Göm undan din vattentank

Även om det är smart att samla vatten för trädgårdsbevattning, kan den fula behållaren lätt förstöra utsikten från din terrass eller dra ner intrycket på din uppfart. Men en smart och enkel teknik gör det möjligt att gräva ner slangen och gömma undan den.

Ska du ha regnvatten så det räcker för hela sommaren, räcker inte de 300 liter, som ryms i de största vattentankarna som du hittar i bygghandeln. Väljer du däremot en palltank på 1 000 liter, har du täckt in behovet bra. Palltanken är stor och tål frost.

Som namnet antyder är tanken monterad på en pall, vilket gör den lätt att ställa på plats, och samtidigt ger det en stabil grund att stå på. En palltank kan köpas på flera platser på nätet och kostar omkring 3 000 kr.

Oavsett om du väljer en palltank eller en annan vattenbehållare är det irriterande och skrymmande att ha den ståendes precis vid stupröret, där regnvattnet ska samlas upp. Men du är faktiskt inte tvingad till att ha den där. Du kan nämligen gräva ner slangen i gräsmattan eller under plattorna och därmed flytta tanken längst bort i trädgården eller bakom huset, där den varken står i vägen eller förstör utsikten.

Därför funkar det

När du fyller en slang med vatten, kommer vattennivån i varje ände av slangen alltid vara samma. Allt eftersom tanken fylls med vatten stiger vattennivån lika mycket i varje ände av röret, tills vattennivån är så hög att vattnet kan rinna in i tanken. Det är därför väldigt viktigt att regnvattnet samlas in högre upp än där det ska rinna in i tanken. När tanken är full ser nivåavloppet till att regnöverskottet fortsätter ner i stupröret.

Montera nivåavlopp

För att kunna gräva ner slangen är det mycket viktigt att nivåavloppet sätts i rätt höjd på stupröret. Det ska nämligen placeras högre upp än vattentankens inlopp. Annars kommer det inte fungera. Därför kortas stupröret av i toppen, för att göra plats åt nivåavloppet.

Gör så här:

1. Mät hur mycket av stupröret som ska tas bort för att få plats för nivåavloppet (D). I detta fall är det 7 cm som ska tas bort.

2. Korta ner toppen av stupröret, så nivåavloppet (D) kan sättas fast. Använd en plåtsax eller en bågfil.

3. Montera slangen (A) på nivåavloppet (D) med en rostfri slangklämma (C).

Sätt fast slangen på tanken

Vattenslangen ska monteras på den övre delen av tanken. När slangen grävs ner ska inloppet dock vara lägre än där vattnet tas från stupröret. Det är nämligen höjdskillnaden som gör att regnvattnet tar sig in i tanken via den nergrävda slangen.

Gör så här:

1. Borra hål i vattentanken. Hålet behöver vara 1-2 mm mindre än den yttre diametern på nippeln (E). Eftersom det är svårt att spänna åt nippeln med den tillhörande muttern inifrån tanken, måste nippeln sitta tight i hålet.

2. Slangen (A) monteras på nippeln (E) med en rostfri slangklämma (C), när nippeln är på plats. Sätt silikon runt hålet innan nippeln monteras.

Gräv ner slangen

Slangen (A) läggs i ett tomrör (B), innan den grävs ner i jorden. På det sättet kan du slangen lätt bytas ut om den skadas, utan att behöva grävas upp.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården