Olja fuktskyddar träet
Oljan tränger in i träet och gör att ytan blir fuktavvisande. Men man ska välja olja för att den först och främst ger träet en vacker sidenmatt yta.
Fördelar
- Ger en varm och naturlig lyster
- Lätt att laga fläckvis
- Limmar inte ihop golvbrädorna
- Gör att golvet ser naturligt och behagligt ut
Nackdelar
- Slits snabbt där man går mycket
- Lång torktid efter en behandling
- Skyddar inte mot tryckmärken
- Behandlingen ska upprepas ofta
Du kan oljebehandla ett nytt golv. Du kan behandla ett tidigare oljat golv som har tvättats med trärens och du kan oljebehandla ett gammalt golv som har tvättats och slipats.
Alla tre exemplen ger en jämn och snygg yta. Visserligen förstärker inte oljan ytan, men den skyddar golvet och framkallar en naturlig lyster i träet.
Olja är ett bra val om golvet är av mörkt och hårt trä. Då har träet i sig själv nödvändig slitstyrka. Ytan ska bara mättas med olja för att inte vara sugande.
Om träet i ditt golv är mjukt som exempelvis furu, gran eller douglas så kan du ändå olja det. Du ska bara vara klar över att golvet då kräver mera underhåll än om du lackerar det. Det blir dessutom mottagligt för tryckmärken efter t.ex. klackar och stolsben.
En del oljor innehåller vita färgpigment. De används för att göra ett i förväg ljust golv ännu ljusare. Är träslaget mörkt blir det gråaktigt om det behandlas med vitpigmenterad olja. Färgen slits relativt snabbt bort och då kan golvet verka fläckigt. Golv som har behandlats med vitpigmenterad olja ska därför återbehandlas flera gånger.
Behandlingen
Om golvet är litet kan du behandla det för hand, om du tar ett par brädor i sänder. Större golv kräver maskinpolering. Oljan fördelas över golvet och dras ut för hand. Efter cirka 10 minuter poleras den ner i ytan med svamp eller maskin. Därefter torkas överflödig olja bort.
När oljan härdat ett par timmar efterbehandlas golvet med trasor. Sedan får golvet inte användas de närmaste två eller tre dygnen
Underhåll
Månaden efter en oljebehandling får golvet inte tvättas. Golvtvätt utförs annars med golvsåpa eller specialprodukt, och med jämna mellanrum bör du dessutom behandla det med t.ex. Faxe oljevård eller liknande produkt. Inför varje sådan behandling tvättas golvet med trärens.
Med olja är det lätt att fläckbehandla ställen som är slitna, t.ex. vid dörrar.
Sammanfattning
Olja är rätt val till hårda mörka träslag och till golv med liten trafik. Är trafiken stor måste golvet fläckbehandlas och oljebehandlas relativt ofta.
Lack ger extra slitstyrka
Lack lägger sig som en skyddande hinna på träet. Det ger en slitstark och mycket hållbar yta, som dessutom är lätt att underhålla och städa.
Fördelar
- Ger en stark yta. Enda riktiga valet på golv som utsätts för stor trafik
- Lätt att underhålla
- Lackering kan hålla 5-10 år
- Tål att golvet tvättas ofta
Nackdelar
- Svårt att laga repor och jack
- Kan limma ihop golvbrädor så att det bildas olika breda springor mellan de olika brädorna
- Exotiska träslag bör ej lackeras
Det är lätt att arbeta med lack och den finns i en mängd varianter från superblank till matt. Det är främst den helmatta lacken som ger en skyddande yta och som framhäver träets färg och struktur.
Lack kan med fördel användas på mjuka träslag som furu och gran men även på mellanhårda träslag som björk och ask, eftersom lack ger en tålig yta. Efter lackering får golvet ett slitskikt och det gör golvet mindre känsligt för tryck.
Liksom olja finns lack med vita färgpigment som gör ett ljust golv ännu ljusare. Men det kan vara svårt att föredela de vita pigmenten snyggt över hela golvet.
Den största nackdelen med att välja lack är att det är svårt att laga skador. Om det blir en repa, ett jack eller liknande, så är det hopplöst att laga skadan osynligt utan omlackering.
Därför är det viktigt att redan från början lägga på ett tjockt lager lack. En komplett lackering innebär i regel minst tre lackskikt, oftast fem.
Behandlingen
Du kan lackera att nytt eller gammalt golv (som ska vara slipat). Lacken läggs på med pensel eller rulle. Se till att det inte bildas luftbubblor. När du lackerar första gången kan träet resa sig. Därför ska du slipa och dammsuga golvet noga innan du lackerar ytterligare gånger. Vill du slippa slipning mellan första och andra lackeringen fuktar du golvet lätt med ljummet vatten, låter det torka och slipar. När lacken har torkat kan du lackera det igen.
Underhåll
Lackerade golv håller sig snygga och fina länge, ofta upp till 10 år, innan de ska behandlas igen. Har du hund eller katt tvingas du nog lackera om tidigare, eftersom det snabbare uppstår repor. Städning innebär dammsugning och tvätt med hårt urvriden trasa. Undvik starka rengöringsmedel som tvålflingor. De gör golvet matt.
Sammanfattning
Nordiska trägolv får gärna lackeras, och med de nya matta lackerna får du en fin, sidenmatt yta som påminner om oljebehandling, men som är mycket starkare och lättare att hålla ren.