3 metoder sätter fyr på kolen

Har du tröttnat på att det tar så lång tid att tända kolen när det ska grillas köttbitar på din kolgrill? Här får du tre lösningar på effektiv tändning: Den traditionella, den snabba och den BLIXT-snabba.

Grillkul optænding

Det kan ta lite tid för grillkolen att bli varm. Har du bråttom så har vi några bra knep för hur du tänder den.

Ibland tar det helt enkelt för lång tid. Och ibland kommer du i gång för sent: Köttbitarna ska vara klara om en kvart, men det tar 20 minuter att få glöd på kolen. Och kanske slocknar de översta dessutom under tiden.

Använder du någon av de här metoderna nästa gång du tänder kolgrillen lovar vi att du kommer att lyckas. Och har du extra bråttom väljer du den andra eller tredje metoden, beroende på om det ska gå snabbt eller om det ska gå riktigt snabbt.

Förutsättningen för ett effektivt resultat är under alla omständigheter att du har en grillstarter: En metallbehållare som fungerar som en skorsten och säkrar lufttillförsel till tändningen.

Nr. 1: Det traditionella sättet att tända din kolgrill

Tändkuber, som kan användas både i braskamin, öppen spis och till grill är den säkraste metoden om du har tid att vänta 30–30 minuter, beroende på mängden kol.

Lägg 2–3 kuber på gallret eller på en flisa och tänd dem. Placera grillstartern med kol i ovanpå, så går resten av sig själv.

Tändning med tändkuber fungerar varje gång.

Nr. 2: Det snabba sättet att tända din kolgrill

Om du inte har tid att vänta på att de små tändkuberna sätter fart på kolen, kan du leta fram din ogräsbrännare. Blås eld direkt på kolen så har du full fart på kolen på mindre än 15 minuter.

Om du samtidigt är upptagen i köket kan du klämma fast brännaren under grillstartern, så att flammorna kommer underifrån. Det går inte lika snabbt, men du har fria händer under tiden.

Flammorna från ogräsbrännaren sätter fyr på kolen om du har bråttom.

Nr. 3: Det BLIXTsnabba sättet att tända din kolgrill

När du inte har tid att vänta vare sig på tändkuber eller ogräsbrännare, det brinner i knutarna och grillen måste bara bli klar NU!

Då tar du fram din varmluftspistol. Sätt den på full styrka och håll den ända nere vid kolen. Sedan tänder du dem en och en och inom ett par minuter har du fått rödglödande kol. Luften som pistolen blåser ut sätter ännu bättre fart på processen. Och med lite omsorg kan du tända en hel hög med kol på bara tio minuter.

Varmluftspistolen kan tända grillen på rekordtid. När du har riktigt bråttom är det rätt väg att välja.

Smaklig spis!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Grill