Små smarta blomlådor i moduler

Bygger du flera små blomlådor i stället för en stor, ser du till att växterna inte breder ut sig på varandras områden. Se hur du bygger de enkla modulerna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 timmar
Pris
350 kronor

Intro

Blomlådorna är likadana och består vardera av fyra likadana sidor. Varje sida består av tre brädor som skruvats fast på en regel, och när sidorna sätts ihop med varandra får du en kvadratisk låda. Det är lätt att planera i lådan och den ser dessutom till att dina växter inte sprider sig som ogräs på tomten.

En smart lösning är att sätta ihop fyra lådor med varandra med hjälp av en hylla (en botten), som du snickrar av fyra brädor och fyra reglar. Den kan du sedan sätta krukor på.

Instruktion

01
Gör så här 7 Steg

Blomlådorna är likadana och består vardera av fyra likadana sidor. Varje sida består av tre brädor som skruvats fast på en regel, och när sidorna sätts ihop med varandra får du en kvadratisk låda.

Det är lätt att planera i lådan och den ser dessutom till att dina växter inte sprider sig som ogräs på tomten.

En smart lösning är att sätta ihop fyra lådor med varandra med hjälp av en hylla (en botten), som du snickrar av fyra brädor och fyra reglar. Den kan du sedan sätta krukor på.

Du kan använda överskottsvirke eller vad du har hemma, men stryk det med olja och utelasyr så att det håller längre.

1

Gör först en monteringslåda, för då blir det lättare att snickra blomlådorna. Den består av en mdf-skiva (A), två stödbrädor (B) som skruvas fast på A och en lös hjälpregel (C).

2

Lägg en hörnstolpe (D) i lådan. Skjut in den helt i hörnet längs stödbrädan (B). Nu kan du lägga de tre sidobrädorna (E) ovanpå hörnstolpen (D) och hjälpregeln (C).

3

Sidobrädorna (E) justeras in på plats. Markera sedan var de ska skruvas fast på hörnstolpen (D), förborra och försänk skruvhålen (om du inte använder självförsänkande skruvar).

4

Skruva fast sidobrädorna (E). Här använder vi skruvar med borrspets och fräsribbor - trallskruv - så vi behöver inte förborra eller försänka skruvhålet.

5

Den färdiga sidan kan nu läggas åt sidan i avvaktan på att du ska göra 27 likadana sidor till. Med 28 sidor kan du sätta ihop 7 lådor, som vi har gjort.

6

Den färdiga lådan. Lägg märke till att lådan har fyra identiska sidor som har satts ihop med överlappning i hörnen. Nu ska vi sätta ihop sex lådor till och göra ett par hyllor.

7

De sju lådorna sätts ihop med varandra med hjälp av hyllorna och står då stadigt.

Material

7 lådor + 2 hyllor

16 mm mdf-skiva:
• 1 skiva (A), 48 x 48 cm, till monteringslådan

21 x 120 mm ytterpanel:
• 2 stödbrädor (B) à 48 cm
• 84 sidobrädor (E) à 45,9 cm
• 8 hyllbrädor (F) à 48 cm

45 x 45 eller 50 x 50 mm reglar:
• 1 hjälpregel (C), 48 cm
• 28 hörnstolpar (D) à 36 cm
• 8 hyllreglar (G) à 43 cm

Dessutom:
42 mm rostfri trallskruv, olja, utelasyr

Tidsförbrukning

En timme för den första lådan. 7 lådor och 2 bottnar tar 4-5 timmar.

Pris

Cirka 50 kr per låda (plus utelasyr) men inkl. skruvar och träolja.

Svårighetsgrad

Arbetet är lätt - ja, det är rena nöjet

Ritning

När du har snickrat lådorna kan du sätta ihop dem fyra och fyra med en hylla i mitten. Den görs av fyra brädor (F) och fyra reglar (G).

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Odlingslåda