10 svar från experten

Kan jag ställa köket ovanpå det nya golvet? Vad betyder att måla vått-i-vått? Varför sjunker min uppfart ? Här får du expertens svar på 10 bra frågor!

Fibercement på fasaden?

Om du vill slippa underhåll (och vem vill inte det?) är fibercement ett bra alternativ till de delar av huset som utsätts extra mycket för väder och vind. Det kan vara delar av fasader, kupor och så vidare. Speciellt i söderläge kan det vara bra att välja fibercement, eftersom materialet håller i upp till 50 år.

Ska jag sätta köket direkt ovanpå det nya golvet?

Nej. Ett nytt trägolv rör sig, och om det står köksskåp ovanpå, så finns det inte plats för golvet att röra sig. Då kommer det istället att bukta och i värsta fall behöver det läggas ett nytt golv. Du ska istället sätta upp köket först, därefter lägga trägolvet.

Se till så att det är 1 mm luft per meter golv till köksskåpen. På så sätt får golvet plats att röra sig på.

Vad betyder det att måla vått i vått?

Det betyder att du ska måla där färgen fortfarande är våt. Det ger det snyggaste, blankaste och mest enhetliga resultatet. De flesta vanliga gör-det-självare börjar med kanten hela vägen runt väggen och så längs tak och golv. Men det är inte den bästa metoden, för om färgen hunnit torka, är det lätt att det blir ränder och överlappningar syns. I Istället ska du börja med att måla cirka 40 cm av väggen ända upp till taket, därefter rolla en rollerbredd eller två ner till golvet, och så rör du dig längre bort längs väggen, som du kan se på nedanstående illustration.

Är asbest i eternitskivor farligt?

Det är mycket sannolikt att ditt tak innehåller asbest, eftersom man slutade använda det i takskivor först 1982. Men ett eternittak med asbest är inte farligt, så länge det ligger kvar där det ligger. Det är först när du ska byta taket som du behöver vara uppmärksam.

Du får själv ta bort det, men det måste göras med stor försiktighet och rätt skyddsutrustning. Meddela gärna kommunen, eftersom eternit inte får slängas på den vanliga återvinningsstationen.

Hur tömmer jag gräsklipparen på olja?

Det kan vara svårt att få ut all olja, men det finns ett litet, smart redskap för ändamålet: en oljesug. Den består av en slang, som placeras i oljetanken, och en behållare på vilken det sitter en pump. När du trycker ner pumpens kolv, sugs oljan upp och flyttas över i behållaren.

En oljesug kan köpas i bygghandeln och kostar från någon hundralapp.

Hur kommer jag in i alla hörnor?

Det är sant att det inte finns någon slipmaskin som kommer in i alla vrår på trädgårdsmöbler. Särskilt om möblerna består av ribbor och smådelar. Men det finns en specialare som kan hjälpa dig, nämligen sickeln. Det är en liten, hård metallskiva som är perfekt för att ta bort färg eller lack från trä. Sickeln finns i två varianter: en fyrkantig skiva för jämna ytor och en svanhalsad, böjd skiva för kringelkrokar. Den senare ska du använda här.

Vilken lim till trägolv?

Parkettlim är ett lim som är särskilt framtaget för att fästa trägolv. Till exempel stavparkett, parkettgolv eller mosaikgolv. Limmet påförs undergolvet med en grovtandad tandspackel och läggs på ett par meter åt gången. Limmet härdar inte med detsamma, så du har lite tid på dig att justera golvet. Men se till att inte lägga på för mycket lim, så att det hinner stelna.

Varför ser min infart ut så här?

Problemet beror på att underlaget inte varit ordentligt förberett, när stenarna blev lagda. Det är faktiskt ett omfattande arbete som tar lång tid.

När man gör en infart är det viktigt att få bort all lös jord. Jord är nämligen ett organiskt material, och med tiden sjunker det. Så även om övriga förberedelser med bärlager, sättsand och annat kan vara perfekt, hjälper det inte mycket, om man inte gräver bort den lösa jorden.

Tumregeln är att gräva 40 cm djupt, där det finns jord. Då får man bort den lösa jorden och kommer till ett mer stabilt lager.

Högbädd av annat än trä?

Om du är trött på trä och vill ha något som håller resten av livet, kan du ju fundera på någon sorts sten eller betong.

Det kan t ex vara byggstenar från Nordic-Wall. Systemet består av byggstenar av betong, som sätts ihop till högbäddar, trädgårdsmurar eller andra enkla, rätvinkliga former. Ett slags legoklossar för kraftkarlar, där varje sten väger omkring 30 kilo.

Systemet finns i olika färgnyanser, och det finns också en så kallad toppsten som ger byggsystemet en slät ovansida. Så kan du bygga en högbädd som håller för evigt. En kloss på 60 x 30 x 12 cm kostar ca 75 kr.

Hur fyller jag fogarna i ett tegelstensgolv?

Det kan vara ganska svårt, men vårt råd är att du lägger en sträng med bruk ovanpå fogen och därefter trycker ner mursleven genom bruket med en sågande rörelse. På så sätt trycker du bruket ända ner i botten av fogen, men det tar ett bra tag innan fogen har fyllts ända upp.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Nytt från redaktionen