Plåttak: Billigt, lätt och starkt

Ett plåttak är ett mycket bra val till t ex en carport eller ett förråd. Det går lätt och snabbt att lägga och har lång livslängd. Därför är det också billigare i det långa loppet.

Plåttak

Ett plåttak är ett givet val på enkla byggnader som förråd och carport. Det kan både läggas på en konstruktion av trä och stål.

Det finns många fördelar med ett plåttak, så tag med det i dina funderingar om du ska lägga ett nytt tak. Det kan t ex måttbeställas, så att du kan kapa skivorna så lite som möjligt. Det finns också med en undersida av filt, så att du slipper kondensvatten som droppar ner från taket.

I artikeln här får du faktarutor om de viktigaste saker som du bör veta om plåttak. Det finns även ritningar som visar principerna för hur du t ex monterar och gör avslutningar på ett plåttak.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Allsidiga plåtar

Plåttak är ett bra alternativ till korrugerade plasttak. Takplåt är lite dyrare, men har ofta en något längre livslängd, så de blir billigare i det långa loppet.

Takplåtar kan även användas som tak på bostadshus och kan i vissa fall läggas på befintliga tak, t ex eternit, och plåt kan även användas för att klä fasader. De kan måttbeställas, så att de passar precis till ditt projekt, så att du kanske kan slippa kapa plåtarna.

Här fokuserar vi på takplåten TP20 från Areco, som finns med och utan kondensduk och från 10 till 40 års garanti, beroende på vilken tjocklek och ytbehandling som du väljer.

Takplåtens uppbyggnad

Takplåten är varmgalvaniserad, vilket gör den extra motståndskraftig mot rost. Den här plåten är formad som en klassisk korrugerad plåt, eller så kallad trapetsplåt, med vågtoppar och -dalar. Den är målad på båda sidor – på ovansidan med en extra tålig färg, kallad coating, som t ex kan innehålla ett skyddande uv-filter.

Ytan finns både med matt eller blankt utseende och med en slät eller lite ruggad yta. Det finns även plåtar med en filtduk på undersidan som hindrar kondensvatten från att droppa.

A. Antikondensduk av filt
B. Färg
C. Plåt, varmgalvaniserad
D. Primer
E. Ytbeläggning


Olika färger, former och storlekar

Der finns många olika slags takplåt, både vad gäller färg, utformning och storlek. Vissa är t ex utformade som de mycket vanliga avlånga trapetsskivorna av plast.

Andra påminner t ex om de något mindre eternitplattorna med ett vågformat mönster, och vissa med ett mönster som ser ut som om taktegel.

Här är ett urval av färger på takplåt. Alternativen beror slutligen på vilken sorts takplåt du bestämmer dig för.

Bandplåt med aluminiumzink-beläggning.

Takpanneskiva.

Korrugerad plåt, kallas även Sinus.

Trapetsplåt med breda dalar.

Taklutning och läktavstånd

Takplåten har en täckbredd på 100 cm när de monteras korrekt – med en “vågs” överlapp på varje sida. Det är det mått som du ska räkna med när du beräknar hur många plåtar du behöver använda.

Du ska också mäta takets lutning, eftersom det påverkar hur stort avstånd det ska vara mellan läkten som plåtarna ska monteras på.

Uppgifterna här gäller för den plåt som vi utgår från i den här artikeln (TP20 från Areco). Det finns skillnader mellan olika tillverkare, så följ alltid respektive tillverkares anvisningar.

Taklutning under 15 grader

Plåttjocklek: 0,4 mm
Max läktavstånd: 80 cm

Plåttjockek: 0,5 mm
Max läktavstånd: 110 cm

Taklutning över 15 grader

Plåttjocklek: 0,4 mm
Max läktavstånd: 60 cm

Plåttjocklek: 0,5 mm
Max läktavstånd: 90 cm

Takplåtarna ska monteras vinkelrätt mot hängrännan

Första plåten placeras nederst i den ena änden. Nästa plåt läggs ovanpå med överlapp.

Montering

Takplåtarna kan monteras i en underliggande konstruktion av både trä och stål. Det ska sättas 8 skruvar per kvm, oavsett om taket fästs i trä eller stål. Skruvarna är självborrande och placeras i en bärläkt i varannan vågdal.

För att taket ska ligga så stadigt som möjligt, bör du byta vågdal så att alla skruvar inte placeras i samma vågdal.

Ska du lägga två takplåtar efter varandra på längden, ska överlappet vara minst 20 cm.

Plåtarna fästs i läkten i varannan “vågdal”. Byt vågdal, så att du inte hoppar över samma i hela plåtens längd.

På sidorna fogas plåtarna ihop med korta överlappsskruvar, 4,8 x 20 mm, i en “vågtopp”. De ska inte få tag i läkten utan bara hålla ihop plåtarna.

Om taklutningen är mindre än 15 grader, ska takfogmassa läggas i överlappet.

I ändarna placeras de självborrande skruvarna ca 10 cm från kanten.

Plåtarna fästs i läkten i varannan vågdal med långa skruvar, 4,8 x 35 mm.

I ändarna ska överlappet vara minst 20 cm, och fogen ska placeras över en läkt.

Takfogmassa läggs i båda ändar av överlappet, om taklutningen är mindre än 15 grader.

Avslutningar

Den största delen av ett nytt tak är så klart takplåtarna. Men en väldigt viktig del av ett nytt tak är de avslutningar som ska göras på kritiska ställen som vid takfoten, vid takåsen, på sidorna vid vindskivorna och om taket angränsar till något, t ex en mur eller vägg.

Här kan du se hur du kan avsluta med plåtprofiler på några av de vanligaste ställena på ett nytt tak. Plåtprofiler finns i former som är anpassade till t ex takfot och vindskivor. Och finns det inte en plåtprofil i just den form som du behöver, går det att anpassa en till ditt behov. Plåtprofilerna monteras med samma självborrande skruvar som takplåtarna.

Om ditt tak bara lutar åt ett håll, kan du lägga en sträng silikon högst upp på undersidan av taket, så att vattnet inte rinner in under taket.

Vid takfoten ska sättas en så kallad fotplåt, som leder bort vatten från träkonstruktionen. Den fästs i den nedersta bärläkten och sätts på plats samtidigt som takplåten.

På sidorna sätts en plåtprofil som skyddar vindskivan. Den fästs i takplåten med korta skruvar och i vindskivan med långa skruvar.

Angränsar taket mot en mur eller vägg, bör du avsluta med en tvådelad intäckning av plåtprofiler. Intäckning 1 sätts överst på takplåtarna och täcker övergången mellan tak och mur.

Därefter fästs intäckning 2 i ett fräst spår i muren, där en sträng fogmassa sätts.

Takåsen blir tät med en plåtprofil som fästs i plåtarnas vågtoppar med korta skruvar.

Till projekt utan isolering som t ex en carport kan eventuellt sättas ett tätband för att inte få in luft.

Kapning

Takplåtar kan måttbeställas, och en fördel är att du då kan minimera hur mycket du själv måste kapa plåtarna. Men även om du har måttbeställt plåtarna, går det i regel inte att undvika att du ändå måste kapa dem.

Det är viktigt att du kapar med rätt verktyg. Du kan använda en plåtnibbler, en plåtsax, en plåtstans eller en sticksåg med metallblad.

Använd aldrig vinkelslip! Den värmer upp snittet för mycket och skapar gnistor som bränner hål i den skyddande coatingen, så att den förstörs. Både värme och gnistor kan bidra till rost.

Här kapas takplåten med en elektrisk plåtsax.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tak