Grillbord – 3 enkla lösningar

Om du saknar bord att sätta ifrån dig saker på när du grillar, kan du snabbt och lätt göra ett med plats för att par tallrikar. Och gör du det av rester så blir det dessutom gratis!

Du känner säkert igen situationen: du står vid grillen med locket till grillen i ena handen och en grilltång i den andra – och ingen plats för tallrikar eller serveringsfat. Då blir det genast knepigt att lägga upp den läckra maten.

Om du inte har något bord att sätta tallrikar, fat eller tillbehör på när du grillar, så kan du snabbt snickra ett. Och om du utnyttjar restträ i verkstan så behöver bordet inte kosta något.

Grillbord – 3 lösningar

Vi har tagit fram ett par bord som passar till några av de vanligaste terrasserna – den med ett träräcke som avslutas av en vågrät bräda, den med räcke av liggande brädor och den med en mur längs en eller flera sidor.

Gemensamt för de tre borden är att de snickras tämligen lätt och att de enkelt kan anpassas efter de förhållanden som gäller hos dig. Alla lösningar är flexibla och det går snabbt att sätta upp borden när de behövs, och du kan enkelt ta bort dem när de inte ska användas.

Använd våra förlag som inspiration till hur du kan snickra ett bord som passar på din terrass och till de behov som du ställer på ett extrabord.

1. Bord till ett lågt staket

Runt många terrasser finns ett lågt räcke som avslutas upptill med en vågrät täckbräda. Såga till en skiva och skruva fast ett par lister under den. Avståndet mellan listerna ska vara lika stort som bredden på täckbrädan, för då kan du klämma fast ditt bord runt täckbrädan. För att de lodräta listerna under skivan inte ska pressas åt sidan kan du fixera dem med ett par mindre lister som på teckningen eller också kan du använda vinkeljärn.

2. Bord på planket

Om du har ett plank med vågrätt monterade brädor runt terrassen kan du hänga upp ditt bord på en av brädorna. Har du stående brädor i planket måste du först montera ett par beslag på det för att lösningen ska fungera. Bocka två plattjärn till en sådan form att de kan hakas fast på en av de liggande brädorna (eller i ett par beslag). Borra hål i järnen och skruva fast dem under bordsskivan. Obs! De ska gå långt in under skivan.

3. Bord till muren

Om det finns en mur runt en del av terrassen, eller kanske en murad vägg, kan det vara smart att hänga bordet på väggen i kedjor. Först ska ett par skruvar dras in i väggen på lagom höjd. Skruvarna ska sticka ut någon centimeter och passa i två hål, som du borrar i bordsskivans bakre kant. Men bordet kan inte hänga på enbart två skruvar så därför fäster du en kedja på varje sida och hakar fast kedjorna på muren (väggen).

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Grill