Krävs det fiberduk under makadam?

FRÅGA:

Jag har tänkt att täcka en del av tomten med makadam, men hur är det med fiberduk? Ska jag lägga en sådan först?

SVAR:

Det är en klar fördel att först lägga en fiberduk, för då slipper du att rensa ogräs. Det behövs inte så mycket ljus för att ogräset ska växa upp, trots att marken har täckts med makadam.

Det finns flera olika slags fiberduk och du ska välja den som kallas ogräsduk. Den är ljustät och uv-beständig. Den kan släppa igenom vatten, gödsel och annan näring, men den släpper inte igenom ljus.

Välj en kraftig sort på minst 50–100 gram per kvadratmeter. Den är så stark att makadamen inte skär hål i den och den håller isär jord och stenar. Eftersom makadamen släpper igenom en del ljus måste duken vara uv-behandlad så att den inte bryts ner av solens uv-strålar.

Om du vill sätta små stenväxter bland stenarna gör du små hål i duken med kniv.

VÄLJ RÄTT FIBERDUK TILL UPPGIFTEN:

Ogräsduk: Kraftig, ljustät och uvbeständig. Används under stenar. Hindrar ogräs från att växa upp. Separerar sten och jord.

Växtduk: Lätt och genomskinlig. Används i kökslandet. Släpper igenom ljus, luft och vatten och kan ge ett visst skydd mot frost.

Fiberduk, dränering: Stark och elastisk duk som läggs runt dräneringsrör och stenkistor. Släpper igenom vatten men filtrerar bort sand.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården