Enkel betonggrill av två hinkar

Att gjuta i betong är varken svårt eller tidskrävande. Det är ett bra gör-det-självprojekt, och det går fort att blanda betongen och fylla formarna. Sedan behöver du bara vänta, medan din nya grill härdar.

Betonggrill: Gör en smart betonggrill av två hinkar

DÄRFÖR ÄR DET LÄTT! Du behöver inte mer än två plastbaljor och lite betong. Sedan har du din grill.

Intro

Innan du börjar blanda betong till din grill är det viktigt att du är klar med gjutformen.

När vattnet tillsätts betongen, startas en kemisk process, som får betongen att härda. Det tar lång tid innan betongen är helt färdighärdad, men den kan torka ut efter bara några timmar, och därför ska du inte heller ödsla mer tid än nödvändigt innan du häller betongen i formen. Lycka till!

Instruktion

Innan du börjar blanda betong till din grill är det viktigt att du är klar med gjutformen. När vattnet tillsätts betongen, startas en kemisk process, som får betongen att härda. Det tar lång tid innan betongen är helt färdighärdad, men den kan torka ut efter bara några timmar, och därför ska du inte heller ödsla mer tid än nödvändigt innan du häller betongen i formen. Lycka till!

Så här gör du

Den enkla gjutformen består av två plastbaljor i olika storlekar. Det är ett mellanrum mellan de två baljorna, där betongen hälls i.

När betongen härdar tas den minsta baljan bort. Den är omöjlig att få bort när betongen är torr.

Baljorna smörjs med matolja eller ett silikonspray. Det gör det lättare att få ur betongen ur baljan när betongen har härdat klart.

Det tar cirka 3 veckor för betongen att härda helt, så du kan inte lägga grillkotletterna på grillen med en gång.

1

Blanda betongen med vatten efter anvisningen på påsen. Blanda inte för mycket på en gång, och se till att inte ta i för mycket vatten. Det försvagar betongen.

2

Smörj den stora baljan invändigt med matolja, så betongen släpper lättare när den har härdat. Smörj utsidan av den lilla baljan på samma sätt.

3

Lägg betongblandningen i botten av den stora baljan, 3-5 cm upp. Det kommer bli botten på din grill.

4

Ställ den mindre baljan ovanpå betongblandningen i den stora baljan. Lägg något tungt i den mindre baljan, ex. några stenar, så den inte flyttar sig när du häller i mer betong.

5

Häll betongblandningen i mellanrummet met mellan de två baljorna. Tryck till med händerna, så det inte blir luftbubblor i betongen.

6

Låt betongen torka i cirka 3 timmar tills gjutningen har blivit hård, men inte genomhärdad. Den minsta baljan tas bort.

7

Gör ett par lufthål i sidan av grillen, så rök och eventuellt regnvatten kan ta sig ut. Gör hålet precis efter att du har tagit bort den lilla baljan.

Material

  • 2 plastbaljor med olika diameter
  • Matolja eller silikon
  • Fiberbetong (styrka 30 MPa)

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Grill