Det kan vara mer än besvärligt att bygga en takkupa, även om man är hantverkare och har flera års erfarenhet. Jobbet kräver ställning eller kran, man måste såga hål i taket, bygga växel i takkonstruktionen, sörja för att det blir tätt osv.

Men om du redan har ett takfönster från Velux finns det en genväg. Du beställer bara takkupan i byggsats. Inte nog med det: du slipper hantverkarfakturor för du gör jobbet själv. Med byggsatsen från Quinntus slipper du ändra i taket, slipper beräkna snölaster och slipper framför allt problem med att etablera en 100 procent tät anslutning mellan takkupa och tak.

Du kan nämligen återanvända täckplåtar och liknande som finns runt ditt takfönster om de är av aluminium (som de är runt nyare fönster). Har du ett gammalt fönster ska du passa på att beställa intäckningmaterial samtidigt som du beställer takkupan. Även om arbetet verkar komplicerat så kan du klara det själv, men det är en fördel att ha en medhjälpare.

Det medföljer en monteringsanvisning på tyska och danska, men bilderna är lätta att förstå. Det finns kupor i olika storlekar passande olika takfönster. Vårt fönster är 78 x 140 cm och komplett takkupa som i artikeln kostade 25000 kr inkl. frakt.