PRECISION: Målartejp som sitter helt tätt och precist säkrar helt skarpa kanter mellan vägg och list eller mellan två olika färger.

PRECISION: Målartejp som sitter helt tätt och precist säkrar helt skarpa kanter mellan vägg och list eller mellan två olika färger.

Hur används maskeringstejp?

När man ska täcka av trädetaljer innan man ska måla väggar är det en god idé att använda en tejprulle på minst 35 mm i bredd. Det sticker långt ut över kanten och täcker effektivt eventuella stänk. Bredare golvskyddspapper med en tunn remsa tejp fungerar också bra.

När det ska täckas av är det bäst att undvika många korta bitar. Det ökar risken för att det blir små hack i färgen. Med det sagt så finns det gränser för hur långa tejpremsor man kan hantera. En meter åt gången borde de flesta klara av. Längre än så kan lätt bli lite bökigt.

Redaktionen rekommenderar: Måla bättre än målaren!

Maskeringstejp är även bra när du vill försegla skarvar, om du t.ex. ska täcka golvet med papp. Även här är en bred tejp att föredra.

Viktigt om tejp!

Använd alltid maskeringstejp med UV-skydd (oftast blå) vid utomhusprojekt. Limmet på en vanlig maskeringstejp kommer snabbt att ”bränna fast” i ytan och bli mycket svår att få loss igen. Inomhus ska den vanliga maskeringstejpen dras av så snabbt som möjligt för att förhindra att den drar med sig färgen.

Läs också: Spara pengar när du köper färg

TIPS: Märkning

Ska du märka upp på släta ytor, t.ex. kakel, eller mörka ställen där ett blyertsstreck är svårt att se, är maskeringstejp perfekt. Märkning på tejp blir tydligt och precist.

Dimensioner

Det finns många olika tillverkare av maskeringstejp, och därför är det inte så lätt att tala om standardmått. Men gemensamt för maskeringstejp – oavsett typ – är att den finns på rullar med antingen 25 eller 50 meter.

Den vanliga vit/gula maskeringstejpen finns i många olika bredder, från 12 mm till 50 mm. Bland specialvarianterna finns det färre bredder att välja mellan – ofta finns 19 mm och 38 mm.

Golvskyddspapper och täckplast med tejpkant finns på rulle, ofta på 16-17 meter eller på 33 meter, och i bredderna 55 cm, 1,4 meter och 2,6-2,7 meter.