Välj rätt maskeringstejp

Maskeringstejp är oumbärlig när du ska täcka av och få knivskarpa kanter. Men det finns olika sorters maskeringstejp, så var säker på att du väljer den rätta.

PRECISION: Målartejp som sitter helt tätt och precist säkrar helt skarpa kanter mellan vägg och list eller mellan två olika färger.

Den professionella målaren kan ofta klara sig utan maskeringstejp. Men för alla oss andra är det en stor fördel att täcka av ordentligt. Då går själva målandet, och den efterföljande städningen mycket snabbare. Och det finns en massa olika möjligheter att välja mellan.

Vad används maskeringstejp till?

AVTÄCKNING
Maskeringstejpen, eller målartejpen som den också kallas, används bland annat till att täcka av i samband med målning. Men även vid fogning är den effektiv.

MASKERING
Maskeringstejp är ett måste om man vill ha skarpa kanter på en målad yta. Och den är effektiv vid avgränsning (maskering) av en yta.

FIXERING
Vid tillfällig fixering, t.ex. av kakelplattor medan fixet härdar, eller två träbitar som ska limmas, är maskeringstejp genialt. Den är lättanvänd och lätt att ta loss.

Hur används maskeringstejp?

När man ska täcka av trädetaljer innan man ska måla väggar är det en god idé att använda en tejprulle på minst 35 mm i bredd. Det sticker långt ut över kanten och täcker effektivt eventuella stänk. Bredare golvskyddspapper med en tunn remsa tejp fungerar också bra.

När det ska täckas av är det bäst att undvika många korta bitar. Det ökar risken för att det blir små hack i färgen. Med det sagt så finns det gränser för hur långa tejpremsor man kan hantera. En meter åt gången borde de flesta klara av. Längre än så kan lätt bli lite bökigt.

Redaktionen rekommenderar: Måla bättre än målaren!

Maskeringstejp är även bra när du vill försegla skarvar, om du t.ex. ska täcka golvet med papp. Även här är en bred tejp att föredra.

Varianter av maskeringstejp

VANLIG MASKERINGSTEJP
Standardutgåvan av maskeringstejp fungerar fint inomhus, men ska inte sitta i solljus under någon längre tid då den “bränner fast” i underlaget. Finns i många olika bredder och kvaliteter.

UV-BESTÄNDIG MASKERINGSTEJP
Vid målningsarbete utomhus eller inomhus, där den målade ytan utsätts för solljus, rekommenderas en UV-beständig maskeringstejp. Den kan sitta länge utan att “bränna fast” i underlaget.

TUNN PRECISIONSTEJP
För släta ytor och precis avgränsning, t.ex. border längs taket eller längs karmar, finns en tunn maskeringstejp. Finns även i en väder- och UV-beständig utgåva, för lätt ojämna ytor.

TEJP FÖR ÖMTÅLIGA YTOR
För tapet och andra ömtåliga ytor finns en extra tunn pappersutgåva med ett särskilt lim som lossnar utan att göra skada på underlaget och utan att efterlämna limrester.

FLEXIBEL MASKERINGSTEJP
För målning i böjar och runda hörn finns en extra elastisk utgåva som fäster effektivt även om den sträcks ut och dras runt kanter. En strålande variant för dekorationsmålning.

GOLVSKYDDSPAPPER MED TEJP
Golvskyddspapper med en remsa maskeringstejp är praktiskt vid övergångar t.ex. mellan golvlister och ett golv som är täckt med målarfilt. Det kraftiga papperet förhindrar att färgen tränger igenom.

TÄCKPLAST MED TEJP
Plastfolie med en remsa tejp på ena kanten gör det möjligt att både få jämna kanter och samtidigt skydda golv och möbler från färgstänk. Folien är statisk och sugs mot underlaget.

Dimensioner

Det finns många olika tillverkare av maskeringstejp, och därför är det inte så lätt att tala om standardmått. Men gemensamt för maskeringstejp – oavsett typ – är att den finns på rullar med antingen 25 eller 50 meter.

Den vanliga vit/gula maskeringstejpen finns i många olika bredder, från 12 mm till 50 mm. Bland specialvarianterna finns det färre bredder att välja mellan – ofta finns 19 mm och 38 mm.

Golvskyddspapper och täckplast med tejpkant finns på rulle, ofta på 16-17 meter eller på 33 meter, och i bredderna 55 cm, 1,4 meter och 2,6-2,7 meter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material