Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Vi har tagit det bästa från två världar. Vilda västerns gedigna träkonstruktioner och grova virke, och mixat det med Bullerbyns röda färg och traditionella stil. Det är nämligen från dessa platser vi har fått inspiration till den stora, röda portalen. Men en röd portal är även en trevlig ingång på många fler ställen, t.ex. till ett svart trähus.

Portalen är byggd av kraftigt virke, som lätt håller den tunga grinden uppe, utan att stolparna rör sig ur fläcken.

Det kraftiga virket ger styrka åt konstruktionen, men gör också portalen tung. Stolparna är därför solitt förankrade i marken, extra djupt och med betong.

De gedigna materialvalen och traditionella teknikerna gör konstruktionen stark. Med tappar fogas stolpar och överliggare samman, och överliggaren stärks med snedsträvor, som skruvas fast i båda hörnen.

Även grinden är extra förstärkt med korslagda snedsträvor, jackade i varandra. Grinden är dessutom utrustad med extra kraftiga gångjärn, som tillsammans med kryssen gör att den inte kommer “hänga”.

Ladda ner byggbeskrivningen och få en steg-för-stegvägledning

I byggbeskrivningen får du en komplett materiallista till portalen, och vi visar dig hur du bygger den starka konstruktionen. Du kan se hur du:

  • förankrar stolparna i marken
  • bygger portalen av kraftigt virke
  • bygger porten på traditionellt vis