Bygg med gabioner

Om du snabbt vill bygga en mur eller dela upp din trädgård i flera mindre rum är det lätt gjort med hjälp av gabioner.

Enkelt talat är gabioner stora korgar av ståltråd som man fyller med olika slags stenmaterial, till exempel marksten. Det finns många olika storlekar på gabioner, det är lätt att hitta en som passar.

Gabioner köps alltid i byggsats, så man får börja med att sätta ihop dem. Du behöver inte bygga ihop dem på platsen där de ska stå, eftersom de är ganska lätta att flytta. Trädgårdsanläggaren börjar med att sätta ihop ena sidan med bottnen.

De två elementen läggs upp vid sidan om vartannat och en lång stålpinne trycks igenom de små öglor som finns på båda delarna. Så sammanfogas sidan med bottnen.

Samma metod används längs resten av sidorna. Därefter reser man upp sidorna och fäster ihop dem på samma sätt – med hjälp av stålpinnar. Det är viktigt att man sätter avstyvare inne i gabionen, annars kan stenarnas vikt få sidorna att bågna.

Trädgårdsanläggaren sätter avstyvare ungefär en per halvmeter på höjden 40 cm. När man fyllt sten upp till avstyvarna, sätter man en ny rad 30-40 cm högre upp. I ändarna ska avstyvarna sitta diagonalt – både i sidorna och mitt i ändstyckena.

Slutligen monteras locket. Stålpinnarna som vi sammanfogade gabionen med kommer att sticka ut. Här använder trädgårdsanläggaren ett järnrör som hävstång för att böja till pinnarna och låsa dem.

Därmed riskerar man heller inte att riva sig på dem.Man kan lägga i stenarna på två sätt. Antingen häller man bara i dem, vilket går fort, men å andra sidan ger det inte en lika snygg finish.Eller så lägger man i varenda sten för hand.

När man lägger sten för hand gäller det att passa in dem ordentligt i varandra. Samtidigt ska man försöka få en jämn och slät sidoyta. Fogarna bör vara så små som möjligt, samtidigt bör de hamna något förskjutna i förhållande till varandra.

Även om det tar längre tid när man lägger varje sten för sig kan det betala sig, eftersom resultatet blir bättre. Det är lätt att bygga en gabion och de har många användningsområden i trädgården.

    Mer i samma kategori Trädgården