SPARA energikronor med termografi

Termografi kan vara välinvesterade pengar – speciellt om du bor i ett äldre hus. Termografi avslöjar hur bra eller hur dåligt ditt hus är isolerat.

De röda färgerna på ett termografifoto avslöjar att värmen läcker ut.

Det är nästan omöjligt att veta exakt hur bra isolerad ens bostad är. Bor du i en äldre villa kan det vara klokt att ta reda på det. För en välisolerad bostad är billigare att värma upp än en dåligt isolerad.

Kontakta därför en konsult eller energirådgivare som kan ta bilder av din villa med en värmekamera (termokamera). Då får du rent bokstavligt en bild av hur bra eller dåligt bostaden är isolerad. Du ser också var du bör isolera ytterligare.

Det är mycket troligt att du överraskas av bilden, för även om villan kanske har skalmurisolerats så kan isoleringen ha sjunkit om den är äldre än 10 år. Det är nämligen vanligt att bland annat mineralull sätter sig. Men det kan du också ta reda på med termografi.

LÄS OCKSÅ: Infraröd termometer – mät temperaturen överallt

Vad är termografi?

När energikonsulten kommer hem till dig med sin värmekamera och riktar den mot din villa så ser han snabbt om isoleringen är tillräcklig eller ej.

Du kan inte se värme med blotta ögat, men det kan du om du tittar genom en termokamera (värmekamera). Och det är exakt vad energikonsulten gör. Kameran registrerar och fångar infraröda färger på bilder eller film så att du kan se den infraröda strålningen från till exempel en yttervägg och de avslöjar var väggen är varm och var den är kall. Eftersom strålningen ändrar färg efter temperaturen, där värme ger röd färg och kyla blå färg, så kan man få en mycket bra uppfattning om var till exempel en fasad är kall, ljummen eller rent av varm. Det betyder mycket för dig när du sedan ska bestämma om du ska tilläggsisolera eller ej.

Termografi avslöjar värmeförlust

Om man fotograferar en yttervägg i kyligt väder och bostaden är uppvärmd så ser man genast var det försvinner värme. Det kan vara runt fönster och dörrar eller upptill och nertill på väggen – även om den är isolerad. Överallt där det tränger ut värme finns det röda fält på bilden. Ju rödare fälten är, desto mer värme försvinner så det är där du ska undersöka vad som ska göras.

Termografins färger

Färgskalan på ett termografifoto går från rött över gult och grönt till blått. De röda färgerna visar var det är varmt, det vill säga där det slipper ut värme och där du ska isolera. Blå färger talar om för dig att huset är kallt på utsidan och att värmen stannar kvar inomhus. Blått innebär alltså välisolerade partier.

Huset på bilden ovan har alltså inte skalmursiolerats. Däremot är fönstren i toppform, medan taket skulle må bra av lite mer isolering.

Vad kostar termografi?

Avancerade värmekameror är så pass dyra att de ännu inte ligger i staplar på bygg var uhus. De är dessutom ofta för avancerade för amatörer. Det finns många företag som erbjuder termografifoto för 2?500 kronor och uppåt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Isolering