Urstark högbädd av limmade gatstenar

Limmar du ihop storgatsten med PU-stenlim, ser högbädden lite luftigare ut än om den muras med traditionellt bruk. Och så går arbetet snabbare, eftersom limmet torkar direkt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.000 Kronor

Intro

När den nya vedboden stod klar och gruset på gården hade lagts, så insåg vi att den stora jordhögen och den enorma stenen
var i vägen. Men det skulle bli besvärligt att flytta jorden och stenen skulle vi inte ens kunna rucka.

Därför beslöt vi att bygga en mur runt dem och anlägga en rabatt. Till muren använde vi stora gatstenar som logiskt nog heter storgatsten. I stället för att använda murbruk och mura ihop stenarna använde vi stenlim och limmade ihop dem.

För att muren inte skulle se så bastant ut lät vi bli att foga mellan stenarna. Då slapp vi också tvätts bort bruk från stenarna, för man spiller alltid lite när man murar.

Instruktion

01
Grundarbeten 8 Steg

Underlaget för muren runt rabatten beror på marken. Om den är mjuk och du bor i mellersta eller norra Sverige bör du gräva ner 60-90 cm och gjuta en sockel. Här har vi tur för gården har precis blivit klar och den ligger på ett vibrerat lager singel och makadam samt grovt grus.

Det räcker därför att gräva ner 15-20 cm för en ränna som fylls med grov singel (8-16 mm). Storgatstenarna kan sedan läggas direkt på singelbädden när den har vibrerats och gjorts vågrät. Den första raden stenar läggs i betong medan resten av stenarna limmas med expanderande stenlim, som härdar snabbt.

1

Börja med att jämna till marken där muren ska stå. Här gräver vi bort 15 cm jord och fyller i stället på med grov singel. Stenbädden vibreras med en padda för att underlaget ska bli plant och stabilt.

2

Kolla att underlaget är vågrätt. Det gör du med ett långt vattenpass. Justera singelbädden om det behövs genom att fylla på eller skrapa bort lite.

3

Lägg den nedre raden stenar i betong. Betong fäster bättre på singel än stenlim, som senare används för att limma fast stenarna på varandra.

4

Lägg också en bred sträng betong på insidan av den första raden för att stenarna ska få lite extra stöd. Låt betongen härda ett dygn innan du fortsätter med resten av stenarna.

5

Lägg nästa stenrad löst på plats så ser du exakt var varje sten ska ligga. Var noga med att förskjuta raden en bit så att fogarna inte hamnar ovanför dem i den undre raden. Lyft sedan ner stenarna.

6

Spruta vatten på ovansidan av stenarna i den undre raden, för då fäster limmet bättre. Duscha rikligt men endast fem-sex stenar i sänder för det går snabbt när du senare har lagt på stenlim.

7

Spruta ut två strängar stenlim på fem-sex stenar. Gör strängarna rätt grova. För att limmet inte ska torka i munstycket ska du arbeta metodiskt och snabbt. Duscha fem-sex stenar, lägg på lim och tryck fast stenarna, duscha osv.

8

Fortsätt med nästa rad. Lägg en rad stenar, ta ner dem, spruta vatten på de fastlimmade, lägg på lim och lyft upp de nya stenarna på plats.

VIKTIGT! Kolla hela tiden med vattenpass att muren blir både vågrät och lodrät.

02
Rabatten görs klar 5 Steg

När muren är klar är det dags att anlägga rabatten. Här hade vi redan en jordhög och den fördelar vi bakom muren.

För att regnet inte ska skölja bort jorden via fogarna mellan stenarna trycker vi fast en platonmatta bakom muren. Det går lika bra med fiberduk. Det viktigaste är att jorden inte kan sköljas bort. När insidan av muren är tät fördelas jordhögen. Den jämnas till cirka 20 cm under murens ovankant och därefter täcks den med fiberduk innan du skyfflar på matjord (som du kan köpa på en plantskola). Här har vi fyllt på med cirka 2 kubikmeter som vi hämtade på ett släp.

1

Se upp så att limmet inte rinner ut. Det gör inget att det tränger ut på baksidan som senare täcks av jord, men på framsidan ser det inte snyggt ut. Spill ska genast tvättas bort med tillhörande rengöringsmedel.

2

Stick ner platonmatta på insidan av muren eller klä den med fiberduk. Mattan eller duken ser till att jorden inte försvinner via fogarna när det regnar.

3

Fördela jorden bakom muren. Om du inte har börjat med en jordhög som vi, fyller du i stället upp med vanlig jord och stenar för att snåla på matjorden.

4

Lägg fiberduk på den utjämnade jorden. Duken ska hålla isär den gamla jorden från den nya och näringsrika matjorden och hindrar ogräs, som fanns i den gamla jorden, från att tränga upp.

5

Fördela matjorden ovanpå fiberduken. Om du vill ha belysning i rabatten är det nu du ska dra kablar i plaströr. Tänk på att en elektriker ska stå för anslutning till elnätet!

Material

• 1 m3 singel, 8–16 mm
• 1 säck snabbetong
• 63 storgatstenar, granit, 15 x 16 x 21 cm, begagnade för 10 kr/st
• 2 flaskor stenlim (PU700)
• 1 flaska rengöringsmedel, AA290
• 2,5 m2 platonmatta
• 10 m2 fiberduk
• 2 m3 matjord

Specialverktyg

• Plattvibrator
• Limpistol
• Blomspruta

Tidsförbrukning

Det borde räcka med en helg för att bli klar.

Pris

Ny storgatsten kostar 25-40 kr/st, begagnad 10-15 kr/st. Resten av materialet till rabatten kostar c:a 1000 kr

Svårighetsgrad

Det krävs lite armmuskler att baxa med stenarna eftersom de väger 13–14 kg/st. Annars är det inget som kan orsaka problem i detta projekt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Odlingslåda