Rå betong till dina växter

Stora blomlådor är ofta mycket dyra så därför kan du spara mycket pengar på att göra egna. Då kan du även bestämma utseendet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 timmar
Pris
300 kronor

Intro

Betong var för ett 20-tal år sedan ett av de mest omdiskuterade materialen och det var inga vackra ord man hörde. I dag har det blivit trendigt och politiskt korrekt att använda betong, inte minst tack vare den ringa miljöbelastningen.

Betong har en mängd positiva egenskaper: kräver nästan inget underhåll, kan färgas, byggtiden är kort och det är endast fantasin som sätter gränser för hur man kan använda den. Här visar vi hur lätt du gjuter egna blomlådor, som med rätt behandling kan stå ute året runt.

Du kan variera ytan i det oändliga. Här har vi valt att använda en slät gjutform och vi har färgat betongen svart genom att hälla i färgpulver i betongblandaren medan den höll på att blanda betong och vatten.

Instruktion

01
Så här snickrar du formarna 7 Steg

Till gjutformen använder vi 12 mm gjut- eller formplywood som vi sågar ut ur en stor skiva på 120 x 250 cm. Gjutformen består av två lådor: en invändig och en utvändig. Delarna sågas ut med cirkelsåg innan de skruvas ihop och pallas upp på sidorna. Därefter kan betongen hällas ner i formen.

1

De olika delarna till de 1 två lådorna ritas på plywooden och sågas ut med cirkelsåg.

2

Delarna sätts ihop med skruvar. Här gäller det att se till att rätt del läggs mot rätt del för annars passar de inte riktigt ihop.

3

De två lådorna är klara och kan därefter sättas ihop till en gjutform.

4

Den minsta lådan ställs på bottnen i den stora lådan.

5

Därefter ska den centreras inuti den stora lådan. Det görs med små klossar. Det ska vara lika mycket luft hela vägen runt.

6

Den innersta lådan skruvas fast när den har fixerats. Skruvarna dras i via bottnen F, 3 cm från sidorna.

7

Gjutformen är nu klar och färdig för gjutning. Blomlådan gjuts alltså upp och ner så det som är ovansidan i formen blir lådans botten.

02
Betongblandning och gjutning 10 Steg

Till denna blomlåda ska du använda en betong med en styrka på minst 30 MPa. Titta på förpackningen för där anges betongens styrka. Vi föreslår att du använder en färdigblandad finbetong. Fördelen är då att du kan vara säker på att den är korrekt blandad. Det kan vara svårt att vara exakt när man blandar själv med cement och grus. Vi tillsätter färgpulver för att få svart betong.

1

Den färdigblandade finbetongen hälls ner i blandaren och nu ska endast vatten tillsättas. Till en blomlåda använder vi 40 kg.

2

Det svarta färgpulvret hälls också i blandaren. Du bör räkna med att använda 1 kg pulver till 40 kg betong.

3

Formen ska stå på ett vågrätt underlag. Kolla med vattenpass att formen står vågrätt åt båda hållen. Underlaget får inte vara mjukt så att formen kan sjunka.

4

När betongen har blandats hälls den i formen. När formen sedan har fyllts upp med betong knackar du lätt på sidorna för att få bort alla luftbubblor.

5

Du kan ev. hyra en stavvibrator och vibrera betongen med den. Ett annat bra sätt är att montera en bult i slagborrmaskinen och sedan låta bulten knacka på formen när maskinen arbetar.

6

Avsluta med att jämna till betongen. Eftersom det är blomlådans botten behöver du inte vara så noga, men den ska ändå vara rätt plan.

7

Betongen ska få lov att härda. Låt den stå i formen i minst 4-5 dagar innan du skruvar isär formen.

8

I botten borras fyra dräneringshål. Hålen är viktiga för att vatten ska kunna rinna ut, men också för att det ska gå att ta ut den inre formen.

9

Stick in långa rundstänger genom dräneringshålen och slå på dem så att den inre formen släpper och kan tas ut.

10

Det är lätt hänt att den inre formen går sönder när den ska tas ut. Du måste därför göra en ny för at gjuta flera blomlådor.

03
Häll jord i din blomlåda 4 Steg

När blomlådan har kommit ut ur formen och kanske polerats med vax är det dags att plantera. Det är alltid bra att börja med ett lager lecakulor nertill. Då får rötterna luft och de hjälper till med dräneringen av jorden.

Ovanpå lecakulorna skyfflar du på matjord, nästan upp till kanten.

1

Börja med att hälla lecakulor i blomlådan. De ger luft till rötterna och ser till att överskottsvatten rinner ut.

2

Ovanpå lecakulorna ska det ligga matjord. Beroende på vad du vill plantera kan du använda färdig blomjord eller blanda själv.

3

Nu återstår bara att plantera den önskade växten. Glöm inte att luckra upp runt rötterna och avsluta med att vattna rikligt.

4

Nu har det lilla trädet fått en ny fin plats. Blomlådan av betong är rustik och tål att stå ute hela året.

Material

  • 12 mm formplywood, 250 x 120 cm
  • Fin torrbetong 0-4 mm, 40 kg
  • Färgpulver, 1 kg

Specialverktyg

  • Betongblandare Ev. en liten stavvibrator

Tidsförbrukning

Cirka 5 timmar. Men sedan ska betongen härda.

Pris

Cirka 300 kr för den första blomlådan. Nästa blir lite billigare. Om du inte färgar betongen blir priset cirka 100 kr lägre per styck.

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att göra formarna och det är lika lätt att arbeta med torrbetong.

Ritning

Gjutformen består av två lådor

Måtten på våra gjutformar är endast för din inspiration. Du kan göra dina blomlådor så stora eller små du vill, och de kan också vara runda eller rektangulära.

Gjutformen består av två lådor

Video

TIPS: Betong utan luftbubblor

TIPS: Laga hål i betong

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården