Optimala ljusförhållanden med lutande odlingslådor

Dessa odlingslådor består av flera trekantiga ramar av trä. En av spetsarna sticker upp och ramarna vänds så att solen utnyttjas optimalt och de fylls med jord anpassad efter växterna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Här har flera odlingslådor placerats på en sluttning. Spetsarna har vänts åt olika håll och det skapar liv på tomten.

Intro

Odlingslådor är praktiska eftersom det är lätt att sköta växterna i rabatterna, och det har gjort odlingslådor till ett populärt val. Du har också möjlighet att skapa de perfekta förutsättningarna för dina växter i en odlingslåda, och väljer du att tillverka de trekantiga ramar vi har använt till odlingslådor, kan rabatterna utformas som en sluttning – eller placeras på en sluttning. Genom att vända ramen kan du ge växterna mycket eller lite sol, beroende på vad som krävs för att de ska trivas.

Tack vare odlingslådorna kommer växterna högre upp, något som är en fördel när man arbetar med stenpartiväxter och kryddväxter.

Varje odlingslåda tillverkas av tryckimpregnerat trä som sätts ihop till en trekantig ram, eller rättare sagt till en tetra (precis som gamla mjölkförpackningar – se ritningen). Snickra så många ramar du vill. På bilden ovanför ser du tre och till vänster (utanför bild) ytterligare tre. När du har bestämt var odlingslådan ska stå, lägger du först stenar i botten så att rabatten dräneras. Gräv hål för hörnstolpen och sätt nät invändigt innan du fyller på den jord som passar bäst för de valda växterna.

Instruktion

1. Börja med att sätta ihop bottenramen. Såga av de tre bottenbrädorna (B) i 30 grader. Limma och skruva ihop dem till en liksidig triangel. Välj vattenfast lim! Lägg ramen där du vill ha rabatten.

2. Gräv ner hörnstolpen (A), som du först har hyvlat trekantig för att passa i triangelspetsen. Stolpen sätts ner i ett 50 cm djupt hål. Luta stolpen efter tycke och smak - här är det cirka 15 grader.

3. Skruva fast sidolistorna (C) mellan bottenbrädan och stolpen. Börja med den översta listen och såga av den så att den sitter kant i kant med den undre delen av bottenbrädan. Skruva fast den med rostfria skruvar och fortsätt sedan med nästa list osv, tills två sidor har klätts med lister.

4. Fäst kycklingnät (D) på insidan av träet med märlor. Klipp rent längs kanterna så att nätet inte sticker ut.

5. Lägg stenar med olika storlekar på marken och fyll på jord. Välj jord efter de växter som ska planteras i din odlingslåda. De växter du ser på bilden kräver mager och torr jord (som ska vara lucker), och kan dessutom stå i fullt solsken.

Material

Tryckimpregnerat trä, 125 x 125 mm:
• 1 hörnstolpe (A), 150 cm

Tryckimpregnerat trä, 50 x 125 mm:
• 3 bottenbrädor (B) à 180 cm

Tryckimpregnerat trä, 50 x 50 mm:
• 20 sidolister (C), cirka 19 meter

Dessutom:
• 2 m2 kycklingnät (D)
• Rustfri skruvar
• Märlor, till fastsättning av nät

Tidsförbrukning

Du kan snickra två odlingslådor per arbetsdag.

Pris

Cirka 500 kr (plus färg)

Svårighetsgrad

Odlingslådan med tetraform är en lätt nybörjaruppgift och skojig att utföra.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda