Hur mycket kostar din favoritserie?

Använder du tv-appar, Apple-TV, Chromecast, X-box eller PlayStation när du streamar TV-serier och film? Det finns pengar att spara på elräkningen om du väljer den billigaste lösningen.

Vill du gärna spara el? Då bör du tänka på hur du tittar på din favoritserie. Det är nämligen väldigt stor skillnad på hur mycket elen kostar beroende på om du använder tv-appar, Chromecast eller Apple TV, eller en spelkonsol som PlayStation eller Xbox One, när du streamar film och serier. Spelkonsolerna har en elförbrukning som är 12-20 gånger större än om du använder Chromecast, Apple TV eller tv-appar.

Playstation är 15 gånger dyrare

Har du t ex en myskväll med din favoritserie på Netflix, där du ser flera avsnitt efter varandra på din PlayStation, blir din elkostnad upp till 15 gånger större än om du använder t ex Apple TV. Det finns alltså mycket pengar att spara genom att skippa spelkonsolen när du streamar.

Här under kan du se hur mycket el de olika apparaterna drar när du streamar film och TV-serier. Beräkningarna är baserade på ett elpris på 2,50 kr per kWh och summorna avrundade till hela kronor. De har gjorts av danska Energistyrelsen, men priserna är i svenska kronor och principerna är de samma i Sverige.

Spelkonsolen PlayStation 5 är den klart största syndaren när det gäller elförbrukning. Den använder 55,6 watt under streamning av film. Det motsvarar 61 kWh om året, om du streamar 3 timmar om dagen, och det kostar 152 kr om året. Den andra spelkonsolen, Xbox One, drar inte riktigt lika mycket – 33 watt för att streama film i 3 timmar. Det ger en elförbrukning på 36 kWh om året till en kostnad av 90 kr. Pe år.

Chromecast är billigast

Ett betydligt billigare alternativ till spelkonsolerna är Apple TV och Chromecast. Apple TV drar bara 3,01 watt när du streamar film och serier. Gör du det 3 timmar om dagen blir elförbrukningen 3 kWh om året, till en kostnad av knappt 8 kr om året. En Chromecast drar ännu mindre, 2,6 watt, vilket motsvarar ca 7 kr om året, och det är alltså den billigaste lösningen.

Välj lägre upplösning

Du kan också minska elförbrukningen om du väljer en lägre upplösning när du streamar. Ett snäpp sämre upplösning halverar din elförbrukning. Ofta kan du inte se skillnad, särskilt inte om du tittar på en mindre skärm som dator, padda eller mobil istället för din TV. Det är dock inte i alla streamingtjänster som du själv kan välja upplösning, men det går hos t ex Netflix, Viaplay, Disney+ och YouTube.

Se film tillsammans med andra

Det finns också pengar att spara om ni är flera som tittar på film tillsammans. Är ni en familj på fyra kan ni t ex minska elförbrukningen med 75 % om ni tittar på en film på en skärm istället för fyra filmer på fyra olika skärmar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Spara energi