Bygg dammen på en helg

En trädgårdsdamm låter kanske som ett stort projekt som innebär betong och tungt arbete. Gör en vacker damm med en enkel träram istället så kan du göra jobbet på en helg.

Dammen

En damm i betong är både tungt och tidskrävande att bygga. Och så är den svår att ta bort. Bygger du däremot en damm av tryckimpregnerat virke, fibertex och dammfolie sparar du tid och slipper tunga lyft.

Intro

Det är något speciellt med vatten. Åsynen, ljudet och doften av vatten är både lugnande och avstressande, och många håller nog med om att det är lockande att bo vid vattnet. Men även den som inte bor vid strandbrynet kan få njuta av närhet till vatten. Med en rektangulär vattenspegel i trädgården får du, förutom estetiken, en damm som lockar till sig djur som lever i eller vid vatten samt möjligheten att ha fiskar.

Den första, men också väldigt permanenta lösningen, vore att gjuta en damm i betong. Med trä, fibertex och dammfolie skapar du dammen på en helg. Dessutom kan den snabbt avlägsnas om du en dag får nya trädgårdsidéer.

Ladda ner byggbeskrivningen

I byggbeskrivningen, som du kan ladda ner här på sidan, visar vi hur du bygger den vackra trädgårdsdammen på bara en helg. Du kan se hur du:

 • bygger stommen
 • mäter och sågar virket exakt
 • pallar upp och bygger dammen.

Instruktion

Så bygger du stommen

Dammens stomme består av åtta reglar och två tvärsträvor. Vi gör vår damm 4,33 m lång och 1,33 m bred. Efter att du har sågat till reglarna, är det viktigt att lägga dem så som det visas i beskrivningen.

Principen bygger på att alla hörn fogas samman så de går i varandra, och att alla sidostycken skruvas ihop och förses med en hålplatta över skarvarna för optimal styrka.

Sista steget är att vända på stommen, varefter två trallbrädor skruvas fast i sidostyckena.

Ansträng dig med stommen

Bestäm dig för hur stor dammen ska vara, innan du börjar. Vi har utgått från en damm på ca 6 m2, men storleken kan anpassas efter behov. Kom ihåg att grävarbetet är tungt och att jorden oftast även ska transporteras bort.

Det är viktigt att ta sig tid till att noga mäta upp och såga till reglarna. Hörnen ska vara vinkelräta - både för estetikens skull och för att folien inte ska vecka sig i onödan i hörnen.

1

Märk ut dammens yttermått och gräv ut för att göra plats åt ramen, stenkanten och justering samt för att kunna palla upp ramen. Gräv därför 25-30 cm djupt.

2

Lägg ut reglarna, och förbered för att skruva ihop dem. Såga först upp reglarna i önskad längd. Använd en vinkelhake, när du mäter och se till att såga vinkelrätt.

3

Förborra för skruvarna i den översta regeln och skruva ihop reglarna med 6,0 x 140 mm skruvar - ca en per 50 cm. Sätt också ett par skruvar där reglarna överlappar varandra.

4

Skruva fast en hålplatta över varje skarv med 4,0 x 35 mm skruvar. Plattorna ger en effektiv extra förstärkning till de långa sidostyckena.

5

Lägg delarna till nästa sida bredvid den färdiga sidan och använd den som mall. Gör strecken med en vinkel.

6

Ändstyckena monteras, liksom sidorna, med 6,0 x 140 mm skruvar med ca 50 cm mellanrum.

7

Sätt ihop alla delarna så de hakar i varandra, och förborra. Skruva sedan ihop botten- och sidostyckena med 5,0 x 120 mm skruvar.

8

Hörnen ska vara vinkelräta innan de skruvas ihop. Håll ett stadigt grepp och se till att skruven inte drar snett.

9

Skruva fast de två tvärsträvorna (F) på undersidan av stommen med 5,0 x 60 mm skruvar, innan den placeras där du grävt ur. Tvärsträvorna stabiliserar stommen och ser till att de långa sidostyckena förblir raka.

Palla upp, och bygg dammen

1

Det är viktigt att palla upp under ramen så den ligger helt horisontellt - annars kommer vattenlinjen inte gå i nivå med dammkanten. Använd betongplattor, sten eller annat ickeorganiskt material.

2

Fyll upp med grus - både i botten av ramen och under den. Fördela gruset med en spade och jämna till det med en bräda som är lite mindre än dammens ram.

3

Lägg ett lager fibertex ovanpå gruset för att förhindra att vassa småstenar skadar dammfolien som ska läggas på.

4

Dammfolien fästs med häftklamrar på ramens yttersida. Placera ev. en sten i varje hörn när folien rätas ut - det gör arbetet lite lättare.

5

Fyll upp med grus runt om ramen, och packa det hårt. Dra av överflödigt grus med en bräda som är lång nog att den når ut över dammens båda ytterkanter.

6

Nu kan plattorna läggas. Börja med de två plattorna vid dammens ände. Plattorna sticker ut ca 2 cm över dammens kant.

7

Kontrollera att plattorna ligger i nivå med varandra. Använd ev. en långa rak bräda eller ett snöre, så du har en rät linje att lägga plattorna efter.

8

Dammen är färdig. Nu kan den fyllas med vatten och runt omkring kan du börja dekorera med krukor eller växter. Välj själv!.

Material

45 x 95 mm tryckimpregnerade reglar:

 • 4 sidostycken (A) á 270 cm
 • 2 sidostycken (B) á 163 cm
 • 2 sidostycken (C) á 154 cm
 • 2 delar (D) till ändstycken á 133 cm
 • 2 delar (E) till ändstycken á 124 cm

22 x 95 mm trallbrädor:

 • 2 tvärsträvor (F) á 133 cm

Diverse

 • Sättgrus, ca 1 mm
 • Fibertex, ca 6 m2
 • Dammfolie, ca 2 x 5 m
 • 24 trädgårdsplattor á 40 x 60 cm
 • 4 galvaniserade hålplattor á 4,0 x 35 mm
 • Skruvar: 4,0 x 35 mm, 5,0 x 60 mm, 6,0 x 140 mm och 5,0 x 120 mm

Ritning

3D-modell

3D-modell

Spegeldamm

Elegant damm baserad på en enkel träram.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Förläng med spikplattor

Plattorna fungerar som effektiv extra förstärkning på de långa sidostyckena.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Delarna sätts ihop "halv i halv"

Reglarna är förskjutna för att få bäst kontakt hörnfogarna. Dessutom låses de vinkelrätt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Tvärslåar

Det sätts tvärslåar på ramens undersida. Tvärslåarna stabiliserar ramen och ser till så att de långa sidostyckena förblir raka.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bottnens uppbyggnad

Bottnen byggs upp av grus, fiberduk, poolduk och avslutas med plattor.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgården