Så ökar du den biologiska mångfalden i trädgården

Du har säkert hört talas om bin som försvinner och ekosystem som tappat balansen när invasiva arter och mänsklig påverkan har mixtrat med den biologiska mångfalden. Men vad kan man göra själv för att gynna naturen?

Om du har en trädgård finns det faktiskt en hel del enkla saker du kan fixa för att gynna floran och faunan. Och dessutom får du en vackrare trädgård på köpet. Läs vidare för att ta reda på vad du kan göra i trädgården redan i dag för att öka den biologiska mångfalden.

Ge bin och insekter hem och mat

Bin och andra smådjur behöver ha någonstans att vara och något att äta. Våra pollinatörer är oerhört viktiga för naturen. Det är med deras hjälp som nya växter kan komma till världen, och pollineringen behövs också för att det ska bli frukt. Enkelt förklarat kan man säga att bin, humlor och liknande insekter hjälper växterna att para sig med varandra. Så om du vill få rikligt med tomater i pallkragen, eller längtar efter att kunna göra en härlig äppelpaj till hösten, så är pollinatörerna dina bästa vänner. Här kommer några tips på hur du kan få fler i din trädgård.

  • Välj blommande växter. Det är ingen hemlighet att bin gillar blommor. Så satsa på att plantera växter som blommar, och välj gärna olika arter så att det alltid är något som blommar i rabatten. När du köper växter kan det vara bra att köpa plantor som inte har börjat blomma ännu, eftersom det finns en risk att blommorna försvinner snabbt när du planterar dem i jorden.
  • Grunda fågelbad ger vatten i värmen. Även insekter måste dricka vatten. Ett grunt fat med ett par stenar och kanske något blad som de kan landa på gör att insekterna gillar din trädgård bättre då de inte behöver flyga iväg för att leta efter vatten att dricka.
  • Låt insekterna ta in på hotell. Det har blivit väldigt populärt med så kallade insektshotell, som påminner om fågelholkar (som du för övrigt kan sätta upp för att skydda hotade fågelarter och på det sättet gynna den biologiska mångfalden.) I insektshotellen får insekterna ett tryggt krypin. Om du vill ta det till nästa nivå kan du skaffa en eller flera bikupor.
  • Skippa gräsmattan och skapa en ljuvlig äng. Välskötta gräsmattor med mjukt, grönt gräs är härliga att spela kubb på och ser fina ut, men de är egentligen inte så bra för den biologiska mångfalden. Låt gräsklipparen stå och anlägg en äng. Det är både vackert och ger smådjur och insekter fler ställen att hålla till på. Och så kan du ta in ett fång blommor i stället för att köpa buketter fraktade från andra länder, så det är miljövänligt på det sättet också.
  • Ge smådjuren högar att övervintra i. Igelkottar och andra djur som går i ide behöver någonstans att göra det på. Så när du får kvistar och annat organiskt avfall över kan du helt enkelt göra en hög i ett hörn på tomten. Visst, det kanske inte är den snyggaste trädgårdsdetaljen, men det är det värt.

Skaffa rätt sorts växter för biologisk mångfald

Som du märker finns det mycket du som trädgårdsägare kan göra för att gynna den biologiska mångfalden. Det är viktigt att vi alla försöker göra vår del. Det finns alltför många trädgårdar som bara består av stenplattor, kortklippt gräs och en vältrimmad häck där fåglarna knappt kan sätta sig på en pinne. Fundera på vilka arter du vill locka till dig och vad som är tilltalande för dem.

Det finns vissa växter som är mer ”effektiva” än andra. Vill du locka till dig fjärilar är en så kallad fjärilsbuske ett perfekt alternativ. Den kallas även syrenbuddleja och trivs i soligt läge. Perfekt om du har stekande morgonsol som kanske tar kål på många andra växter. Tänk på att den vill ha väldränerad jord, den tycker inte om för mycket väta. Om du vill locka till dig bin är lavendel ett säkert kort som är lättodlat och vackert. Bin gillar även en del ätbara örter såsom timjan och salvia, så en köksträdgård är inte en dum idé.

Undvik invasiva arter

En invasiv art är en art som inte naturligt hör hemma i miljön och som sprider ut sig till den grad att den helt tar över. Lupiner är ett bra exempel. Det finns också en del örter som oregano och mynta som sprider sig otroligt lätt, så vill du odla dem är det bra att ha dem på ett separat ställe, i kruka eller pallkrage. Vresros är ett annat vanligt exempel. Googla alltid innan du köper nya växter för att ta reda på om de är invasiva eller inte. Det säljs nämligen invasiva arter även i vanliga trädgårdsbutiker.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården