Det blir tätt med smarta tätningsband

Det är viktigt att det är tätt mellan t.ex. tak och skorsten eller som här mellan en gavel och en påbyggnad. Det kan man lätt sörja för.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
12 timmar
Pris
1.500 kronor

Intro

Förr i tiden använde man ofta bly när man ville skapa en flexibel övergång mellan två byggnadsdelar och när man ville leda bort regn och snö. Blyplåtarna har nu fasats ut.

Bly är ett miljöbelastande grundämne och ju mindre vi använder, desto bättre. Blyplåtar kunde lätt formas efter underlaget och de tålde väder och vind samt hade lång livslängd. Men taktillverkare och andra har utvecklat nya material som till fullo ersätter bly.

Ett av dessa är Wakaflex och det bjuder på fördelar som bly aldrig haft. Det har en gummiaktig konsistens med inbyggt nät som gör det möjligt att sträcka och forma materialet. Wakaflex finns i svart och tegelrött.

Instruktion

01
Så här tätar du 8 Steg

Till tätningen, som vi utför mellan en gavel och en påbyggnad, använder vi de mjuka tätningsbanden från Wakaflex och tillhörande sidobeslag av plåtisol-behandlad och galvaniserad plåt.

För att sidobeslaget, som sticker ut från väggen över det formbara tätningsbandet, ska kunna monteras krävs att du fräser ett spår i väggen. Spåret ska vara lika långt som taket och det görs lättast med vinkelslip och kapskiva för sten och tegel. Spåret ska efteråt förseglas med fogmassa så att det inte tränger in fukt i väggen.

1

Gör ett 2 cm djupt spår i väggen med vinkelslip. Håll maskinen stadigt och följs strecket du har satt på väggen. Innan du fäster den självhäftande remsan måste du borsta och tvätta både tak och vägg ordentligt.

2

Vik Wakaflex-remsorna 90 grader så att du får en flik som ska tryckas fast mot väggen. Lägg remsan plant och markera för fliken. Vik och bocka sedan runt en rak bräda eller en rätskiva.

3

Tryck fast tätningsbandet på väggen precis under spåret. Men först drar du bort den övre tredjedelen av skyddsfolien på baksidan.

4

Dra nu bort resten av skyddsfolien från baksidan av bandet. Tryck nu fast bandet på topparna på takpannorna. Inte i vågdalarna för då är det lätt hänt att bandet dras snett.

5

Skjut in sidobeslagen i spåret. Låt dem överlappa med minst 5 cm och lägg på rikligt med fogmassa i varje överlappning.

6

Fäst sidobeslagen på väggen med spikpluggar på cirka var 60:e cm. Du får inte fästa någon spikplugg i överlappningarna.

7

Nu ska det mjuka tätningsbandet tryckas fast på takpannorna och formas efter dem. Det tar sin tid för du ska vara noga med att framkanten av bandet sluter tätt överallt.

8

Försegla mellan sidobeslag och vägg genom att fylla spåret med fogmassa. Klicka in så mycket fogmassa att den pressas ut igen. Då kan du vara säker på att det blir tätt.

Material

  • Röd Wakaflex, 5 x 0,28 m rulle
  • 4 Wakaflex sidobeslag à 113 cm av galvaniserad plåt
  • 1 patron Wakaflex fogmassa
  • 6 x 35 mm spikpluggar

Tidsförbrukning

En halv arbetsdag för 3 meter plus torktid.

Pris

Cirka 1500 kr.

Svårighetsgrad

Det kan vara lite knepigt att göra ett spår i en tegelvägg, men håll vinkelslipen stadigt så går det.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tak