1. Jordvärme
2. Värmepump
3. Pellets
4. El
Så här kombineras värmekällorna bäst
Solen
Solenergin kan förenklat tas till vara på två sätt. Antingen genom att omvandla solljuset till elektrisk ström med hjälp av solceller, eller omvandla solens strålningsenergi till värme. Denna solvärme är vanligtvis vätskeburen, vilket gör den lämplig för att t ex värma tappvatten eller en pool.
Den vanligare solcellsanläggningen sitter oftast på hustaket och därför måste du först se till att konstruktionen klarar den extra vikten. För att värma ett hus med solvärme måste det ha ett vattenburet system. Använder du solcellerna som ett komplement till exempelvis pellets kan de ge dig varmvatten hela sommarhalvåret.
Priset på solceller har minskat snabbt de senaste åren, samtidigt som verkningsgraden har ökat. Även systemen runt omkring själva cellerna blir allt bättre, liksom lagringsmöjligheterna.
Numera är det också möjligt för privata ägare av solcellsanläggningar att sälja elen och på så sätt dels få betalt för sitt överskott, dels bidra till att förstärka elnätet.
Kostnaden för solceller kan sägas stå i direkt proportion till anläggningens storlek. Rräkna från 100.000 kronor för typhuset.
Elpatron
En pelletspanna kan både värma element- och tappvatten. Men på sommaren kan det kännas slösaktigt att elda med pellets, när du ändå inte behöver varma element.
Här kan en så kallad elpatron kopplad till pelletspannan vara till hjälp. Den värmer upp vattnet när pannan är avstängd (och kan dessutom rädda dig från ett utkylt hus om pannan av någon anledning stängs av mitt i vintern).
Det är naturligtvis inte billigt att värma upp vattnet med el, men totalt sett kan det vara bättre än att elda med pellets på sommaren. Den konkreta kalkylen beror på både din pelletspannas effektivitet, ditt uppvärmningsbehov och inte minst aktuellt elpris. Elpatron kopplad till en extern varmvattenberedaren är dock en ren nödlösning.
En elpatron kostar ca 2.000-3.00 kronor.
Effektiva element
Ett klassiskt problem som uppstår när du funderar på att byta ut din nuvarande värmekälla mot t ex en värmepump, är att vattnet från en värmepump är lite kallare än vattnet från t ex en olje- eller pelletspanna.
Det är inte säkert att dina gamla element blir så varma att du får upp värmen tillräckligt. Om du vill kolla det, testa att ställa in din panna en kall vinterdag så att det vatten som pumpas ut i centralvärmesystemet är cirka 45 grader varmt. Fryser du under de omständigheterna, och inte ska använda någon kompletterande värmekälla som t ex en vedkamin, då behöver du nog byta till element som är gjorda för vatten med lägre temperatur, om du byter till t ex värmepump.
Det finns modeller där en fläkt fördelar värmen från elementet. Ett lågvärmeelement kostar ca 5.000 kronor.