Fördelar med att låta takläggare bygga nya taket

Oavsett hur händig du är krävs det ofta lite mer av dig att lägga ett helt tak. Låt en takläggare bygga nya taket så du slipper läckor och ras.

© Pixabay

Ett takbyte är en process som sker i flera steg med början i en inspektion av takets rådande skick. Ska du lägga ett helt nytt tak på ett hus eller behövs bara vissa delar bytas ut? Hur omfattande takbytet blir beror såklart på vilka skador som finns. Ibland blir takbytet och renoveringen av det mindre slaget, där endast de delar av taket som är skadade byts ut. Ibland krävs däremot ett byte av hela taket, inklusive även rännor och rör för vattenavrinningen.

Takbytet är beroende av vilket material som taket består av. Att lägga traditionella takpannor kräver en viss teknik och ett plåttak en annan. Första steget är att byta ut läkt och takpappen om denna är sliten. Sedan kan läggningen av det nya takmaterialet påbörjas. Nu börjar det bli komplicerat, ska man vända sig till en takläggare kanske?

Innan du påbörjar takbytet

Viktigt att tänka på är att det oftast är bäst att använda samma material som låg på taket innan. Om man önskar byta till ett takmaterial som är tyngre kan det krävas mer renovering för att taket ska orka bära det nya materialet. Om du byter tak i tid kan du även undvika allt för stora skador och ett nyare tak ger även ett bättre skydd mot väder och vind.

Kontakta byggnadsnämnden tidigt innan planeringen för i vissa kommuner krävs bygglov för att byta takmaterial eller färg på taket. Det kan också krävas en bygganmälan för att utföra ett takbyte.

Göra det själv eller med hjälp av takläggare?

Ett takbyte kan vara riktigt kostsamt så det kan kännas lockande att göra arbetet själv. Visst klarar många uppgiften själv, men man ska veta vad man ger sig in på.

Byte av takpannor är ett omfattande arbete som kräver både planering och omsorg. Är inte taket tätt så är huset illa ute. Det krävs inte bara kunskap om hur man lägger tak, du måste också tänka på säkerheten. Även om ditt hus inte är så högt, kan ett fall göra mycket skada om man landar på fel sätt. Sedan får man inte glömma att arbetsuppgifter som är enkla att utföra på marken är knepigare när man arbetar högt upp och på ett brant tak.

Om du inte har tidigare erfarenhet av takläggning är det både enklare och säkrare att anlita en takläggare. Det kan kosta en slant, men i längden vinner du på att ha ett stabilt tak lagt av proffs. Om du väljer ett pålitligt företag så får du både kvalitet och försäkring om något inte skulle stämma med byggnationen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak