Bygg en portal som håller

Vill du ha en gedigen portal? Då ska du bygga den här grinden med krysslagda som hänger på kraftiga stolpar, solitt förankrade och förstärkta med överliggare och snedsträvor. Starkare kan det inte bli!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
4 200 kronor

Intro

Vi har tagit det bästa från två världar. Vilda västerns gedigna träkonstruktioner och grova virke, och mixat det med Bullerbyns röda färg och traditionella stil. Det är nämligen från dessa platser vi har fått inspiration till den stora, röda portalen. Men en röd portal är även en trevlig ingång på många fler ställen, t.ex. till ett svart trähus.

Portalen är byggd av kraftigt virke, som lätt håller den tunga grinden uppe, utan att stolparna rör sig ur fläcken.

Det kraftiga virket ger styrka åt konstruktionen, men gör också portalen tung. Stolparna är därför solitt förankrade i marken, extra djupt och med betong.

De gedigna materialvalen och traditionella teknikerna gör konstruktionen stark. Med tappar fogas stolpar och överliggare samman, och överliggaren stärks med snedsträvor, som skruvas fast i båda hörnen.

Även grinden är extra förstärkt med korslagda snedsträvor, jackade i varandra. Grinden är dessutom utrustad med extra kraftiga gångjärn, som tillsammans med kryssen gör att den inte kommer “hänga”.

Instruktion

01
Portalen 10 Steg

Portalen byggs av kraftigt virke och består av två stolpar och en överliggare, som avslutas snyggt i ändarna. Hörnen stärks med ett par snedsträvor.

Stolparna skarvas in i överliggaren, s.k laskning, för att få en robust konstruktion. Du sågar ut en tapp i änden av varje stolpe och gör två hål i överliggaren. Konstruktionen stärks ytterligare med en rundstav som slås i.

När portalen är klar och ska resas, är det en bra idé att vara flera starka personer för uppgiften, för den är tung!

1

Märk upp var tappen i stolpen (A) ska sitta. Tappen sågas ut med en sänksåg. Ställ in rätt djup (5 cm), och såga flera snitt vid sidan om varandra längs en styrskena.

2

Ta bort det genomsågade träet med ett stämjärn, så tappen friläggs. Det är en bra idé att runda alla hörn på tappen. Då glider den mycket lättare på plats i tapphålet i överliggaren.

3

Överliggaren (B) sågas till i ändarna. Märk upp virket, och gör ett 30-graders snitt med en cirkelsåg. Om din cirkelsåg inte kan skära tillräckligt djupt, kan du lika lätt använda en handsåg.

4

Märk upp på överliggaren (B), var hålen ska sitta. Markera först, hur långt från överliggarens ytterkant stolparna ska vara. Placera sedan stolpen på överliggaren, och dra ett streck vid andra sidan av tappen.

5

Tapphålet borras först ut med ett spiralborr. Hålet görs ca 110 mm djupt, så du är säker på att det finns plats för tappen. Borra ända ut till markeringarna, och se till att hålla borret helt rakt, när du borrar.

6

Hålets kanter skärs rent med ett stämjärn, när hålet är helt uppborrat. Se till att komma ända in i hörnen. Ta lite åt gången, och se hela tiden till, att hålet löper parallellt med överliggarens yttersida.

7

Sätt ihop stolpe (A) och överliggare (B), och borra ett hål med ett 21 mm borr. Hålet borras så att spetsen på borret gör ett märke i tappen. Borra ett hål 4 mm under märket. Borra resten av hålet i överliggaren.

8

Här fräser vi kanterna på portalen, så den får sitt helt egna uttryck. Det är så klart valfritt. Vi fräser kanterna på stolparna (A), överliggaren (B) och snedsträvorna (C).

9

Portalen sätts ihop. Se till att stolpar (A) och överliggare (B) är placerade i en 90-graders vinkel mot varandra. Skruva fast snedsträvorna (C) med 6 x 120 mm skruvar. Slå i en rundstav genom konstruktionen.

10

Montera en stödbräda på stolparna (A) 120 cm från överliggarens (B) överkant. Så kan du mäta från den, när du ska justera portalen på plats. Det är lättare än att mäta från överliggaren. Om hålen för stolparna inte har exakt samma djup, kan du hälla i och packa lite grus, så stolparna står rakt. Använd en regel som stöttepelare för överliggaren, som porten kan resas med. Det är bra att vara 3-4 personer, för den är tung!

02
Grind och beklädnad 6 Steg

Den höga grinden ska ha en traditionell brädbeklädnad med luft mellan.

Grinden är gjord i två delar, med kraftiga reglar och brädor både i under- och ovankant. Däremellan görs ett kryss, där delarna sammanfogas i varandra, vilket gör krysset extra starkt. Det byggs också av reglar, s.k. snedsträvor.

Beklädnaden görs av brädor, där de två yttersta är hela, och de mellersta brädor som halveras på längden med cirkelsåg eller sänksåg. Klädselbrädorna sågas till, så de blir spetsiga.

Krysset (G och E) gör du genom att skära halvvägs ner i båda strävor, där de korsar varandra. Sedan sätts de samman dem.

Tappen i överkanten av stolpen (A) sågas till och placeras i ett hål i överliggaren (B), så att den döljs.

1

Bygg ramarna till grinden, när träet sågats till. Det är viktigt att arbeta på en plan yta. Placera ut de två lodräta brädorna (H), och lägg två tvärreglar (F) ovanpå. De skjuts ut 4 cm, så grinden får en anläggningsyta.

2

Mät upp krysset i grinden. Placera den första regeln (G) ovanpå ramen, diagonalt över hörnen. Rita upp var du ska såga (bara i ena änden). Lägg den på plats i hörnet, gör ett streck, och såga till det andra hörnet.

3

Gör den andra delen av krysset, och mät upp var de två reglarna (G) korsar varandra. Här måste det göras ett jack, eller en slits, halvvägs in i båda reglar, så de går in i varandra. Detta ger optimal styrka.

4

Montera klädselbrädorna (J). Lägg ett vattenpass vid grindens botten, som brädorna kan rättas in efter, så de följer kanten. Dra sedan ett streck, som du sätter skruvarna efter, så de håller en rak linje.

5

Grindarna får extra finish med frästa kanter på reglarna (F och D) och de två yttersta brädorna (H). Både reglar och brädor får en omgång med överhandsfräsen.

6

Häng upp grinden. Lägg först en rak bräda på marken, som de två grindhalvorna placeras på. När grinden har det önskade avståndet till marken, sätts den på plats med grova gångjärn.

Material

150 x 150 mm virke (till portalen):

  • 2 stolpar (A) a 297,5 cm
  • 1 överliggare (B), 360 cm
  • 2 snedsträvor (C) a 60 cm

45 x 120 mm reglar (till grinden):

  • 2 tvärreglar (D) a 139,5 cm
  • 2 delar till kryss (E) a 168 cm
  • 2 tvärreglar (F) a 147,5 cm
  • 2 delar till kryss (G) a 170 cm

25 x 125 mm brädor (till beklädnad):

  • 4 hela brädor (H) a 142 cm
  • 20 halva brädor (J) a 138 cm

Dessutom:

  • Torrbetong, 25 kg
  • Rundstav, 22 mm
  • Skruvar: 5,5 x 60 och 6 x 120 mm
  • 4 kraftiga gångjärn
  • 1 grindlås
  • 1 skjutregel
  • grundfärg
  • täckfärg

Specialverktyg

  • Jordborr med motor
  • Sänksåg med styrskena
  • Spiralborr
  • Överhandsfräs

Tidsförbrukning

3-4 dagar + en dag till målning.

Pris

Ca 4 200 kr.

Svårighetsgrad

Tungt arbete, men annars bara en mellansvår uppgift.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Grindportal

Grindar med snedsträvor sitter på kraftiga stolpar som är stadigt förankrade.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sätt stolparna

Med en lång regel fastbunden vid portalens överliggare går det lättare att resa den upp och ställa den på plats.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Portalen sätts ihop

Stolpar och överliggare sätts med 90 graders vinkel på varandra. Snedsträvorna har skruvats fast i hörnen. Rundstaven har bankats igenom varje skarv.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Kryss i grinden

Krysset i grinden görs genom att såga halvvägs ner i båda brädorna där de korsar varandra och att sedan sätts de ihop.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Gjutna stolpar

Med stöttor får du dem helt raka, medan betongen härdar

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Mer i samma kategori Trädgården