Intro
Instruktion
Nya brädor och kant till den gamla bryggan
En gammal brygga i Blekinge renoveras. Det är vinnarbidraget i Gör Så Härs stora tävling »Vinn en hantverkare».
I brevet från Kerstin och Lars Bjersten stod det bland annat: »Vår brygga klarar inte skruvmejseltestet eftersom gångbrädorna är murkna och måste bytas. Dessutom har isen vridit bryggan.» Detta problem är familjen inte ensam om. Hela Sverige är fullt av skadade bryggor, som kan repareras enligt anvisningarna här.
De gamla brädorna bryts bort med en kofot. Spara några av brädorna, så att du har något att gå på medan du lägger de nya.
Tvärbjälken har ruttnat i ändarna och i den ena sidan har en betongsockel sjunkit. Med hjälp av en stor stock lyfts tvärbjälken upp till vågrätt. En ny fot tillverkas av två kraftiga reglar och ett par brädbitar.
Tre kraftiga reglar spetsas i ena änden och knackas ner i bottnen. De två ytterstolparna står kant i kant med bjälkarna, där de spikas fast. Den tredje ställs i mitten. När en tvärgående regel har fästs kan gångbrädorna läggas.
De gamla brädorna tas nu bort undan för undan samtidigt som nya gångbrädor spikas fast. Här hålls konstant avstånd med hjälp av 8 mm lister. I ena sidan av bryggan spänns en lina, som brädorna skjuts in mot. I den andra sidan sågas brädorna senare av med en cirkelsåg och anhåll.
Bryggan görs klar på landsidan. Eftersom det är så långt mellan de tvärgående bjälkarna ställs en kraftig regel på högkant mitt emellan dem. Annars kommer gångbrädorna att gunga.
På långsidorna av bryggan monteras en kant bestående av två brädor som har monterats i vinkel. På utsidan av bryggans kortände spikas ett par kraftiga brädor mellan de tre stolparna. Använd varmgalvade spikar.
Goda idéer till din brygga
Ett mycket enkelt sätt att förtöja båtarna När man inte kan göra en »riktig» brygga, så kan man i varje fall göra något liknande denna lösning. En kraftig stolpe fästs med beslag på klippan eller ett par stora stenar. Innanför stolpen fyller man upp med stenar och sedan använder man stolpen som pollare vid förtöjning av båten.
Bryggorna har anlagts längs med och som förlängning av en vågbry-tande pir. På utsidan av träbryggorna har man slagit ner stolpar.
Den fasta träbryggan har lagts ovanpå en gammal stenbrygga. som bara består av stora stenar med betongfyllning.
Här ser vi enbart den innersta sektionen till en flytbrygga, som förankrats med järnkätting runt klippblock. Den inre sektionen sitter fast med »gångjärnsbeslag».
Flytelementen under bryggan ses här tydligt liksom det specialbeslag som håller fast bryggan till den lodräta röret. Även badstegen är av galvaniserat stål.
Det kan vara besvärligt att anlägga en brygga i skärgården, där klipporna ofta stupar brant ner i havet. Här har man löst problemet genom att montera en galvaniserad stålkonstruktion i form av en ram på klippan samt ett par stålstolpar. Ramen har sedan fyllts med gångbrädor.
Det är praktiskt, men inte alltid tillåtet, med en bod eller ett uthus vid bryggan. Där kan man förvara båttillbehör och fiskeutrustning.
Det bästa av allt är om du har plats för en bänk eller ett par stolar på bryggan. Visst ser det skönt inbjudande ut?
Båten kan förtöjas runt pollare (stolpar) eller några hemmagjorda beslag i form av ringar. Snåla inte på dimensionerna. Välj hellre lite för stort än för smått!
En fast brygga över grunt vatten vilar här på ett stort betongrör som har fyllts med betong. Nästa sektion har hakats fast med gångjärnsbeslag och kan därför röra sig upp och ner efter vattenståndet.