Ställning för tvättlinor, gunga, hängmatta och växter

Vi har snickrat en klassisk torkställning av kraftigt virke. Och tycker du att dimensionerna är grova, så finns det en bra anledning ...

Intro

Njut av solen och värmen i hängmattan. Den hänger du lätt upp i ett par krokar, som du skruvar fast i stolparna.

Om torkställningen inte skall användas till annat än några tvättlinor, så behöver virket naturligtvis inte vara särskilt kraftigt.

Men om ställningen också skall kunna bära både en gunga och en hängmatta samt i varje sida ett kraftigt galler för klätterväxter, så är det förstås nödvändigt med rejäla dimensioner.

Torkställningen består på traditionellt sätt av två stativ gjorda som ett T och mellan dessa en överliggare, vilken också fungerar som förstärkning.

Tack vare överliggaren kan en välvuxen man lägga sig i hängmattan, när denna har hängts upp i en krok i vardera stolpen, utan att stolparna böjer sig in mot varandra.

Överliggaren är dessutom praktisk när man skall piska mattor. En praktisk och dekorativ detalj är de två nät som har satts på varje stolpe.

Så småningom blir klätterväxterna så stora att de skapar lä runt tvätt och hängmatta.

Med ett nät eller galler till olika klätterväxter skapar du en snygg ram runt ställningen.

Det dröjer inte länge förrän barnen intar gungan som hänger stadigt i gungkrokar.

Med ett par linor mellan de två stativen får du en plats att hänga tvätt.

Instruktion

01
Härlig ställning för tvättlinor, gunga, hängmatta och växter 12 Steg

1

Lägg ut överliggaren och tvärbommen (B på ritningen) där du vill ha ställningen och slå ner ett par käppar där stolparna skall stå.

2

Om det är lös jord eller sand kan du använda ett jordborr att göra hålet med. Men du tvingas nog gräva en del i alla fall.

3

Häll lite cementblandad grus i hålet och sätt ner stolpen. Checka med vattenpass att stolpen står lodrätt och att toppen hamnar vågrätt. Stolparna står stadigare när de grävs ner än om de fästs i betongplintar.

4

Sätt ett streck 6 cm från toppen och borra ett 27 mm hål tvärs igenom stolpen för en 27 mm rundstav. Stryk lim på rundstaven och knacka in den i hålet.

5

Såga av rundstaven plant med sidorna på stolpen och slipa slätt med slippapper. När du skruvar fast tvärbommen fäster skruven i rundstaven.

6

Överför stolpens profil till tvärbommarna och såga samt stäm sedan ut ett 4 cm djupt urtag för stolparna. Dessa skall precis passa i urtagen.

7

knacka fast tvärbommarna och skruva fast dem med en 10 x 180 mm fransk skruv i varje. Förborra med 8 mm borr så att skruven går lodrätt ner i rundstaven.

8

Förborra i snedsträvorna (C) med ett 25 mm centrumborr så att du kan försänka de franska skruvarna. Hålbottnen skall vara parallell med strävans ovansida.

9

Förborra med ett 8 mm borr i hålet efter centrumborrets spets och dra sedan fast snedsträvorna på stolparna med 8 x 100 mm franska träskruvar.

10

Överliggaren läggs på plats i 50 x 100 mm byggbeslag. Var noggrann med att placera beslagen så att överliggarens ovankant hamnar kant i kant med tvärbommens ovankant.

11

När du har lagt överliggaren på plats, fästs den med 3,5 x 40 mm skruvar. Nu kan du också skruva fast krokar till tvättlinorna och gungkrokar till hängmatta och gunga.

12

Nätet till klätterväxterna kapas till önskad storlek och hängs upp på de två t-stativen, där de fästs med kraftiga märlor. Vi använder här stumpar av ett armeringsnät.

Material

100 x 100 mm trä, tryckimpregnerat:
• 2 stolpar (A på ritningen) à 284 cm (köp 2 à 300 cm)
• 2 tvärbommar (B) à 160 cm (köp 1 st på 330 cm)

50 x 100 mm trä, tryckimpregnerat:
• 1 överliggare, 360 cm
• 4 snedsträvor (C) à 56 cm

6 mm armeringsnät med 100 x 100 mm rutor:
• 2 nät à 150 x 200 cm

Dessutom:
• 2 beslag, 50 x 100 mm
• 2 franska skruvar, 10 x 180 mm
• 2 brickor, Ø 10 mm
• 8 franska skruvar, 8 x 100 mm
• 8 brickor, Ø 8 mm
• 30 märlor
• 2 gungkrokar
• 12–16 krokar till tvättlinor
• 3,5 x 40 mm skruvar
• träolja
• ev. utelasyr

Pris

Cirka 1000 kr

Ritning

Stolparna (A) - eller betongplintarna - grävs ner 90 cm i marken med cirka 5 cm grus runt om. Stolpe och tvärbom (B) limmas och skruvas ihop med skruv och kraftig rundstav eller fästs med byggbeslag.

Video

TEKNIK: Gjutna stolpar

Med stöttor får du dem helt raka, medan betongen härdar

Video

TIPS: Enkelt djupstopp med tejp

Video

TIPS: Använd sågen som vinkel

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården