Ser konstgjort skiffer konstigt ut?

Det finns både för- och nackdelar med att byta ut skiffertaket mot konstgjort skiffer, och du bör därför överväga dem noga innan du bestämmer dig.

För ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnad..

För ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnad..

Fråga

Jag ska byta mitt skiffertak och funderar på skiffer av fibercement. Jag har hört att det ska vara bra men är rädd att det blir fult, skrikigt och fel.

Svar

Det går nästan inte att se skillnad på naturskiffer och skifferplattor av fibercement, om man inte vet vad det är man tittar på. Den konstgjorda ser nästan likadan ut som den naturliga, både till färg och struktur. Den är inte lika hållbar men är billigare än äkta vara, som kräver enormt mycket arbete under hela tillverkningsprocessen.

Konstgjort skiffer består av cellulosabaserade fiber och mineraler, så det handlar alltså om en fibercementprodukt, precis som de vågformade grå eternitplattorna som finns på många byggnader runt om i landet.

För:

Konstskiffer är lättare att lägga än naturskiffer, väger mindre och ställer mindre krav på takkonstruktionen. Priset är dessutom ungefär hälften jämfört med äkta vara.

Emot:

Konstskiffer har en livslängd på 35 till 45 år, men det är dock bara en bråkdel av de 100 till 150 år som äkta skiffer kan förväntas hålla.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak