Parasollfot med blommor

Blomlådan döljer en tjock betongbotten och lättrullande hjul som gör den tung och stadig som parasollfot, men den kan ändå lätt flyttas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

En plywoodlåda på hjul och en rejäl klick betong som tyngd. Så enkel är beskrivningen av denna parasollfot, som också är en dekorativ blomlåda.

Materialet i lådan är 21–22 mm vattenfast plywood som invändigt kläs med zinkplåt. Betongen är 7–8 cm tjock och reser sig på mitten som stöd runt det rör parasollen sticks ner i.

Totalt väger blomlådan cirka 40 kg och kan bära en stor parasoll och tack vare hjulen kan den lätt flyttas.

Instruktion

01
Bottnen ska tåla en hel del 7 Steg

Börja med att göra i ordning bottnen. Den har flera funktioner och måste därför tåla en hel del.

Under den ena sidan ska det sitta tre hjul. Under den motsatta sidan ska det i stället vara en fast fot. Då står parasollfoten still om det blåser, men kan flyttas när du lyfter upp i den sidan med den fasta foten.

Bottnen ska också förses med två dräneringsrör av plast och ett järnrör som hållare för parasollens rör.

1

Mitt under bottnen A borras hål för rörhållaren. Hålet ska vara 2-3 mm större än rörets diameter.

TIPS: Du hittar mitten på bottnen om du ritar diagonala streck mellan hörnen.

2

Borra också hål i bottnen A för två dräneringsrör. Använd gärna pexrör med en diameter på 20 mm och sätt dem 10 cm från var sin sida.

3

Hjulen skruvas fast i rak linje under den ena sidan av bottnen. Håll hjulen på plats och markera för skruvhålen. Borra sedan igenom med 6,5 mm borr och fäst hjulen med vagnsbultar.

4

Den fasta foten D spänns fast under bottnen A. Borra igenom med 10 mm borr för två långa vagnsbultar. Foten ska sågas till så att den inklusive höjden på bultskallarna blir lika hög som hjulens höjd.

5

Vagnsbultarna sticks ner i hålen och knackas ner så att halsarna försänks. Spänn fast dem från den andra sidan. Bultskallarna ser till att träet inte står vått om det har regnat.

6

Stödklossen C fästs under bottnen A med lim och fyra skruvar. Mitt i klossen borras ett 20 mm hål så att vatten i rörhållaren kan rinna ut.

7

Dräneringsrören K sticks ner genom bottnen A med en klick fästmassa. De ska sticka ut en bit under bottnen så att vattnet inte fuktar bottnen.

02
Plywoodsidorna sätts fast 2 Steg

Lådans fyra sidor är exakt lika stora och placeras omlott runt foten så att den ena sidan överlappar nästa sida hela vägen runt.

Den undre kanten på sidorna ska sitta så att det blir minst 2 cm ner till marken (terrassen). Då döljer de samtidigt foten och hjulen. Den lilla springan på cirka 20 mm får dessutom blomlådan att se lite lättare ut.

1

Den första sidan B fästs på den sida av bottnen där den fasta foten D sitter. Sidan går ner 5 cm från kanten. För att hålla den på plats lägger du ett par klossar X under den. Fäst den med lim och skruvar.

2

Resten av sidorna B fästs en efter en så att de överlappar kanten på nästa sida. Den första sidan stöttas av foten. Resten av sidorna stöttar varandra. Fäst dem med lim och skruvar i varandra.

03
Sidorna kläs med zinkplåt 4 Steg

De invändiga sidorna i blomlådan tätas med zinkplåtar. Dem kan du beställa hos en plåtslagare i önskat format. Zink är en hållbar men dyr lösning. Vår plåtar kostade 350 kr. Vill du hellre använda annan plåt, t.ex. stålplåt, så går det bra - eller takpapp, vinyl, folie etc.

Plåtarna ska vara lika stora som insidan på sidorna och de trycks fast i ett par strängar fästmassa. Varje hörn tätas sedan med en sträng fästmassa.

1

Klicka ut ett par strängar fästmassa på insidan. Du kan använda TEC 7 som både limmar och tätar. Då räcker det om du köper en patron.

2

Tryck fast plåtarna E i fästmassan och knacka dem plana med lätta hammarslag. Du måste använda slagkloss för annars blir den fina plåten bucklig.

3

Täta runt kanterna med en sträng fästmassa och släta sedan ut strängen med en plastbricka så att skarvarna blir alldeles täta.

4

Den fuktiga betongen trycks på plats i lådan som måste stå säkert för den blir mycket tung.

04
Rörhållaren gjuts fast 7 Steg

Rörhållaren, som ska användas som stöd för parasollen, ska förstås anpassas efter diametern på parasollstången. Den ska helst ha en inre diameter som är lite större än stången.

Kolla i vvs-avdelningen på närmaste byggvaruhus eller fråga en rörmokare om du kan köpa en rörstump.

Köp färdig betongblandning som endast ska blandas med vatten för att användas.

1

Lägg en sträng fästmassa runt kanten på hålet för rörhållaren och klicka också ut lite på stödklossen C.

2

Stick ner rörhållaren J i sitt hål och täta noga runt röret med fästmassa.

TIPS: Släta ut fästmassan med ett finger men ta först på en plasthandske.

3

Rätta till rörhållaren J så att den står vinkelrätt mot bottnen. Lät fästmassan härda över natten så kommer röret att stå stadigt när du gjuter betong runt det.

4

Nästa dag markerar du på zinkplåtarna önskad höjd på betonglaget. Det ska vara lika högt som dräneringsrören sticker upp, alltså 7 cm. Stoppa lite mineralull i rören så att de inte fylls med betong.

5

Fyll på med grovbetong upp till strecken. Slå gärna lite på sidorna med gummiklubba så att betongen packas ordentligt. Du ska använda en rätt fast blandning.

6

Gjut extra högt runt rörhållaren J. För att hålla betongen på plats skär du bort bottnen från en blomkruka Z av plast och trycker ner den lätt i den våta betongen.

7

Plastkrukan Z fylls med betong, men i ett par omgångar. Fyll först på lite, låt betongen bli rätt fast och fyll på mera osv. Glöm inte att vibrera betongen med små slag på krukans utsida.

05
Dekorlister ger fin finish 4 Steg

1

Kantlisterna F spikas eller skruvas fast på sidorna. Geringssåga dem i 45 grader i ändarna. Passa först på att måla blomlådan. Måla gärna också listerna.

2

Dekorlisterna G och H limmas fast så att de bildar fyra lika stora fält - ett på varje sida. Även de sågas 45 grader i ändarna. Fäst varje list med ett par små dyckertar medan limmet härdar.

3

Fäst ett kraftigt handtag på den sida som sitter ovanför den fasta foten, så att du får bra grepp när du lyfter lådan för att flytta den. Limma fast handtaget och fäst det därefter med skruvar och ev. muttrar.

4

Borra hål i parasollstången Y när du har satt ner den i rörhållaren J. Borra rätt igenom hålet i rörhållaren med en 7 mm borr så kan du låsa parasollstången med en 6 mm bult och vingmutter.

Material

21 mm vattenfast plywood:
• 1 botten (A), 47,9 x 47,9 cm
• 4 sidor (B) à 35 x 50 cm
• 1 stödkloss (C), 10 x 10 cm

45 x 70 mm hyvlat trä:
• 1 fot (D), 47,6 cm, sågas eller hyvlas ner till 45 x 65 mm

15 x 44 mm hyvlat trä:
• 4 kantlister (F) à 55 cm

9 x 44 mm hyvlat trä:
• 8 dekorlister (G) à 42 cm
• 8 dekorlister (H) à 25 cm

Dessutom:
• 4 zinkplåtar (E) à 27,8 x 47,8 cm
• Cirka 40 kg betong
• 1 rörhållare (J), 35 cm, Ø 50 mm
• 2 dräneringsrör (K), 2 x 10 cm
• 3 hjul, bygghöjd 70 mm
• 2 vagnsbultar, 10 x 100 mm, med muttrar och 12 vagnsbultar à 6 x 40 mm med muttrar
• Rostfria skruvar, 4 x 50 mm
• Galvaniserade dyckertar, 40 x 2 mm och 20 x 1,2 mm
• 1 kofferthandtag
• Bult med vingmutter, 6 x 70 mm
• Fog-/fästmassa, 1 patron
• Vattenfast trälim

Tidsförbrukning

Drygt en dag + tid för färgen att torka och betongen härda.

Pris

Runt 500 kr.

Svårighetsgrad

Ett skojigt och enkelt projekt.

Ritning

Med en vikt på 40 kg, tre hjul under ena änden och fast fot under den andra står parasollfoten stadigt men kan ändå flyttas efter solens vandring.

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården