Zink - ett genialt gör det själv-material

Zinkplåt är ett genialt material. Det är lätt att bearbeta, håller sig snyggt i 100 år under bar himmel och får med tiden en vacker och spännande patina.

Säg zink så tänker de flesta säkert på hinkar och baljor, och någon tänker kanske på hängrännor och stuprör. Men zink har använts till - och kan användas till - mycket annat än baljor och stuprör. Visste du t.ex. att det finns zink i orgelpipor och grafiska tryckplåtar? Zink är också ett perfekt gör det själv-material, dels för att det är relativt billigt, dels för att det är ganska lätt att bearbeta och få ett bra resultat.

Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg någon av de artiklar som funnits i Gör Det Själv om zink. Vi har visat hur man kan använda zinkplåt som yta på arbetsbord både i ett grovkök och utomhus, och vi har visat hur man lägger zinktak på en redskapsbod.

Vill du ha ett snyggt arbetsbord i trädgården är zinkplåt ett bra val. Plåten limmas på en plywoodskiva och knackas ner runt kanterna. Därefter har du ett bord som tål att stå utomhus hela året.

Zinkplåt beställs hos en plåtslagare som kan klippa den i de mått du behöver, men du klarar själv av att klippa plåten med plåtsax om det är mindre bitar. Du kan också såga i zink med bågfil.

80 procent kan återanvändas

Zink är ett grundämne som utvinns ur gruvor i bl.a. Australien, Kanada, Kina, Peru och USA.

Utvinning av zink kräver mindre energi än utvinning av de flesta andra metaller. Hela 80 procent av den zink vi sedan använder kan återanvändas, och på så sätt är zink ett mer miljövänligt alternativ än flera andra metaller. Zinkproduktionen är stor. Faktiskt hamnar zink på flärdeplatsen av de metaller som utvinns mest. Utöver användning i byggen används materialet i så olika saker som mynt, batterier och orgelpipor - se även diagrammet till vänster.

Zinkoxid framställs av zink och används som vitt färgämne i konstnärsfärger och andra färger, och ingår i en mängd olika produkter, bland annat i krämer mot torr hud, i deodoranter och i konserveringsmedel för trä.

Här används zink

Rostskyd

Det heter visserligen galvaniserade spikar, men det är spikar gjorda av en järnlegering som belagts med zink. Den allra effek-tivaste rostskyddsbehandlingen utförs med värme, där zink i flytande form bildar en kemisk förening med järnet - alltså varmgalvanisering. En annan metod är att lägga på zink med hjälp av ström, även kallad elgalvanisering.

Fönsterbleck, takhuvar och profiler

Den enkla bearbetningen av zink kombinerad med materialets förmåga att året runt tåla väder och vind har gjort det populärt att använda zink till täckplåt, profiler, fönsterbleck, takhuvar och liknande på hus. Zink kan lödas och eftersom materialet är lättare att forma än andra material är det lätt att skapa den profil eller plåt som behövs för en viss uppgift. Men zink är tätt och därför måste det finnas en luftspalt bakom zinkplåten så att träet i konstruktionen kan ventileras och hållas torrt.

Hängränno

Valsad zinkplåt har använts till hängrännor sedan mitten på 1800-talet. Förr i tiden var det en plåtslagare som tillverkade rännorna, i dag levereras de färdiga från fabrik och vid montering ska delarna lödas ihop och de allra modernaste varianterna kan limmas ihop. Hängrännor av zink har lång livslängd, upp till 50 år, men livslängden beror på hur mycket sur nederbörd rännorna utsätts för. I områden med förorenad luft är den kortare. Om du underhåller rännorna och rengör dem varje år ger du dem optimala förutsättningar.

Takbeläggnin

Att välja zink till ett tak är nog en av de dyraste lösningarna, men också en av de mest hållbara. Zinkplåten monteras på ett underlagstak av trä och består oftast av långa plåtar som falsas ihop. Det är sällan man ser zink som takbeläggning på villor, bortsett från riktigt dyra och arkitektritade hus, men det är lite vanligare med zink på hyresfastigheter och kontorshus. Livslängden för en takbeläggning av zink är cirka 100 år - alltså som för tegeltak - men påverkas av hur förorenad luften är.

Så här bockar du zink runt en bordsskiva

1

Lägg strängar av montagelim på träskivan. Plocka sedan fram en tandspackel med fina tänder och fördela limmet överallt på skivan.

2

Zinkplåten läggs på plats och trycks fast i limmet. Spänn sedan fast reglar längs de kanter där plåten ska bockas. Dra åt tvingarna.

3

Vik ner plåten och knacka in den mot kanten och ner under skivan. Både kant och undersida har först strukits med lim. Använd slagkloss.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material