Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stark ändfog med en rundstav

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En skruv får inget grepp när den dras in i ändträ och därför är ändfogar svaga. Men med hjälp av en rundstav får du en stark fog.

Intro

Skruvar som dragits in i ändträ kan lätt dras ut, nästan utan verktyg. Gängorna får nämligen inget grepp i ändträet. Om du ska foga samman två lister eller reglar i ett T måste du i stället använda en specialskruv med en muttersprint eller ett beslag av den typ vi känner igen från många Ikea-möbler. Men det kräver stor precision.

Ett rätt mycket enklare sätt, som är minst lika hållbart, är att fästa en rundstav på tvären en bit från kortänden. Då kan du skruva ihop delarna med en grövre skruv som får bra grepp i rundstaven. Här använder vi ett par bitar 45 x 70 mm stavlimmat trä, en 22 mm rundstav och en 6 x 140 mm träskruv.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Håll ihop delarna och borra ett hål som ska vara lika djupt som skruven är lång. Med en 6 mm skruv väljs en 6 mm borr.

2

Borra ett 22 mm hål i det anslutande arbetsstycket. Hålet placeras så att skruven går förbi hålet med 1 cm. Borra inte igenom träet utan stoppa precis innan.

3

Pensla trälim i hålet. Använd en liten pensel eller en tops och fördela limmet i hela hålet. Snåla inte på limmet.

4

Knacka ner en 22 mm rundstav i hålet. Om du tycker att det går trögt kan du först spetsa kortänden på rundstaven.

5

Förborra för skruven i rundstaven. Om du inte gör det spräcker den grova skruven rundstaven och då får den inget grepp. Använd en 4 mm borr till en 6 mm skruv och borra i det förborrade hålet.

6

Försänk skruven genom att göra en försänkning eller rent av borra ett litet hål med kvistborr, så att hålet sedan kan pluggas igen.

7

Sätt ihop delarna med hjälp av skruven. Du kan eventuellt fixera dem med tvingar medan du skruvar. Torka genast bort överflödigt lim med en fuktig trasa.

8

Kapa rundstaven när limmet har torkat (cirka 3 timmar). Använd en fanersåg eller annan fintandad såg och såga så tätt intill träet du kan.

9

Slipa ner rundstaven plant med träet med slippapper korn 80. Slipa sedan hela träbiten med slippapper korn 150. Nu kan du oljebehandla, måla eller lackera.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka