Starkt solsegel

Med ett rejält solsegel som både ger skugga soliga dagar och lä mot duggregn och dagg förlänger du sommaren på terrassen. Se här hur du får en stark och flexibel lösning.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
800 kronor

Intro

En av de viktigaste delarna i konstruktionen är stolpen som ska hålla upp seglet. Även en bris eller lätt vind kan fylla segler och det i sin tur medför stort tryck på stolpen (stolparna) som ska tåla påfrestningarna och inte välta.

Här fästs två av seglets hörn på väggen och vi kan därför nöja oss med en stolpe. Seglet kan – beroende på var det placeras – också bäras upp av tre stolpar, en i varje hörn.

För att stolpen ska stå stadigt gräver vi ner den cirka en meter. Det är nästan nödvändigt för en betongplint kan inte hålla fast stolpen.

Instruktion

01
Stolpe och beslag 5 Steg

En av de viktigaste delarna i konstruktionen är stolpen som ska hålla upp seglet. Även en bris eller lätt vind kan fylla segler och det i sin tur medför stort tryck på stolpen (stolparna) som ska tåla påfrestningarna och inte välta.

Här fästs två av seglets hörn på väggen och vi kan därför nöja oss med en stolpe. Seglet kan - beroende på var det placeras - också bäras upp av tre stolpar, en i varje hörn.

För att stolpen ska stå stadigt gräver vi ner den cirka en meter. Det är nästan nödvändigt för en betongplint kan inte hålla fast stolpen.

1

Markera för U-bygeln, rörklämman eller surrningsfästet cirka 10 cm från toppen av stolpen. Spänn också fast stolpen.

2

Borra med en 28 mm centrumborr cirka 3 cm in i stolpen. U-bygelns gängade del når inte igenom stolpen så den ska försänkas. Det behövs nog inte med ett surrningsfäste.

3

Ta bort träet mellan de två hålen med stämjärn och försök få hålet så plant som möjligt på bottnen.

4

Borra två hål för montering av U-bygeln. Kolla dimensionen på den gängade delen. Använder du surrningsfästen kan du använda 6 mm bultar med tillhörande muttrar.

5

Sätt beslaget på baksidan och skruva därefter fast de två muttrarna. Nu sitter U-bygeln (surrningsfästet) ordentligt fast.

02
Rep och repfästen 2 Steg

Repet som ska hålla fast solseglet ska inte fästas i U-bygeln för där ska vi i stället fästa ett block. Längre ner på stolpen fäster vi ett specialbeslag som kan hålla fast repet utan att vi slår en knut på det. Beslaget är en cleat, som ofta kallas V-cleat, och det köps i båttillbehörsbutiker. Beslaget finns i flera olika storlekar och utföranden som passar olika grova rep. Här är repet 6 mm.

Tack vare blocket går det lätt att sträcka seglet och när det är sträckt kan man snabbt och lätt trycka fast repet i cleaten - och sedan sitter det.

Det ska nämnas att det finns flera andra liknande beslag som duger.

1

Fäst blocket i beslaget och dra sedan repet från seglet genom både beslaget och blocket.

2

Fäst cleaten på stolpen och dra repet genom beslaget. Det ska sitta så högt (eller lågt) på stolpen att det känns behagligt för dig när du drar åt och ska fästa repet.

03
Solseglet 2 Steg

Det starkaste solsegel du kan få är ett som du syr av segelduk. Ett segel har ju konstruerats för att slås ut som en påse när det blåser. Ett solsegel ska däremot kunna spännas och sitta sträckt. Därför blir det nödvändigt att skära ut sidorna lite rundade och sedan förstärka kanterna med kantband.

Du kan även köpa ett färdigt solsegel. Det finns en mängd färdiga segel att välja bland och de billigaste kostar endast ett par hundra kronor. Det finns förstås även dyra för ett par tusen kronor. Du ska inte räkna med att de allra billigaste är så starka som ett som har sytts av riktig segelduk.

1

Klipp eller skär seglet till ett solsegel genom att följa skissen. Sidoran ska rundas av inåt minst 3 cm per meter så att solseglet kan sträckas.

2

Sy fast kantband hela vägen runt på solseglet. Kantbandet förstärker kanten. Lägg kantbandet dubbelt i alla hörn för där är påfrestningen störst.

04
Uppsättning 4 Steg

1

Sätt stolpen i ett cirka 100 cm djupt hål. Det går snabbt att göra ett hål om du använder en jordborr. En grov tryckimpregnerad regel stöttar stolpen på den sida där dragkraften är störst.

2

Skruva fast ett surrningsfäste eller en U-bygel på fasaden. Här är det nog bäst med surrningsfästen som kan dras i med långa träskruvar. I en tegelvägg kan du använda pluggar och skruvar.

3

Sträck segelduken genom att först linda repet runt en kil. Gör därefter ett jack i stolpen lite under cleaten, stick in kilen i jacket när repet har spänts och pressa ner den. Tryck därefter in repet i cleaten.

4

Solseglet kan sträckas på två ställen: vid stolpen och vid fasaden.

En cleat på väggen gör det lätt att fästa repet.

Material

 • Segel i lagom storlek
 • 100 mm stolpe, cirka 3 meter
 • En bit 100 x 50 mm regel
 • 4 meter rep, 6 mm
 • 3 rostfria 8 mm U-byglar à 116 mm med beslag och muttrar
 • 2 st. block för 6 mm rep
 • 2 st. V-cleat för 5-8 mm rep
 • 3 st. 8 x 80 mm karbinhakar
 • Kantband för segelduk

Dessutom:

 • Träkil
 • Symaskin med tråd för segelduk

Tidsförbrukning

Ett par dagar om du syr själv.

Pris

Det finns färdiga solsegel för 300 kr men då kan du inte bestämma storleken. Men räkna med 700-800 kr.

Svårighetsgrad

Ett enkelt projekt. Om du syr solseglet själv blir det lite mer omfattande.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården