Gör dina egna krukor

Blomkrukor har mer eller mindre fasta mått, men de passar kanske inte dina behov. Som tur är kan du snabbt och lätt göra egna krukor av lättbetong och i den storlek som du vill ha.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
200 kr/kruka

Intro

När du sågar till lättbetongsblocken är det viktigt att måtten är exakta och sågspåren raka. Då blir det nämligen lätt att sätta ihop delarna. Du kan göra det lättare för dig om du först sågar ett långt, rakt spår i en träskiva, för då kan spåret styra sågen.

När delarna sedan har sågats till ska de limmas. För att sätta delarna i press drar du i några skruvar. Till sist slipas krukan så att ytan blir slät och fin.

Instruktion

01
Såga och sätt ihop delarna 7 Steg

När du sågar till lättbetongsblocken är det viktigt att måtten är exakta och sågspåren raka. Då blir det nämligen lätt att sätta ihop delarna. Du kan göra det lättare för dig om du först sågar ett långt, rakt spår i en träskiva, för då kan spåret styra sågen. När delarna sedan har sågats till ska de limmas. För att sätta delarna i press drar du i några skruvar. Till sist slipas krukan så att ytan blir slät och fin.

1

Börja med att mäta ytan där du har tänkt ställa krukan så att den får plats.

2

Ta fram en träskiva som arbetsbord. Det är smart att såga ett spår i skivan som du kan använda för att styra sågen. Då blir delarna raka och mycket lättare att sätta ihop. Spåret ska vara lite längre än delarna som sågas till.

3

Såga till delarna. Spänn gfast en rak bräda där sågspåret slutar och tryck lättbetongen mot brädan. Stick ner fogsvansen i spåret och såga. Då får du helt raka kanter. Lättbetongen gör sågen slö.

4

Limma ihop delarna när samtliga delar har sågats till. Förborra för skruvarna med 6 mm borr. Blanda limmet och lägg på det på kantena med tandspackel.

5

Delarna trycks ihop och för att hålla dem ihptryckta medan limmet härdar drar du i ett par 6 x 80 mm skruvar. Du kan ta bort skruvarna när limmet är torrt.

6

Montera bottnen med lim och skruvar när sidorna har limmats ihop. Även nu förborrar för skruvarna innan du lägger på limmet med tandspackel.

7

Avsluta med att slipa alla fogar med grovt slippapper så att sidorna blir släta och fina. Men ta först bort skruvarna så att slippapperet inte skadas.

02
Krukan finputsas 4 Steg

Om du finputsar krukan med putsbruk får det ett snyggt och likartat utseende på alla sidorna. Köp ett färdigblandat putsbruk (eller kakelfix) som bara ska blandas med vatten. Det ger en fin yta med lätt struktur och gör krukan frostsäker. Kom ihåg att putsa krukan även på insidan så håller den kvar vattnet bättre. När bruket har torkat efter cirka ett dygn kan du måla krukan.

1

Stryk på putsbruket och fördela det med en tandspackel över sidorna.

2

Släta till putsbruket med en skumputsbräda, så att det blir slätt. För putsbrädan i cirklar.

3

Putsa också invändigt så blir krukorna vattentäta.

4

Avsluta med att putsa ovankanten. När putsen har torkat målas krukorna ett par gånger med betongfärg.

Material

  • Lättbetong, 50 mm tjock (här två sidor à 28 x 30 cm, 2 sidor à 30 x 38 cm och en botten, 38 x 38 cm)
  • Lättbetonglim
  • Putsbruk eller kakelfix
  • Skruvar, 6 x 80 mm
  • Betongfärg

Specialverktyg

  • Ev. sänksåg med sågskena Tandspackel, 8-10 mm Skumgummiputsbräda

Tidsförbrukning

2–3 dagar inkl. torktider.

Pris

C:a 200 kr per kruka

Svårighetsgrad

Ett trevligt nybörjarprojekt som alla kan klara av.

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården