att den ska kunna fällas ner och upp ska den fästas på två fällbara lister, snedsträvorna (F). Detta kräver stora hål för både rundstav och skruvar, 28 resp. 10 mm. Använd träspiralborr eller centrumborr.

Ett par skarvjärn, som sågas till, används att hålla fast ramen vågrätt.

1

Borra hål i listerna (A och F). Hålen för rundstavarna borras med 27 eller 28 mm borr. Hålen för vagnsbultarna borras med 10 mm borr.

2

Runda av ändarna på snedsträvorna F med sticksåg. Använd en passare, ett lock eller liknande för att rita den runda formen med en diameter på 45 mm.

3

Sätt ihop ramen. Listerna C och E skruvas ihop med 5 x 80 mm skruvar. Lägg dem på en vinkelrät skiva så får du en vinkelrät ram.

Skivan hjälper dig skarva vinkelrätt.

4

Såga två spår i skarvjärnen (K). Syftet är att det yttre hålet i ena änden ska se ut som ett nyckelhål. Såga med en bågfil.

”Nyckelhålet” griper tag i skruven.

5

Skruva fast gångjärnslisten (D) på ramen. Till det används tre gångjärn och 3,5 x 20 mm skruvar. Fäst skarvjärnen längst ut på ramen (E) så att nyckelhålet hamnar utanför.

6

Gångjärnslisten (D) ska skruvas fast på ramens ena långsida (C).

02
Torkstativ och snedsträvor 3 Steg

Med fem skruvkrokar i båda kortändarna går det lätt att fästa tvättlinan.

För att snedsträvorna (F) ska kunna fällas ut och in, ska de fästas på vägglisterna (A) med M10 x 80 mm vagnsbultar, som låses med 10 mm låsmuttrar. Lägg brickor mellan snedsträvor och vägglister så att delarna inte kärvar.

1

Spänn fast tvättlinan på ramen. Här använder vi fem skruvkrokar i varje ände av ramen och linan dras från krok till krok och knyts fast.

2

Fäst snedsträvorna (F) på vägglisterna (A). Det görs med genomgående vagnsbultar, brickor och låsmuttrar.

Lägg ett par brickor mellan listerna.

3

Nu är delarna klara. Ram, rundstavar, vägglister etc är klara för en provmontering på väggen.

03
Fäst ställningen på väggen 11 Steg

När du har bestämt dig för var torkställningen ska placeras, skruvar du fast den och ser till att den hamnar vågrätt. Du ska fästa både gångjärnslisten (D) och vägglisterna (A) i väggen.

Markisväven, som har försetts med en kanal i ena änden, hakas fast på rundstavarna, och därefter fästs den bakre rundstaven (G) i vägglisterna. Till sist återstår endast småsaker.

1

Skruva fast gångjärnslisten (D). Se till att den hamnar vågrätt - kolla med vattenpass - och fäst sedan med 5 x 60 mm skruvar.

2

Spänn fast snedsträ-vorna (F) mot ramen men lägg en 8 mm list mellan delarna för att få frigång. Skruva därefter fast listerna (A) med 5 x 70 mm skruvar.

3

Rundstaven (G) skjuts in på plats i hålen längst upp i de två vägglisterna (A).

4

Fäst markisväven med ett par häftklammer så att den inte ramlar ner. Stryk lim på rundstaven och limma fast markisen på rundstaven.

5

Fäst ett par bärskruvar i snedsträvorna (F). Håll ramen lodrätt ut i luften när du markerar för skruvarna, som ska sitta så att nyckelhålen i skarvjärnen vilar på dem.

6

Skjut in den främre rundstaven (H) i markisens kanal och fäst sedan rundstaven i hålen i de nerfällda snedsträvorna (F).

7

Skruva fast den bakre rundstaven (G). En 4,0 x 40 mm skruv rätt in genom vägglisterna och rundstaven håller den på plats.

Vrid rundstaven tills markisen är sträckt.

8

Såga ett trekantigt urtag i varje ramlist (E). Urtagen gör det möjligt för de utstickande bärskruvarna att passera när ramen fälls ner.

9

Skruva fast ett vred på varje vägglist (A). Vredens uppgift är att hålla fast ramen när den är ihopfälld.

10

Kolla att allt fungerar som det ska. Går det att fälla upp ramen och kan markisen fällas ut? När du är nöjd målas delarna.

11

Täckbrädorna (B) monteras i vinkel och fästs ovanpå torkställningen.

Material

45 x 45 mm hyvlad furu:
• 2 lister (A) à 200 cm

22 x 95 mm hyvlad furu:
• 2 täckbrädor (B) à 223 cm
• 2 långsidor (C) à 189 cm i ram

22 x 45 mm hyvlad furu:
• 1 gångjärnslist (D), 198 cm
• 2 kortsidor (E) à 92,5 cm i ram
• 2 snedsträvor (F) à 185,5 cm

27 mm rundstav:
• 1 rundstav (G), 218 cm
• 1 rundstav (H), 203 cm

Dessutom:
• 1 markisväv (J), 140 x 198 cm
• 2 skarvjärn (K) à 20 x 120 mm
• 2 vagnsbultar (L) à M10 x 80 mm
• 2 låsmuttrar, Ø 10 mm
• 6 brickor med Ø 10 mm hål
• Häftklammer
• PVA-lim
• 3 gångjärn, 60 x 46 mm
• 10 skruvkrokar, 8 mm
• 10 meter tvättlina
• Skruvar: 3,5 x 20 mm, 4,0 x 30 mm, 4,0 x 40 mm, 5,0 x 60 mm, 5,0 x 70 mm och 5,0 x 80 mm

Tidsförbrukning

Räkna med en arbetsdag.

Pris

Cirka 1000 kr.

Svårighetsgrad

Ett ganska enkelt och samtidigt skojigt projekt, som de flesta bör klara av.

Ritning

Här är konstruktionen

Ramen sitter fast med gångjärn på gångjärnslisten (D). När snedsträvorna (F) med markisen har fällts ut, kan ramen hakas fast med hjälp av skarvjärnen (K). Markisen (J) sitter fast på rundstavarna (G och H). Täckbrädorna (B) skyddar ställningen när den har fällts ihop. Listerna (A) skruvas fast på väggen.

Här är konstruktionen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården