Blomlådor med läckra detaljer

De här blomlådorna är för dig som gillar ett riktigt gott hantverk. De är fulla av dolda skarvar och andra läckra snickeridetaljer.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
400 kronor

Även med endast ett par nya växter ser blomlådorna fina ut. Och när växterna har tagit sig blir det ännu snyggare.

Intro

De ser rasande granna ut - de vackra blomlådorna. Men det är inte så underligt för inspirationen till dem har vi hämtat på Versailles, Solkungens slott i utkanten av Paris. Till lådorna har vi använt gamla golvbrädor och de dekorativa lådorna bjuder på fina detaljer som gör dem både praktiska och hållbara. Jorden ligger nämligen i plastkrukor som står på en botten av tryck impregnerade brädor.

Det karaktäristiska med de klassiska Caisses de Versailles är att de är ungefär lika höga som breda och djupa och att de fyra hörnen sticker upp en bit. Resten skapar vi med fantasins hjälp.

Instruktion

01
Stolpar och sidor 5 Steg

Vi snickrar två blomlådor för det ser lite snyggare ut när det står ett par vid sidan av varandra. När du har gjort den första och fräst en hörnstolpe så kan du lika gärna göra tre, fem eller sju lådor till. Du ska ju ändå göra ett hjälpredskap som används när du fräser spår i stolparna.

Det är en sorts geringslåda X med två sidor och en botten (precis som en sågge-ringslåda). Ovanpå lådan skruvar du fast en skiva Y som skaftfräsen kan arbeta genom. På skivan fäster du en list Z som du styr fräsen mot.

Nu kan du sticka in stolpen i lådan mot en kloss V och fräsa spår med hålkälsfräs på alla sidor av den.

1

Stolparna A sågas till och fräses upptill och nertill. Du får prova dig fram tills du kommer på vilka mått lådan ska ha. Det beror bland annat på vald skaftfräs och din smak. Här lägger vi mitten på spåret 6 cm från stolpänden.

2

Du kan själv improvisera och experimentera. De franska blomlådorna är alltid dekorerade längst upp på hörnstolparna och ofta är de formade som kulor. Har du ingen svarv får du nöja dig med att fräsa spår och runda av kanterna.

3

Sidorna B limmas ihop. Vi har använt gamla golvbrädor men du kan ta vad du vill. Tänk på att både trä och lim ska tåla väder och vind. Brädorna limmas ihop med hjälp av kilar K och fastskruvade klossar L medan listen M håller ner brädorna.

4

De ihoplimmade sidorna B sågas till så att de blir vinkelräta. De övre kanterna sågar vi på gering med 10 graders lutning utåt. Då kommer täcklisterna E att sitta vinklade utåt så att regnvatten rinner av.

5

Ytorna på sidorna B bryter vi med frästa spår som får sidorna att se ut som om de består av vågräta och lodräta brädor. De två vågräta spåren fräses med en notfräs medan de fyra lodräta spåren fräses med ett V-järn.

02
Lådorna sätts ihop 8 Steg

Sidorna sätts ihop med hörnstolparna med hjälp av lim och pluggar. Det är en fin och klassisk teknik men kräver precision under arbetet.

Därför borrar vi inte med borrmaskin utan med handöverfräs, som förses med 10 mm spiralformat frässkaft. Handöver-fräsen är mycket exakt och borrar alltid vinkelrätt in i träet, och tack vare parallellanslaget kan man lätt placera alla hål på samma avstånd från kanten.

Två av sidorna limmas först ihop med en stolpe i varje kortände. När limmet har härdat limmas de två återstående sidorna fast på de två färdiga.

1

Markera noga. Mät noga för placeringen av fem pluggar på sidornas lodräta kanter. Nyckelordet är precision vid både mätning och borrning för annars passar inte pluggarna i hålen i stolparna.

2

Hålen för pluggarna på kanten av sidorna B borras med handöverfräs för att de ska hamna exakt. Ett par hyvlade reglar N spänns runt kanterna för att få tillräckligt bred yta för handöverfräsen.

3

Hålens placering överförs med en vinkel från den ena sidans kant till hörnstolparna A sedan de två delarna har spänts ihop. Fortsätt sedan att överföra de andra hålen på samma sätt.

4

Plugghålen i hörnstolparna A borras också med handöverfräs. Samtliga hål på de två invändiga sidorna av stolparna borras med samma inställning på både djupanslag och parallellanslag. Du behöver en stödlist P till handöverfräsen.

5

Två av lådans sidor B limmas nu ihop med sina stolpar A. Ena änden på pluggarna doppas i lim och trycks ner i hålen i stolparna. Pensla sedan de uppstickande pluggarna och träet med lim och tryck ihop delarna.

6

Sidan B och stolparna A spänns ihop medan limmet torkar. Här är det en fördel med limknektar. Har du inga kan du använda samma teknik som på bild 3 på föregående uppslag eller lastband.

7

De två sista sidorna B limmas fast med pluggar när limmet i föregående arbete har härdat. Även nu ska du doppa pluggarna i lim innan de sticks ner i hålen och därefter ska sidorna strykas med lim. Torka genast bort spill.

8

Spänn ihop lådan. När gavlar och fram- resp. baksida limmas och pluggas ihop knackar du ihop delarna med lätta slag och slagkloss. Även nu är det en fördel med limknektar men lastband kan användas, ev. kompletterat med kilar.

03
De sista listerna 5 Steg

När limmet har torkat ska lådorna förses med en botten som kan bära de plastkrukor som du sedan ska plantera blommor i. För att skydda lådorna mot fukt, och för att leda bort regnvatten, fästs en snedställd list upptill på varje sida.

Eftersom trä inte i längden tål fuktig jord så använder vi ett par plastkrukor till jorden. Och dessa är faktiskt rätt viktiga, för det är måttet på krukorna som bestämmer storleken på lådorna.

Våra krukor är 45 x 45 cm och 41 cm höga och de är lite smalare i botten. Har dina krukor andra mått anpassar du blomlådorna efter dem.

1

Kontrollera måtten i förhållande till krukan. Vänta med att fästa täcklisterna E till du har kollat att krukan får plats. Tänk på att det är viktigt att få plats för fingrarna när krukan lyfts upp eller sätts ner i blomlådan.

2

Upptill längs sidorna B fästs stödlister C. Dem kan du tillverka genom att klyva en 95 mm bräda på längden med cirkelsågens klinga inställd på 10 grader. Det är samma vinkel som ovankanten på sidorna. Limma fast dem.

3

Längs den undre kanten på sidorna fästs bärlister D, som bottnen ska vila på. Med tanke på att bottnen kanske ska bytas ut är det ingen mening att limma, så bärlisterna fästs med enbart skruvar.

4

Täcklisterna E skruvas fast på kanterna så att de skyddar kortändarna på brädorna i sidorna. Listerna ska vara så breda att de sticker ut en bit och leder bort regnvatten. Först borrar du 10 mm hål, som skruvarna fästs i.

5

Skruvarna i täcklisterna täcks med 10 mm pluggar. De är snygga och skyddar träet mot fukt. Du kan använda 10 mm rundstav eller göra egna pluggar med en tappborr. Knacka ner pluggarna med lim och skär av dem med stämjärn.

Material

2 lådor på cirka 60 x 60 x 60 cm

45 x 45 mm reglar:
• 8 hörnstolpar (A) à 60 cm

21 x 110 mm golvbrädor (välj själv):
• 8 sidor (B) à 50 x 45 cm, som limmas ihop av totalt 18 m brädor

16 x 95 mm hyvlat trä:
• 8 stödlister (C) à 50 cm, c:a 46 mm breda (varje bräda klyvs på längden)

27 x 27 mm hyvlat trä:
• 4 bärlister (D) à 50 cm

15 x 45 eller 15 x 70 mm hyvlat trä:
• 8 täcklister (E) à 50 cm

28 x 95 mm tryckimpregnerat trä:
• 4 bottenbrädor (F) à 50 cm

Dessutom:
• 32 proppar, 10 mm
• 80 pluggar, 10 x 40 mm
• Lim, skruvar, träolja och färg
• 8 ställbara fötter med islagsmuttrar
• 2 plastkrukor med fiberduk

Tidsförbrukning

En trevlig helg plus den tid det tar att måla (+ torktid).

Pris

300-400 kr för två lådor.

Svårighetsgrad

Ta god tid på dig så upptäcker du att det är rätt lätt. En lamellfräs underlättar arbetet en hel del.

Ritning

Fransk blomlåda

En enkel variant av Caisses de Versailles, som du snickrar själv.

Fransk blomlåda

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården