Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Ska du ha regnvatten så det räcker för hela sommaren, räcker inte de 300 liter, som ryms i de största vattentankarna som du hittar i bygghandeln. Väljer du däremot en palltank på 1 000 liter, har du täckt in behovet bra. Palltanken är stor och tål frost.

Som namnet antyder är tanken monterad på en pall, vilket gör den lätt att ställa på plats, och samtidigt ger det en stabil grund att stå på. En palltank kan köpas på flera platser på nätet och kostar omkring 3 000 kr.

Oavsett om du väljer en palltank eller en annan vattenbehållare är det irriterande och skrymmande att ha den ståendes precis vid stupröret, där regnvattnet ska samlas upp. Men du är faktiskt inte tvingad till att ha den där. Du kan nämligen gräva ner slangen i gräsmattan eller under plattorna och därmed flytta tanken längst bort i trädgården eller bakom huset, där den varken står i vägen eller förstör utsikten.

Därför funkar det

När du fyller en slang med vatten, kommer vattennivån i varje ände av slangen alltid vara samma. Allt eftersom tanken fylls med vatten stiger vattennivån lika mycket i varje ände av röret, tills vattennivån är så hög att vattnet kan rinna in i tanken. Det är därför väldigt viktigt att regnvattnet samlas in högre upp än där det ska rinna in i tanken. När tanken är full ser nivåavloppet till att regnöverskottet fortsätter ner i stupröret.

Montera nivåavlopp

För att kunna gräva ner slangen är det mycket viktigt att nivåavloppet sätts i rätt höjd på stupröret. Det ska nämligen placeras högre upp än vattentankens inlopp. Annars kommer det inte fungera. Därför kortas stupröret av i toppen, för att göra plats åt nivåavloppet.

Sätt fast slangen på tanken

Vattenslangen ska monteras på den övre delen av tanken. När slangen grävs ner ska inloppet dock vara lägre än där vattnet tas från stupröret. Det är nämligen höjdskillnaden som gör att regnvattnet tar sig in i tanken via den nergrävda slangen.