Enkla insatsfönster

Fönster med enkelglas isolerar dåligt, därför kommer mycket värme att strömma ut den vägen. I stället för att byta hela fönstret kan du montera insatsfönster och samtidigt bibehålla fönstrens utseende.

LÄS OCKSÅ: Infraröd termometer – mät temperaturen överallt

Börja med att ta ut det gamla fönstret. Då är det betydligt lättare att arbeta med.Befintliga haspar och hakar plockas bort så att det blir plats till ett insatsfönster.

Använd en hovtång och en spackel som mellanlägg, då slipper du märken i träet.Glaset har vi beställt från en glasmästare i ett mått som går in omkring 1 cm hela vägen runt fönstret. En gummilist monteras runt glasets kant. Det ska bara tryckas på plats.

Lägger man listen på ett varmt element i en halvtimme innan man sätter den på plats blir den mjuk och är lätt att arbeta med.Vid hörnen markerar isoleraren var listen ska bockas.

Sedan skär han ett 90 graders snitt vid markeringen med in hobbykniv. Då är det enklare att få listen runt hörnet.Isoleraren fortsätter hela vägen runt till dess början och slutet av listen ska fogas samman.

Här skärs ändarna bara till i 45 graders vinkel, så att de blir lättare att foga samman.Glaset läggs på fönstret, precis i mitten. Isoleraren använder små hållare av plast med tillhörande skruvar för att göra fast insatsfönstret. Två hållare monteras i överkant, två i underkant och två i mitten.

När alla hållare sitter på plats är insatsfönstret väl fästat oh fönstret kan hängas tillbaka.Nu ska nya haspar och hakar monteras. De tar mindre plats än de gamla och därför kan isoleraren använda de befintliga hålen för att skruva fast dem.

Det ska sitta två hakar på var sida. En i överkant och en i underkant.I mitten på motsatt sida ska det sitta en stormhasp. Den monteras på samma sätt som övriga hakar.Vid varje fönsterhake ska det monteras ett fäste, en så kallad stjärthake på fackspråk.

Isoleraren tar bort det gamla beslaget med en hovtång och en metallspackel. Sedan stänger han fönstret och håller upp fönsterhaken mot fönsterkarmen så att han ser var den nya stjärthaken ska sitta.

Isoleraren förborrar med en liten 4 mm borr och knackar sedan i stjärthaken försiktigt. Här kan man antingen använda en plastklubba eller sätta lite makeringstejp emellan, så att man inte skadar färgen på haken.

Själva insatsfönstret är nu monterat, men för att göra hela fönstret, inklusive karmen, bättre isolerad monterar hantverkaren också isoleringslister längs karmen. Listerna är lätta att montera. Man bara mäter ut, klipper till dem och monterar dem med ett par små spikar.

Var noga med att stänga till fönstret när du monterar listerna, så att du är säker på att de ligger helt an mot fönsterbågen. Med hjälp av ett insatsfönster och ett par ister har du effektivt satt stopp för en stor energiförlust.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Isolering