Så odlar du saffranskrokus

Saffran är en dyr historia. Om du odlar din egen saffran sparar du inte bara pengar, du slipper också gå hem med gamla färgade stjälkar i stället för den kvalitetssaffran du har betalat för.

Saffran växt, saffran blomma, saffran lök
© Shutterstock

Saffran är en fantastisk krydda som framställs av de torkade mörkröda stjälkarna från saffranskrokusen, Crocus sativus.

De mörkröda trådarna är den i särklass dyraste kryddan i världen.

Hur mycket kostar 1 gram saffran?

Priset på saffran beror på kvalitet, ursprungsland och mängd.

För den vanligaste saffranen kan ett gram kosta mellan 25-50 kronor och ett kilo cirka 20.000 kronor.

En krävande tillverkningsprocess

Priset på saffran är faktiskt inte så orimligt om man betänker att varje blomma ger 5-15 mg och att 75 000 till 100 000 plantor måste samlas in för ett kilo saffran.

Själva tillverkningsprocessen är också komplicerad och arbetsintensiv. Blomman måste handplockas i gryningen, varpå pistillens tre brunröda märken avlägsnas för hand och torkas.

Saffran är en av de äldsta kulturväxterna och har länge odlats i västra Asien - framför allt i Persien, nuvarande Iran.

Idag odlas saffranskryddan i bland annat Spanien, Italien och naturligtvis Iran.

Det unika med saffran

Förutom sin unika smak har saffran en fin bitterhet. Saffran ger också maten sin karaktäristiska vackra gulorange färg.

Vi känner till saffran från den sydspanska paellan och den franska bouillabaise. Dessutom finns det en uppsjö av nordafrikanska, persiska och indiska rätter med saffran.

Nya studier visar att den unika kryddan också bidrar till att stabilisera blodsockernivån, så att sockersuget stillas.

Så det finns all anledning att inte snåla med denna annars så dyrbara krydda.

Krokussaffran

I krokusplantan finns förutom de mörkröda saffransmärkena också kortare gula pistiller. Dessa kallas för de "kvinnliga" pistiller.

De har inte samma arom som de röda, men de har samma förmåga att färga mat. Dessutom har de en bitter smak.

5 steg: Så odlar du saffran

Plantera senast i slutet av augusti

Saffranskrokus blommar på hösten från mitten av oktober. Det betyder att du måste få ner dina lökar i jorden under sommaren och senast i slutet av augusti för att kunna njuta av din egenodlade saffran.

2. Hemligheten är värme och skydd

Även om den värdefulla kryddan vanligtvis odlas i varmare klimat, är det möjligt att odla saffran hemma i din trädgård.

Allt du behöver göra är att placera krokuslökarna på en varm och skyddad plats. Det kan till exempel vara i en kruka eller ett växthus.

3. Väldränerad jord

Jorden som krokusen planteras i kan vara kalkhaltig, så länge jorden är väldränerad så att lökarna inte täpps igen.

Placera lökarna i jorden på ett djup av 10-15 cm. Kom ihåg att lämna ett mellanrum på 5 cm så att det finns utrymme för varje lök att utveckla sidolökar.

4. Sol, sol och ännu mer sol

Det är viktigt att saffranskrokus får mycket sol - så kom ihåg att placera växten i ett soligt område.

5. Skörda och torka

Så snart krokusblommorna öppnar sig kan du skörda saffranet. Sedan måste du torka ståndarna innan de är klara för användning. För att göra detta, placera de på en pappershandduk.

Torkningsprocessen går snabbt eftersom pistillerna är så små.

LÄS OCKSÅ: 6 metoder för att dränera din gräsmatta

Förvaring och hållbarhet

När din egenodlade saffran har skördats och torkats bör den förvaras på en mörk, sval plats i en tättslutande behållare. Detta är viktigt eftersom ljus annars bleker färgen.

Återanvändning av lök

Efter skörden kan du låta lökarna ligga kvar i marken - eventuellt täckta med granris eller liknande under vintermånaderna.

Om du föredrar att gräva upp lökarna kan du göra det när bladen har vissnat. Förvara sedan lökarna på en mörk och sval plats tills nästa år, då de kan planteras på nytt.