Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snickra en enkel kompostbehållare

Skriv ut Spara artikel

Det är ganska lätt att kompostera det gröna avfallet i trädgården. Du har faktiskt börjat redan när du samlar upp avfallet och lägger det i en hög.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 timmar
Pris
500 kronor

Intro

Det är lätt att snickra denna kompostbehållare som består av ett antal löstagbara ramar som du lätt staplar på varandra till önskad hjöd. Ju flera ramar du snickrar, desto högre blir behållaren. Mellan ramarna finns luftspringor för det är viktigt att det kan komma in luft till trädgårdsavfallet. Annars stoppar nerbrytningsprocessen.

Bestäm själv hur många ramar du vill ha, men räkna med att du behöver 5–6 ramar till en behållare och att det dessutom går åt 2–3 ramar att bygga upp en ny behållare med. Och du behöver minst en behållare plus några ramar. Den färdiga komposten hamnar ju nederst i behållaren, och för att komma åt den måste du lyfta över lite av avfallet till en annan behållare.

Det är bättre än att lägga det på marken. I takt med att du lägger över avfall från den första behållaren så får du lediga ramar. Dessa kan du sedan stapla ovanpå de ramar som användes till omlastningen. Det är viktigt att du inte använder denna behållare till annat än trädgårdsavfall. Köksavfall kan också komposteras men det ska göras i en sluten behållare som inte lockar till sig råttor och andra skadedjur.

Instruktion

Snickra ramarna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Kompostbehållaren består av ett antal löstagbara ramar som här är 78 x 78 cm. Oavsett vilket mått du väljer ska du vara noggrann när du mäter, så att ramarna blir kvadratiska och lika stora så att de lätt kan staplas på varandra.

I varje hörn monteras en bit 45 x 45 mm trä som förstärkning. De medverkar till att ramarna blir stabila och står stadigt, eftersom de också fungerar som ben. Varje bit ska vara 2 cm längre än bredden på brädorna. Här blir bitarna då 16,5 cm långa. Benen sätts 4 cm från ovankanten och sticker därmed ner 6 cm, och när två ramar ställs på varandra bildas automatiskt en luftspalt på 2 cm mellan dem.

1

Sätt ihop ramen med skruvar när du har sågat till brädorna på längden (som här är 75,2 cm) i geringslåda. Var noggrann när du mäter så att ramarna blir kvadratiska och lika stora.

2

Använd 45 x 45 mm trä till benen. Markera för placeringen av dem på insidan av ramarna. De 16,5 cm långa benen placeras 4 cm från ovankant på ramen. Förborra för benen i sidorna.

3

Benen kläs med takpapp, vilket innebär att varje ben dras ut någon millimeter från insidan på ramen. Då klämmer inte benen när du staplar ramarna på varandra eller lyfter bort dem.

4

Fäst benen med 5 x 50 mm skruvar - två från varje sida. Skär till sist bort överflödig takpapp med en vass hobbykniv. Se till att de små remsorna inte hamnar i komposten.

Material

Till en ram:

• 4 sidor à 75,2 cm av 28 x 145 mm lärkträ
• 4 ben à 17 cm av 45 x 45 mm lärkträ
• Takpapp, 15 cm bred remsa
• Skruvar, 5 x 70 mm och 5 x 50 mm
• Ev. galvaniserat nät och häftklammer

Tidsförbrukning

4–5 timmar

Pris

Cirka 500 kr

Svårighetsgrad

Denna kompostbehållare är ett bra och överskådligt projekt även för nybörjare.

Ritning

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Snickra en enkel kompostbehållare
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka