Intro
Instruktion
01
Sätt stolpar
5
Steg
För att undvika onödiga korrigeringar senare i byggprocessen ser vi till att sätta stolparna på en snörrät rad. Vi gör hål med ett jordborr och kollar kontinuerligt med ett vattenpass att stolparna står helt lodrätt. När stolpen står som den ska häller vi ner cirka 15 kg plintbetong i hålet, lite vatten och täcker över det med jord. Därefter slår vi ner ett par brädor i marken som vi också fäster vid stolpen, för att den inte ska flytta sig.
För att trädäcket ska flukta med huset fästs ett snöre på sidan av ytterväggen, så att stolparna kan placeras på rad. Med måttbandet hittas rätt avstånd till hörnet på huset.
Borra hål för stolpen med ett jordborr och kolla så att du kommer på frostfritt djup, minst 90 cm, även om plintarna inte är så höga. Sätt eventuellt en bit tejp 90 cm från borrets spets.
Placera den första stolpen (A) och kontrollera med vattenpasset att den står i lod åt båda hållen. Skruva fast ett par tillfälliga snedsträvor på stolpen så att den inte flyttar sig när du fyller hålet med plintbetong.
Innan den andra hörnstolpen sätts tas ett mått diagonalt över konstruktionen. För att vara säker på att trädäcket är i vinkel ska avstånden från hushörnorna till hörnstolparna vara lika stora.
02
Montera bärlinor
7
Steg
Det första du ska göra är att montera de fyra yttre bärlinorna. Först på husväggen och därefter utanför de yttersta stolparna. Det är viktigt att de är helt i våg så att de andra reglarna, som ska utgöra underlaget för trallbrädorna, också hamnar helt i våg.
För att göra konstruktionen så stark som möjligt monterar vi förutom fem långa reglar också ett antal korta mellan dessa.
Markera önskad höjd och borra hål med 50 cm mellanrum genom bärlinan (C) och in i väggen. Fäst därefter bärlinan med 10 x 180 mm franska skruv med brickor - eventuellt med hjälp av slagskruvdragare.
Genom att inte sätta bärlinan (C) ända ut i hörnet i hörnet blir det plats att fästa sidoreglarna så att de kommer i höjd med husväggen. Tvingen ser till att höjden blir densamma. Fäst med 5 x 100 mm galvaniserad skruv.
Dra en snörslå mellan de yttersta stolparna (A) och sprätt till. Nu har du höjden på de långa reglarna.
Fäst balkskorna för de tvärgående reglarna på bärlinan vid väggen (C). Här är ankarskruv på 5 x 40 mm lämpliga.
När reglarna (D) har fästs kontrolleras höjden en extra gång med ett snöre, för att säkerställa att bärlinorna fluktar med varandra. Använd 5 x 100-mm galvaniserad skruv för monteringen.
Fäst korta reglar (C) mellan reglarna (D). Det ska vara cirka 40 cm mellan dem. Fäst med 5 x 100-mm galvaniserad skruv och använd skruvtvingar för att få samma höjd.
Reglarna (C) förskjuts i förhållande till varandra så att du kan skruva fast dem genom de långa reglarna (D). Längs stolparna längst ut på trädäcket sätts en extra regel eftersom trallbrädorna ska ligga åt andra hållet längs kanten. När stommen är färdig är det dags att måla den med träskyddsfärg. Vi har valt svart, men det finns många färger att välja mellan.
03
Lägg trallbrädorna
7
Steg
När du placerar den första brädan ska den ligga vinkelrätt mot husväggen. På så sätt blir det enklare att lägga alla brädor helt rakt. När den första brädan ligger rätt är det bara att fortsätta. Vi använder en snickarpenna som distanskloss mellan brädorna. På så sätt ser vi till att regnet kan rinna av och att avståndet mellan alla brädorna blir någorlunda lika stort. Vi låter dessutom de yttersta trallbrädorna sticka ut ett par cm över regeln för att ge golvet en snygg avslutning.
Genom att göra en liten mall ser du till att trallbrädorna (E) kommer att sticka ut lika långt över reglarna (C).
När du har mätt avståndet med mallen sätts ett streck med hjälp av snörslån. Nu vet du var den första brädan (E) ska ligga och att den ligger helt rakt.
När den första brädan har skruvats fast och du har sett till att den ligger helt rakt kan nästkommande brädor skruvas fast. Vi använder en snickarpenna som distanskloss, så att vi vet att avståndet mellan brädorna blir så enhetligt som möjligt. Med en vinkelhake kan du enkelt markera avståndet mellan skruvhålen och se till att skruvarna sitter i linje.
Och sedan är det bara att montera resten av brädorna med 5 x 60 mm rostfri trallskruv. Vi skruvar i skruvarna i en vinkel på 90 grader och kommer ihåg att använda pennan som distanskloss varje gång.
Håll ett avstånd på ett par cm mellan väggen och trallbrädorna så att regnvattnet kan rinna av. Lägg eventuellt en läkt eller några distansklossar så att du får samma avstånd hela vägen.
Vid dörren behöver du såga till trallbrädorna så att avståndet till väggen blir detsamma på båda sidor om dörren.
04
Bygge av trappa
4
Steg
Genom att palla upp vangstyckena på tre plattor undviker vi att det tränger upp fukt i dem underifrån. Därefter fästs den översta delen av vangstyckena. Sedan bygger vi stommen som badtunnan ska stå i. Vi kan dock inte sätta trappsteg och klä in stommen på sidorna förrän tunnan har anslutits och är redo att användas.
Vangstyckena ställer vi på några plattor så att det inte tränger upp fukt från marken och förstör träet. Vi säkerställer med hjälp av ett vattenpass att vangstyckena står på samma höjd.
Ställ vangstyckena på plattor och fäst dem vid bärlinan högst upp med 5 x 100 mm galvaniserad skruv, så att själva trallgolvet blir det sista trappsteget.
På den ena sidan av trappan byggs en stomme av reglar (C) till badtunnan. Trappan kommer på så sätt att gå ända intill badtunnan.
05
Bygg räcket
6
Steg
Räcket är en förhållandevis enkel konstruktion, där handledaren består av en trallbräda som fästs vid de lodräta stolparna. De vågräta trallbrädorna som utgör inklädningen skruvas också fast i de stående stolparna. Vi använder kontinuerligt vårt vattenpass för att se till att inklädningen är i våg. Räcket är något av det första man lägger märke till och därför ska det så klart sitta spikrakt.
Lägg en remsa syllpapp mellan den första stolpen vid väggen (F) och själva väggen och skruva därefter fast den i väggen med tre 5 x 100 mm galvaniserade skruvar och tillhörande pluggar.
Montera övriga stolpar med vinkelbeslag med cirka en meters mellanrum. Vattenpasset används för att säkerställa att stolpen står helt i lod.
Kapa baksidans inklädning (E) med en sänksåg sänksåg så att de fluktar med slutbrädan på trädäcket. Styrskenan har fästs med skruvtvingar så att den inte flyttar sig medan du sågar.
Som handledare används också trallbrädor (E). Du kan med fördel använda skruvtvingar för att hålla brädorna på plats medan du med vattenpasset ser till att de är helt i våg.
Gera trappräcket med en sticksåg så att det passar med den liggande handledaren. Genom att vända sågen kan du lättare se var du sågar och snittet blir i regel mindre fransigt.
06
Anpassa trädäcket till badtunnan
6
Steg
Nu ska badtunnan sättas på plats. Vi placerar den på vårt lilla fundament och stöttar under sittytorna med några stora bitar frigolit och sedan handlar det bara om att anpassa trallbrädorna så att de “fortsätter” in under kanten på badtunnan. Själva anslutningen av tunnan och det VVS-arbete som hör till överlåter vi till ett proffs.
När badtunnan står stadigt på fundamentet tet ska du se till att den står helt i våg. Den kommer nämligen inte att vila på trädäcket utan bara på fundamentet.
Trallbrädorna fästs vid konstruktionen så att de fortsätter in under kanten på badtunnan. Genom att sätta några extra snedsträvor runt badtunnan får du något att skruva fast brädorna i.
Kanten på trädäcket avslutas med en trallbräda på längden så att ändorna på brädorna inte syns och konstruktionen ger ett enhetligt intryck.
Badtunnan kläs hela vägen runt med trallbrädor (E). Genom att låta varannan bräda bestå av en smal ribba utsågad från en trallbräda blir avslutningen extra snygg.
Material
95 x 95 mm furu
- 6 stolpar à 3.000 mm (A)
- 5 stolpar à 2.400 mm (B)
45 x 95 mm furu
- 33 reglar à 2.400 mm (C)
- 4 reglar à 3.600 mm (D)
120 x 34 mm furu
- 113 trallbrädor à 4.000 mm (E)
70 x 70 mm furu
- 4 stolpar à 3.000 mm (F)
Dessutom:
- 4 vangstycken med sju steg 8 säckar plintbetong à 20 kgAnkarskruv, t ex 5 x 40 mm
- Franska skruv, 10 x 180 mm
- Rostfri trallskruv, 5 x 60 mm
- Galvaniserad skruv, 5 x 100 mm
- Plugg, 6 x 30 mm
- Plugg, 10 x 50 mm
- Träskyddsfärg i vitt respektive svart
Specialverktyg
- Kap-/gersåg
- Jordborr
- Sänksåg med styrskena
- Snörslå
- Eventuellt slagskruvdragare
Tidsförbrukning
En vecka för två personer.
Pris
Ca 40.000 kronor för ett trädäck på 30 m² inklusive badtunna.
Svårighetsgrad
Du måste vara noggrann vid mätning och de många kapningarna, men det är ett bra projekt för den erfarne gör-det-självaren.