Hur mycket kostar 1 gram saffran?
Priset på saffran beror på kvalitet, ursprungsland och mängd.
För den vanligaste saffranen kan ett gram kosta mellan 25-50 kronor och ett kilo cirka 20.000 kronor.
En krävande tillverkningsprocess
Priset på saffran är faktiskt inte så orimligt om man betänker att varje blomma ger 5-15 mg och att 75 000 till 100 000 plantor måste samlas in för ett kilo saffran.
Själva tillverkningsprocessen är också komplicerad och arbetsintensiv. Blomman måste handplockas i gryningen, varpå pistillens tre brunröda märken avlägsnas för hand och torkas.
Saffran är en av de äldsta kulturväxterna och har länge odlats i västra Asien - framför allt i Persien, nuvarande Iran.
Idag odlas saffranskryddan i bland annat Spanien, Italien och naturligtvis Iran.
Det unika med saffran
Förutom sin unika smak har saffran en fin bitterhet. Saffran ger också maten sin karaktäristiska vackra gulorange färg.
Vi känner till saffran från den sydspanska paellan och den franska bouillabaise. Dessutom finns det en uppsjö av nordafrikanska, persiska och indiska rätter med saffran.
Nya studier visar att den unika kryddan också bidrar till att stabilisera blodsockernivån, så att sockersuget stillas.
Så det finns all anledning att inte snåla med denna annars så dyrbara krydda.
Krokussaffran
I krokusplantan finns förutom de mörkröda saffransmärkena också kortare gula pistiller. Dessa kallas för de "kvinnliga" pistiller.
De har inte samma arom som de röda, men de har samma förmåga att färga mat. Dessutom har de en bitter smak.
5 steg: Så odlar du saffran
Förvaring och hållbarhet
När din egenodlade saffran har skördats och torkats bör den förvaras på en mörk, sval plats i en tättslutande behållare. Detta är viktigt eftersom ljus annars bleker färgen.
Återanvändning av lök
Efter skörden kan du låta lökarna ligga kvar i marken - eventuellt täckta med granris eller liknande under vintermånaderna.
Om du föredrar att gräva upp lökarna kan du göra det när bladen har vissnat. Förvara sedan lökarna på en mörk och sval plats tills nästa år, då de kan planteras på nytt.