Från takfönster till takkupa – på en dag

Från vanligt takfönster till färdig takkupa på endast en dag. Det kan naturligtvis en hantverksfirma klara. Men frågan är varför du inte gör det själv? Det är faktiskt möjligt och det blir mycket billigare för dig.

Intro

Det kan vara mer än besvärligt att bygga en takkupa, även om man är hantverkare och har flera års erfarenhet. Jobbet kräver ställning eller kran, man måste såga hål i taket, bygga växel i takkonstruktionen, sörja för att det blir tätt osv.

Men om du redan har ett takfönster från Velux finns det en genväg. Du beställer bara takkupan i byggsats. Inte nog med det: du slipper hantverkarfakturor för du gör jobbet själv. Med byggsatsen från Quinntus slipper du ändra i taket, slipper beräkna snölaster och slipper framför allt problem med att etablera en 100 procent tät anslutning mellan takkupa och tak.

Du kan nämligen återanvända täckplåtar och liknande som finns runt ditt takfönster om de är av aluminium (som de är runt nyare fönster). Har du ett gammalt fönster ska du passa på att beställa intäckningmaterial samtidigt som du beställer takkupan. Även om arbetet verkar komplicerat så kan du klara det själv, men det är en fördel att ha en medhjälpare.

Det medföljer en monteringsanvisning på tyska och danska, men bilderna är lätta att förstå. Det finns kupor i olika storlekar passande olika takfönster. Vårt fönster är 78 x 140 cm och komplett takkupa som i artikeln kostade 25000 kr inkl. frakt.

Instruktion

Quinntus takkupa kan beställas hos JM Byggkeramik, tel. 040-70 55 12, www.byggkeramik.se

Det kan vara mer än besvärligt att bygga en takkupa, även om man är hantverkare och har flera års erfarenhet. Jobbet kräver ställning eller kran, man måste såga hål i taket, bygga växel i takkonstruktionen, sörja för att det blir tätt osv. Men om du redan har ett takfönster från Velux finns det en genväg. Du beställer bara takkupan i byggsats. Inte nog med det: du slipper hantverkarfakturor för du gör jobbet själv.

Med byggsatsen från Quinntus slipper du ändra i taket, slipper beräkna snölaster och slipper framför allt problem med att etablera en 100 procent tät anslutning mellan takkupa och tak. Du kan nämligen återanvända täckplåtar och liknande som finns runt ditt takfönster om de är av aluminium (som de är runt nyare fönster). Har du ett gammalt fönster ska du passa på att beställa intäckningmaterial samtidigt som du beställer takkupan.

Även om arbetet verkar komplicerat så kan du klara det själv, men det är en fördel att ha en medhjälpare. Det medföljer en monteringsanvisning på tyska och danska, men bilderna är lätta att förstå. Det finns kupor i olika storlekar passande olika takfönster. Vårt fönster är 78 x 140 cm och komplett takkupa som i artikeln kostade 25000 kr inkl. frakt.

Från takfönster till takkupa - på en dag

1

Nu ska vi riva och mäta för takkupan Fönstret ska upp i lodrätt läge innan det kan tas av från gångjärnen. Därefter tar vi bort de invändiga smygarna innan vi kan lossa karmen och ta bort den. Ev. beslag sågas av med tigersåg.

Undersök hur stor taklutningen är med hjälp av medföljande pappmall. Den hålls mot väggen medan vinkeln avläses med hjälp av en lodlina (här snöre med skruvmejsel).

2

En ny karm sågas till Den består av en botten- och en toppkarm, ett toppstycke och två sidor som sågas till beroende på takvinkeln. Efter sågning fästs sidorna och sedan toppstycket och till sist den undre och den övre karmen.

De två sidorna sågas till av 9 mm plywood. En stor mall (ingår i satsen) ser till att du sågar spåren i korrekt vinkel.

3

Nu ska karmen monteras Först sticker vi in täckplåten i ett spår i toppkarmens framkant. Därefter fäster vi bottenkarmen i takstolarna med hörnbeslag När den sitter korrekt fortsätter vi med återstående beslag och fäster toppkarmen.

När karmen är på plats kollar vi diagonalmåtten och att karmen sitter vågrätt upp- och nertill.

4

Dags att montera sidorna på takkupan Två gängade stänger monteras på vare sida och därefter lyfts sidorna på plats ovanpå karmen. När sidorna sitter exakt kant i kant med de invändiga hörnen på toppkarmen fästs de tillfälligt. Därefter skär vi till och monterar två täcklister mellan sidorna och den befintliga intäckningen.

Två täckprofiler monteras under kupans sidor för att det ska bli tätt.

5

Taket läggs på Först har vi skruvat fast två gängade stänger på bakkanten av taket och de ska stickas in i hål i ovankant på sidorna. Vi fäster inte taket mera just nu, för vi ska ha plats för att lyfta ut fönstret genom öppningen.

Taket är tungt så här har du verkligen
nytta av en medhjälpare.

6

Droppkant monteras återstår endast droppkanten** innan vi kan sätta fönstret på plats. Nertill sticks droppkanten upp i de spår som finns under sidorna. Framkanten justeras så att den ligger kant i kant med sidornas framkant och sedan fästs plåten.

Plåten skruvas fast med aluminiumskruvar och täckbrickor.

7

Fönstret är på plats - klart! Först hakar vi av fönstret från gångjärnen. Därefter sätts karmen mellan sidorna så att spåret i botten kan sänkas ner över dropplåten. Därefter fästs karmen på sidorna med skruvar, taket kan slutligen skruvas fast och till sist fästs karmen i taket via falsen.

Efter 8 timmar har vi kommit så långt att fönstret kan hängas på plats.

8

Fönstersmygen får avsluta vårt arbete

När takkupan är på plats återstår endast att göra det snyggt på insidan, och då är fönstersmygen en viktig del. Den plockade vi också bort allra först och det är inte säkert den kan återanvändas. Gör i så fall en ny av t.ex. mdf eller plywood. Isolera där det är nödvändigt och sätt sedan upp ångspärr. Den ska överlappa den gamla och skarven tejpas. Sätt fönstersmygen på plats och avsluta med täcklister där det behövs.

Tidsförbrukning

1 dag

Pris

25 000 kronor

Svårighetsgrad

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak