Intro
Instruktion
01
Förberedelser
02
Allt det gamla tas bort
7
Steg
Allt det gamla ska tas bort, fast det måste göras bit för bit. Vattnet töms ut ur behållaren och radiatorerna. Den gamla oljetanken töms också och oljan tas om hand.
Pannan är tung och det krävs en stabil säckkärra att köra ut pannan på.
Både panna och behållare kan säljas till skrot och efter lite förhandling lovar man att hämta skrotet om det ställs på infarten. Även oljan kan säljas.
Pannan baxas upp på en kärra och rullas ut från pannrummet. Det är en uppgift som man måste vara minst två personer om.
Oljetanken lyfts ut. En tank som rymmer nästan 1200 liter är rätt stor, men det gick att lirka ut den genom ytterdörren.
Alla rör som tillhör anläggningen tas bort. De ersätts med nya rör. Bra rörtänger är nödvändiga för att klara av arbetet.
Några gamla rör kapas för att det ska gå att lossa dem ur sina kopplingar. Till det arbetet används både tigersåg och vinkelslip.
Nu har förberedelserna nästan klarats av. Oljepanna, varmvattenbehållare och alla rör har tagits bort.
03
Pannrummet
2
Steg
Närt varmvattenberedaren och pannan har burits in kan arbetet fortsätta. Tänk på att det ska finnas fria golv och väggytor runt om så att det blir så lätt och smidigt som möjligt att utföra service och reparationer. Golvet ska vara av ett material som inte kan brinna, t.ex. klinker, medan det inte är godkänt med vinyl. Väggar och tak ska kunna motstå en brand i 30 minuter och fönstret ska kunna klara 15 minuter. Brännaren kräver mycket luft så det ska finnas en friskluftsventil i pannrummet och dörren dit ska hållas stängd.
04
Vattentank och panna placeras
5
Steg
Pannrummet är tomt och den nya varmvattenberedaren bärs in. Det gäller att finna en bra placering av den i närheten av de rör som går till radiatorerna och till tappkranarna. Men det ger sig ofta själv var den ska stå.
Därefter ska pannan placeras så att pelletstanken får plats och slutligen ska rör från pannan dras till beredaren. Detta kan våra proffs, men du bör överlåta arbetet till en rörmokare!
Varmvattentanken med tillhörande beredare sätts på plats. Vi har valt en modell som kan drivas av el och det är praktiskt om man inte eldar på sommaren.
Behållaren ska stå absolut lodrätt och vågrätt. Det justeras med fötterna under den och kontrolleras med vattenpass.
Rörhållare i skenor ger ett bra grepp runt rören och är fantastiskt flexibla eftersom de lätt kan justeras i höjdled och i djup.
Skenorna för rörhållarna skruvas fast på väggen med pluggar och skruvar. De ska sitta lodrätt och det kollas med vattenpass.
05
Montering av rör och instrument
7
Steg
Samtliga delar i systemet: pelletspanna, varmvattenberedare, cirkulationspumpar och instrument levereras med monteringsanvisningar och de ska förstås studeras mycket noga. Dels för att du ska göra rätt, dels för att säkerheten är viktig.
Här fortsätter vi med montering av de olika delarna och tar upp ett nytt hål i skorstenen och murar igen det gamla, som sitter för lågt för pelletsbrännaren.
I systemet ingår också givare som kollar temperaturen och det är för att den elektroniska styrningen ska kunna övervaka förbränning och värmefunktion.
Det är nödvändigt med en säkerhetsventil. Uppvärmningen av vatten försiggår i ett slutet system och därför behövs en säkerhetsventil som kan släppa ut vatten om temperaturen blir för hög.
Den orange dosan innehåller elektronik som kan styra vattnet direkt till beredaren i stället för till radiatorerna om du plötsligt tappar ut mycket varmt vatten.
En shuntventil ser till att temperaturen på returvattnet till pannan inte blir så låg att det finns risk för kondens, för då kan det uppstå rostskador.
06
Ihopsättning av rör och kopplingar
2
Steg
Vi har beslutat att använda galvaniserade rör och skruva ihop dem på gammaldags klassiskt sätt med packgarn och packsalva. Det gör installationen mer gör det själv-vänlig eftersom rören då kan justeras. Om man använder packtejp går det inte att finjustera åtdragningen genom att vrida lite tillbaka. Rören kapas med rörskärare och gängas på plats. När man väl har lärt sig tekniken är det lätt.
Om du vill dra rör själv och gänga dem behöver du en gängsats. En sådan kan köpas för 500-1000 kr, men kan för det mesta hyras billigare. Gå igenom ditt behov innan du hyr eller köper.
07
Brännare och rökrör monteras
7
Steg
När alla rör, mätare, instrument, säkringar etc. har monterats kan man fylla på vatten i systemet. Därefter återstår bara att montera brännaren i pannan och att ansluta ett rökrör mellan pannan och skorstenen för att allt ska vara klart för provkörning.
För att vara säkra på att få en konstant och fin förbränning monterar vi en dragstabilisator i skorstenen. Det är ett balansspjäll som släpper in luft i skorstenen om hård blåst orsakar kraftigt drag.
Brännaren doserar pellets och är försedd med eltändning och övervakning av ljus och temperatur. En steglös brännare ser till att ge optimal förbränning.
Monteringen av brännaren går snabbt och lätt. Den ska bara sättas fast på två pinnbultar och stickas in i hålet i pannan.
Brännaren låses fast med två vingmuttrar och därefter kan elektroniken anslutas till styrboxen med hjälp av de medföljande anvisningarna.
Rökröret från pannan ansluts nu till det rökrör som sticker ut från skorstenen och därefter muras det upp runt röret i skorstenen.
Med den stora diamantborren tas ett nytt hål upp i skorstenen och där ska det monteras en dragstabilisator som ger konstant förbränning även om det stormar utanför.
08
Tank och styrning
7
Steg
Tanken som pellets ska förvaras i levereras i mindre delar och ska sättas ihop på plats. Boxen med den elektroniska styrningen ska sättas upp och anslutas enligt anvisningarna som medföljer. Alla anvisningar följs noga och snart har alla delar satts på plats.
Tanken sätts ihop med muttrar och skruvar. I denna modell får det rum cirka 500 liter och det motsvarar cirka 320 kg.
Pannans mätare ansluts till elektroniken. Det görs med hjälp av ett kopplingsdiagram som medföljer. Men du ska be en elektriker om hjälp.
När alla sladdar från pannan har kopplats till styrboxen kan denna anslutas till elnätet och en provkörning kan snart göras.
Den elektroniska styrningen är avancerad. Denna modell kan anslutas till Internet och styras både med dator och telefon.
Material
Pelletspanna:
- NBE BLACKSTAR 10 kW (för bostäder på 70-200 kvadratmeter)
Varmvattenberedare:
- NBE 689C COMBI VVB, 100 liter
Cirkulationspump:
- Wilo Yonos PICO
Elektronik:
- NBE V 10
Pelletstank:
- NBE 500 liter (350 kilo pellets)
Dessutom:
Rörhållare på skenor, diverse rör, packgarn, salva, dragstabilisator mm.
Specialverktyg
- Rörskärare, gängskärare
- Diamantborr
- Säckkärra
Leverantörer:
NBE: www.biocomfort.se
Wilo: www.wilo.se
Tidsförbrukning
Två proffs kan klara av jobbet på en mycket lång arbetsdag. Du och en medhjälpare bör räkna med tre dagar.
Pris
En anläggning av denna typ kostar 40000-50000 kr inkl. allt men exkl. montering.
Svårighetsgrad
Det är naturligtvis ett stort arbete att skrota oljepannan och installera en pelletsbrännare. Men om du kan gänga vattenrör och montera kopplingar - och planerar jobbet noga - så kan du klara av det.