Läsarnas bästa idéer:Få ut mer av grillen

Klorgrillen är svenskarnas favorit när det ska lagas mat utomhus. Men det är ju upp till var och en att vidareutveckla den lite. Det har tre läsare gjort ...

Grill utekök klotgrill

Bänkskivan har anpassats efter grillens form och har satts med luft mot grillen för att inte bli för varm. Glaset ser till att det inte stänker fett på tegelstensväggen.

1. Grillplats som används hela året

"Vi grillar hela året, och därför har jag skapat en fast grillplats under tak på vår terrass, och den är nästan lika bra som köket i villan.

Grillen har byggts ihop med en kraftig bänkskiva, som rundats av efter grillens form – men på säkert avstånd med tanke på brandrisken. I skivan finns frästa spår för rostfria stänger, som jag kan sätta varma saker på. Stängerna kan lätt tas upp när bänkskivan tvättas av.

INSPIRATION: Grillbord - 3 enkla lösningar

För att få tillräckligt med arbetsytor har jag snickrat en bänk som kan monteras i förlängning av grillbänken. Den har förstås formats efter grillbänken. På väggen bakom grillen har jag satt en glasskiva som skyddar väggen mot fettstänk.

Ovanför grillbänken och glaset sitter en skiva med spotlights, så att jag har bra arbetsljus även mörka vinterkvällar."

Grill udekøkken kuglegrill

Frästa spår i bänkskivan för rostfria stänger, som tål varma saker.

Grill utekök klotgrill

En extra arbetsbänk kan kopplas fast på grillbänken. På sidan av arbetsbänken finns en stång som kan dras ut.

2. Grillen hänger utanför balkongen

"Jag har en liten balkong till min lägenhet och den är jag mycket glad för, inte minst för att jag älskar att grilla. Men balkongen är inte så stor, och grillen tar stor plats, så därför har jag gjort ett stativ till grillen så att den kan hänga på utsidan av balkongräcket.

Stativet är gjort av järn och består av två stag, som sitter fast nertill på balkongräcket. Upptill mellan stagen sitter en ring och i den sitter grillen.

Mellan ringen och räcket finns två fästen som låser stativet på önskad höjd. Alla fyra fästena sitter fast med bultar och muttrar på balkongräcket.

När grillen inte används lägger jag på locket och fäster det med en bagagerem, så att det inte ska blåsa bort. På vintern tar jag in grillen, och det är lätt eftersom den bara ska lyftas upp, och tar bort stativet. " T.N."

Grill altan klotgrill

När balkongen är liten är det praktiskt om grillen hänger på utsidan av räcket.

Grill altan klotgrill

Grillen hänger i en järnring, som stöttas av två stag. Både stag och ring har satts fast på balkongräcket. Hållarna för järnstativet har anpassats efter räckets dimension och sitter fast med bultar och muttrar.

Grill altan klotgrill

Ett par stag stöttar grillen på utsidan. Stagen har skruvats fast på var sin hållare, som båda sitter fast på räcket.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att välja kolgrill

3. Klotgrill i bord av skeppsgolv

"JMin klotgrill har numera inget underrede. Det sågade jag bort, eftersom jag i stället snickrade ett bord och monterade grillen i det. Det finns färdiga bord som passar, men jag tycker att mitt är bättre – dels för att det var trevligt att snickra det, dels för att det blev snyggt.

Jag började med en 28 mm mdf-skiva och på denna limmade jag fast lister av bok, som sattes med 5 mm mellanrum. Springorna mellan listerna fylldes med svart gummifogmassa. När allt hade härdat sågade jag hål för grillen och fäste den på undersidan, så att man inte ser beslagen.

Underredet är av vitmålade, hyvlade reglar och det har också en hylla. Den gjorde jag av boklister utan fogar och på hyllan har jag grillkol och andra tillbehör. På framkanten av bordet sitter en stång där jag hänger grilltänger, handske etc." M.M.

Grill Köksbänk Klotgrill

Klotgrillen har byggts in i bordet, som har skeppsgolvsstil. Hela underredet på grillen har tagits bort, eftersom det bara skulle vara i vägen när grillen sitter i bordet.

Grill Köksbänk Klotgrill

Grillen sitter fast under bordet med små rostfria vinklar, skruvar och bindnitar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Grill